0 0
Čekankové rizoto

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
350 g rýže rýže Vialone Nano nebo Carnaroli
250 g červená listová čekanka
100 g pancetta
25 g cibule bílá
25 g šalotka
150 ml červené víno
1 l zeleninový vývar
olivový olej
sůl
20 g Cremolì
parmazán

Bookmark this recipe

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Čekankové rizoto

Risotto allo radicchio

Features:
  • s alkoholem

Výborné rizoto! Kdo zná čekanku za syrova, mohl by si myslet, že rizoto bude hořké, ale vůbec tomu tak není. Po hořkosti není ani stopy! Poznejte novou chuť čekanky a dejte mi vědět Váš názor!

  • 40min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Recept na čekankové rizoto je původem z regionu Veneto. Já jsem se ho však naučila od mé tchýně, která z Veneta nepochází a připravuje jej výborně. Dokonalá kombinace čekanky a pancetty potěší svou výraznou chutí a pro svou lehkost se hodí k obědu i večeři, zejména v zimě. Vyzkoušejte jej klidně i při přípravě večeře pro hosty. Jistě nezklamete a navíc Vám zbyde čas na vaření něčeho dalšího.

Věděli jste, že listová čekanka byla vyšlechtěna v Itálii? A že se dříve používala jako náhražka kávy? Je to zelenina, která má mnoho kladů, obsahuje hodně vlákniny, pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu, krevního tlaku i tuku v těle. Kromě toho také vyrovnává střevní mikroflóru, zbavuje střeva jedovatých látek a posiluje střevní sliznice.

Výběr ingrediencí


Pokud máte možnost výběru při koupi, můžete se rozhodnout i pro pancettu uzenou (pancetta affumicata). Normální pancettou se ale rozhodně nic nezkazí. Kdo se ale rozhodne nahradit pancettu anglickou slaninou, musí se připravit na to, že výsledná chuť rizota nebude tak výrazná, jako s italskou pancettou. Italskou pancettu můžete najít v obchodech specializujících se na italský sortiment.

Co se týče rýže, nejlepším typem je Vialone Nano, hodí se však i Carnaroli. Pokud je neseženete, kupte alespoň kvalitní rýži.

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Steps

1
Done

Nakrájíme čekanku (mělo by se na tenké proužky), cibuli, šalotku a pancettu (na kostičky). Na olivovém oleji začneme restovat cibulku se šalotkou do zezlátnutí, pak přidáme pancettu a čekáme, dokud se trochu neopeče.

2
Done

Přidáme nakrájenou čekanku, necháme vařit a promícháváme. Jakmile čekanka zmenší svůj objem a začne tmavnout, přidáme rýži (před vsypáním rýži neproplachujeme, vymyli bychom výživné látky) a stále mícháme. Po pár minutách přidáme víno a počkáme, až se vyvaří. Pak zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit. Zeleninový vývar přidáváme postupně a v průběhu varu občas promícháme. Délka varu závisí na instrukcích uvedených na balení s rýží, většinou to bývá 16 - 18 minut. Tuto dobu počítáme od momentu přidání rýže do hrnce.

3
Done

Pět minut před koncem varu přidáme pro zjemnění rizota Cremolì a sůl a dobře promícháme.
Servírujeme s parmazánem na posyp.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Fazolky na česneku a olivovém oleji
previous
Fazolky na česneku a olivovém oleji
Krevety
next
Krevety White Tiger
Fazolky na česneku a olivovém oleji
previous
Fazolky na česneku a olivovém oleji
Krevety
next
Krevety White Tiger

Add Your Comment