• Home
  • Moučníky
  • Datlovo-mandlovo-brusinkové kuličky – svačinka na cesty
0 0
Datlovo-mandlovo-brusinkové kuličky – svačinka na cesty

Sdílejte na sociálních sítích

Nebo jen zkopírujte a sdílejte odkaz

Ingredience

Upravit počet porcí:
170 g datle Medjool vypeckované
170 g mandle loupané
170 g sušené brusinky

Uložit recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Datlovo-mandlovo-brusinkové kuličky – svačinka na cesty

Merendina di datteri, mandorle e mirtilli rossi

Vlastnosti
  • bezlepkové
  • veganské
  • vegetariánské

Sladce a zdravě...

  • 20 min
  • Počet porcí 5
  • Snadný

Ingredience

Úvod

Sdílet

Musím se s Vámi podělit o velmi praktický recept na zdravou a příjemně sladkou svačinku, který by se Vám mohl hodit při přípravě pikniku nebo občerstvení na cesty. Doplní potřebné energie všem a i těm, kteří se vydali na náročnou túru za využití pouze tří zcela přírodních surovin. Využijeme zde to, co konzumovali na cestách pouštěmi staří beduíni z Blízkého východu – datle, oblíbené středomořské oříšky, o kterých se zmiňují již antické legendy z Řecka – mandle i evropské ovoce z Alp a Apenin – brusinky. Připravíme si Datlovo-mandlovo-brusinkové kuličky.




Ať již cestujeme v létě či v zimě, je vhodné si zajistit zdravou stravu s sebou, vždyť kdo si je jistý tím, kde a v jaké kvalitě, případně i za jakou cenu, se nakonec bude moci občerstvit. U slaných svačin nemám tolik otazníků, jako u těch sladkých. Není problém rozkrojit bagetu a vložit do ní prosciutto (crudo či cotto), což je taková klasická italská svačina na cestu (ve které však není obsaženo máslo jako podkladová vrstva). U sladkých je ale riziko, že se přikloníme k různým sušenkám, které obsahují bohužel velmi často pouze rafinované cukry a nezdravé oleje, neboli špatně odbouratelné a přitom nedostatečné výživné hodnoty. Ne každý má před cestou ve víru balení všeho potřebného čas na přípravu domácích zdravějších moučníků. Datlovo-mandlovo-brusinkové kuličky jsou ale co do přípravy velmi rychlé. Stačí si včas obstarat ty tři klíčové ingredience (popř. je nahradit jiným typem podobné suroviny, např. sušenými meruňkami apod.). Nic se zde nevaří ani nepeče. Navíc k formování kuliček lze na závěr přizvat i děti 🙂




Co zdravého nám takové kuličky dodají? Tak zajisté velké množství hořčíku (magnesia), který se významně podílí na odbourání únavy a svalových napětí. Jeho zásobu se hodí doplnit při sportu, fyzické námaze i v době těhotenství. Jelikož jsem právě sama v očekávání druhého miminka, mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že konzumací datlí a mandlí lze zvýšenou potřebu hořčíku (400 mg/den) spolehlivě doplnit.

Datle obsahují více hořčíku než banány a kromě toho se pyšní vysokými hodnotami vitamínu B5, dále obsahem vápníku, draslíku, železa, mědi a mnoha vitamínů. Konzumace datlí nám kromě vitality dodá i lepší schopnost soustředění, protože příznivě působí na mozkovou činnost.

Mandle nám dodají energii prostřednictvím zdravých tuků. Neobsahují cholesterol a jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a vitamín E, z minerálních látek pak na měď, fosfor, zinek, vápník, mangan a již zmíněný hořčík.

Brusinky jsou známé pro své antioxidační účinky, schopnost odbourávat tuky a účinně tak působit při hubnutí. Jsou bohaté na železo a vitamín C. Všechny tři ingredience se vyznačují vysokým obsahem vlákniny, která je jen další předností usnadňující trávení.




Datlovo-moandlovo-brusinkové kuličky velmi chutnají dospělým i dětem. Je vhodné dodat, že se hodí pro děti od věku, kdy jsou již schopny spolehlivě rozkousat a spolknout kousky mandlí, tedy zhruba od 2,5 roku věku. Dále se jedná o pamlsek, kterého se nemusí obávat ani osoby s bezlepkovou dietou, vegetariání, vegané a vyznavači raw stravy.

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Pokud máme k dispozici mandle ve slupce, prvním krokem je 1 minutu povařit neloupané mandle a stáhnout z nich slupku. Dále je třeba vypeckovat datle.

2
Hotovo

Nyní jen odvážíme ještě datle a sušené brusinky a spolu s mandlemi vše rozmixujeme. Pokud chcete mandle rozdrtit najemno, rozemelte nejprve mandle samotné a až poté datle a brusinky.

3
Hotovo

Teď závisí na tom, zda je Vaše drcená směs vláčná či sušší v závislosti na tom, jaký typ ingrediencí jste použili. Pokud je vláčná a máte raději tyčinky než kuličky, můžete směs zabalit (vložit) do pečicího papíru a rozválet a vyformovat do obdélníkového tvaru (viz foto). Na pevném podkladě vložíte plát na 1-2h (nebo přes noc) do lednice, a poté nakrájíte i s pečicím papírem (který pak při samotné konzumaci poslouží k uchopení tyčinky a sloupne se z obou stran tyčinky až při vložení do úst). Pokud je směs sušší, lépe se formují kuličky, protože přímý tlak prstů spolehlivě ingredience stlačí k sobě, aby se později nerozdrobily. Velikost kuliček volíme podle požadované velikosti sousta.

4
Hotovo

Pokud Datlovo-mandlovo-brusinkové kuličky neslouží k cestování či okamžité spotřebě, skladujeme je v lednici v hermeticky uzavíratelné krabičce.

Hodnocení receptu

Vážím si Vašeho názoru, přidejte své hodnocení jako první
Dort Stracciatella
předchozí
Dort Stracciatella
Zuppa inglese
další
Zuppa inglese
Dort Stracciatella
předchozí
Dort Stracciatella
Zuppa inglese
další
Zuppa inglese

Přidejte svůj komentář