0 0
Gratinovaní kalmaři

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete jen zkopírovat a sdílet tuto url adresu

Ingredience

Adjust Servings:
500 g čerství kalmaři
50 g strouhanka
1 citrónová kůra strouhaná, z jednoho bio citrónu
1 citrónová šťáva z jednoho citrónu
2 lžíce olivový olej extrapanenský
sůl

Uložit tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Gratinovaní kalmaři

Calamari gratinati

  • 20min
  • Porce 2
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

To byla skvělá, lehká a svěží večeře! Musím se s Vámi podělit o recept! Gratinovaní kalmaři jsou připraveni během 20 minut a výsledek předčí očekávání.

Velmi známým typem přípravy je smažení mořských plodů, musím souhlasit s mnohými, že smažené mořské plody jsou vynikající. Nicméně ne každý si může dovolit nebo chce konzumovat tolik tuku. Proto Vám představuji podstatně zdravější (ale stále velmi chutnou) variantu, při které pečeme v troubě. Extrapanenský olivový olej přidáme jen v malém množství pro chuť, navíc vše osvěžíme citrónem. Podívejte se jak (viz níže v jednotlivých krocích)!



Musím zdůraznit, že zcela klíčovým předpokladem skvělého výsledku je použití kvalitních čerstvých kalmarů! Proč? Protože mražení hlavonožci budou i po tepelné úpravě gumovití a budete mít problém i tence nakrájený kroužek ukousnout. Ještě si pamatuji, jak jsem před lety v jedné pražské restauraci chtěla poprvé ochutnat podobné kroužky. Byla jsem zděšena a nabyla jsem dojmu, že tyto mořští živočichové jsou nepoživatelní. Naštěstí jsem byla vyvedena z omylu později v Itálii, kdy jsem je u moře ochutnala znovu. A tyto kroužky, které Vám zde představuji, chutnají i u Vás doma tak, jako kdybyste byli u moře!

Značkový eshop TESCOMA: Jak na mořské plody? Získat tipy />“ border=“0″/></a><br />
Kvalitu mořských plodů všeobecně (ale i jiných potravin) můžete posoudit dle jejich původu, vše potřebné by mělo být uvedeno na etiketě nebo na kartičce produktu v obchodě.</p>
<p>V tomto receptu jsem použila kalmary z Tichého moře, tedy větší příbuzné kalamár. Můžete gratinovat i kalamáry, jen je potřeba upravit dobu pečení dle velikosti hlavonožce. Pokud byste si připravovali kroužky z kalamár, zde níže si přečtěte, jak je očistit:</p>
<blockquote data-secret=

Jak připravit kalamáry

Vína, která se hodí k tomuto pokrmu:

Přeji Vám dobrou chuť a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak Vám chutnalo či ohodnotíte recept.

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Postup

1
Hotovo

Tuby kalmarů dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou zvenku i uvnitř. Všechny je krájíme tak, aby vznikly kroužky, jaké vidíte na obrázku.

2
Hotovo

Kroužky dáme do mísy, přidáme dvě lžíce extrapanenského olivového oleje, nastrouhanou citrónovou kůru a promícháme. Přidáme i strouhanku a jemnou sůl a opět promícháme, abychom kroužky obalili.

3
Hotovo
15

Rozprostřeme obalené kroužky na plech s pečicím papírem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 15 minut. V polovině pečení je obrátíme. Po upečení je polijeme citrónovou šťávou z jednoho citrónu.

Hodnocení receptu

Ohodnoťte tento recept jako první!
Švýcarské pusinky
předchozí
Švýcarské pusinky
Mátový čaj
další
Mátový čaj
Švýcarské pusinky
předchozí
Švýcarské pusinky
Mátový čaj
další
Mátový čaj

Přidejte komentář