2 0
Panpepato

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete jen zkopírovat a sdílet tuto url adresu

Ingredience

Adjust Servings:
300 g vlašské ořechy
350 g lískové oříšky
300 g mandle
200 g sultánky
500 g hořká čokoláda
300 g med
80 g kakao hořké
2 lžíce hladká mouka polévkové
1 lžička pepř čajová
2 šálky espresso káva připravená pomocí Moky, šálky jsou míněny dva malé italské šálky na espresso
1/2 sáčku skořicový cukr nebo mletá skořice
1 sklenička na likér Marsala Marsala je sicilské dezertní víno
kmín
muškátový oříšek strouhaný

Uložit tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Panpepato

Vlastnosti:
  • pikantní
  • s alkoholem
  • vegetariánské

Panpepato, tradiční italská vánoční delikatesa, je jedinečným chuťovým zážitkem. Jedná se o kombinaci čokolády a oříšků, aromatického koření, sicilského vína, espressa a jemně pikatního tónu pepře.

  • 50min
  • Porce 50
  • Středně obtížné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Panpepato – název pochází od pane pepato neboli pepřený chléb. Ve městě Terni, jehož patronem je sv. Valentin, jej zhruba od 16. století připravují babičky a tetičky podle tradice přesně 8. prosince. Vždy se jednalo o luxusní delikatesu, která byla připravována z drahých ingrediencí (oříšků a čokolády) k příležitosti oslavy Vánoc.

Countrylife.cz

Podívejte se na jednu z variant, jak je možné panpepato připravit. Nemusíte mít ani originální ingredience, jakými jsou jablečný mošt (lokálně vyráběný speciálně pro výrobu této pikantní sladkosti), piniové oříšky a likéry Mistrà a Grand Marnier, abyste dosáhli výborné chuti. Z uvedeného množství se připraví 10 kusů. 1 kus lze rozdělit i pro 4 – 6 osob.

K tomuto dezertu doporučujeme následující vína z vlastního e-shopu Buonissimo.cz:

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Postup

1
Hotovo

Navážíme si ingredience a z alobalu vystříháme kruhy o průměru minimálně 15 cm (15-19 cm). Jedna rada pro vystřihování, pokud budete překládat čtverec, abyste z něj pak získali kruh, překládejte k sobě jen lesklou stranu alobalu, matná se totiž špatně odděluje. Čokoládu roztavíme ve vodní lázni.

2
Hotovo

V této fázi připravíme sypkou směs. Do větší mísy vsypeme vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, sultánky, kakao, mouku a koření. Důkladně vše promícháme.

3
Hotovo

Nyní se budeme věnovat tekuté směsi. Do rozehřáté čokolády, kterou máme stále na vodní lázni, přidáme med, kávu a Marsalu a promícháme. Poté vsypeme směs oříšků, sultánek a koření. Odstavíme z vodní lázně a dáme se do promíchávání.

4
Hotovo
20

Jakmile je směs dobře promíchána, tzn., že každý oříšek je pokryt tekutou čokoládovou polevou ze všech stran, začneme lžící kupit směs na alobalová kolečka. Abychom dosáhli výsledného kulatého a konzistentního tvaru, můžeme si pomoci prsty. Také můžeme vzít alobal do ruky a za postupného přidávání směsi formovat přes alobal zespoda. Jakmile jsme dosáhli požadovaného tvaru, položíme i s alobalem na plech s pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 180 stupňů.

5
Hotovo

Po dopečení dáme vychladnout i s plechem do lednice, případně přiklopené ven (pokud je zima) na několik hodin.

Hodnocení receptu

Ohodnoťte tento recept jako první!
Pečené kuře s bramborami
předchozí
Pečené kuře s bramborami
Hovězí na víně s bramborami
další
Hovězí na víně s bramborami
Pečené kuře s bramborami
předchozí
Pečené kuře s bramborami
Hovězí na víně s bramborami
další
Hovězí na víně s bramborami

Přidejte komentář