• Home
  • Novinky
  • Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou
0 1
Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
400 g rýže basmati
300 g hrášek
50 g quinoa
200 g černá rýže
150 g zelené olivy
75 g černé olivy
100 g žampiony z mírně slaného nálevu
250 g fazole Borlotti nebo červené fazole
100 g sojové párky
190 g zelenina ve sladkokyselém nálevu nebo kyselé okurky
160 g tuňák v olivovém oleji
olivový olej extrapanenský
sůl hrubozrnná na var, jemná na dochucení

Bookmark this recipe

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou

Insalata di riso basmati, riso Venere, tonno e quinoa

Features:
  • vegetariánské
  • 90 min
  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

V Itálii se mou oblíbenou večeří stal studený rýžový salát, což nikoho asi nepřekvapí, když zmíním, že bylo dokonce i 46 stupňů. Nyní i ve střední Evropě máme občas pěkné horko a dusno, takže doufám, že Vás tento recept potěší. Jelikož v Praze neseženu tu směs rýže a cereálií, kterou prodávají v Itálii a která je pro rýžový salát skvělá, rozhodla jsem se rýži doplnit o jiné zajímavé a velmi zdravé ingredience – černou rýži a quinou. Základní rýžový salát by měl minimálně obsahovat rýži, hrášek, tuňáka, olivy, kyselou složku, párečky a olivový olej. Proto se rozhodněte, zda se Vám více hodí ta jednoduchá nebo ta pestřejší varianta. Tentokrát jsem se rozhodla základní verzi doplnit, proto se můžete podívat, které ingredience jsem zařadila. Vznikl tak Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou.




Quinoa je jednou z několika světově nejzdravějších potravin (superfood). Díky obsahu flavonoidů dokáže působit proti rakovině, obsahuje všechny nenasycené mastné kyseliny a mnoho vitamínů a minerálních látek. Obsahuje více bílkovin než rýže, proso a pšenice. Zkrátka se vyplatí ji zařadit do běžné stravy. Neobsahuje lepek, proto se hodí pro osoby držící bezlepkovou dietu. Velmi snadno se také upravuje a nejlépe se kombinuje se zeleninou, luštěninami nebo se přidává do polévek.

Černá rýže pochází původně z Číny, ale byla zdokonalena v Itálii, kde se nazývá také jako rýže Venuše (riso Venere). Jedná se o celozrnou rýži, takže je bohatá zejména na vlákninu. Dále obsahuje značné množství fosforu a draslíku, naopak chudá je na bílkoviny.

Co se týče párečků, použila jsem ty sojové. Nemám totiž „masové“ párky (pokud v nich vůbec nějaké maso je) v oblibě. Nezdá se mi totiž, že by klasické párky obsahovaly jakoukoli důležitou výživovou hodnotu, proto ty sojové mi přijdou jednoznačně lepší. Vy se můžete rozhodnout pro jakékoliv dle svých preferencí a chutí. Pokud jakékoliv párečky z tohoto receptu vynecháte, připravíte si bezlepkový pokrm.

Kyselou složkou mám na mysli zeleninu naloženou v kyselém nebo sladkokyselém nálevu, můžete zkusit použít kyselé okurky jako alternativu.

Závěrem bych dodala, že mě nenapadá, jaké nutriční hodnoty by Vám po snědení mého Rýžového salátu s černou rýží, tuňákem a quinoou mohly chybět 🙂

Navštivte také náš nový eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Steps

1
Done

Do osolené vroucí vody dáme vařit černou rýži (na 35 minut). V páře vaříme hrášek (15 - 20 minut) a v osolené vodě uvaříme i rýži basmati a quinou (obojí 10 minut). Rýží basmati a quinou můžete klidně vařit ve stejném hrnci (já to oddělila pro přehlednost).

2
Done

Všechny ingredience zmíněné v předešlém kroku po ukončení varu necháme vychladnout. Pro urychlení je lze rozprostřít na plochý talíř a překrýt potravinářskou fólií, aby neoschly.

3
Done

A můžeme začít mísit vše dohromady. Tzn. k hrášku přidáme rýži basmati, černou rýži a quinou.

4
Done

Přidáme zelené i černé olivy, žampiony a fazole.

5
Done

Doplníme o sojové párečky. Když přidáváme zeleninu ze sladkokyselého nálevu, přidáme i trochu tekutiny z této směsi. V případě kyselých okurek je třeba promíchat, ochutnat, a poté se rozhodnout. Přidáme tuňáka i s olivovým olejem, ve kterém byl naložený.

6
Done

Pokud se Vám zdá, že olivový olej z tuňáka nestačí, můžete jej doplnit. Výsledkem by měl být salát, který je vláčný a nevysušený. Dosolíme podle chuti a následuje proces chlazení v lednici, minimálně 2 hodiny před podáváním.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Lískooříškový dezert
previous
Lískooříškový dezert
Cikorka
next
Cikorka
Lískooříškový dezert
previous
Lískooříškový dezert
Cikorka
next
Cikorka

Add Your Comment