0 0
Šafránové rizoto s houbami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
300 g rýže Carnaroli
0,13 g šafrán v prášku
2 ks houby portobello
1/2 bílá cibule
200 ml bílé víno
dle potřeby zeleninový vývar bio
pro zjemnění Cremolì
dle chuti parmazán
2 lžíce olivový olej
sůl

Nutritional information

377 kcal
Energie
10,6
Tuky
62
Sacharidy
0,8
Cukry
9,9
Bílkoviny
0,8
Vláknina

Bookmark this recipe

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Šafránové rizoto s houbami

Risotto allo zafferano con funghi

Features:
  • bezlepkové
  • s alkoholem
  • vegetariánské
  • 40min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Často používaný italský název tohoto skvělého pokrmu „risotto alla milanese“ svědčí o jeho původu – pochází ze severoitalského regionu Lombardie – je tradičním pokrmem v Miláně…

Už je to zhruba 5 let, co jsem šafránové rizoto poprvé uvařila. Tenkrát jsem ochutnala šafrán poprvé a ihned jsem si jej oblíbila pro jeho nezaměnitelnou chuť. V průběhu let jsem vyzkoušela několik typů šafránu, měnila množství jednotlivých ingrediencí, a tak recept, který Vám zde předávám, je tím, dle mého názoru, nejlepším výsledkem, co se týče chuti i zdraví. Občas recept obměním a přidám například houby. Tentokrát jsou to portobello. Jsou chuťově zajímavé a v šafránovém rizotu se dobře vyjímají. Skvěle se také hodí pravé hříbky. Připravme si tento výtečný pokrm, který je vhodný i jako slavnostní večeře. Určitě potěší i ty nejnáročnější! Navíc je rychle hotový, tzn. během 40 minut! Než přistoupíme k postupu, mám pro Vás pár užitečných informací.




V některých receptech se do šafránového rizota přidává více másla, ale je to zbytečné. Existence másla v originálním receptu zcela potvrzuje fakt, že se jedná o typický milánský pokrm, jelikož platí, že na severu Itálie se máslo používá častěji, než v jižnějších částech Itálie. Dnes je možné máslo nahradit lepším tukem, doporučuji Cremolì. Dodá pokrmu té požadované jemnosti, kterou očekáváme od másla, a zbavíme se vysokého obsahu nasycených mastných kyselin i cholesterolu (obsažených v másle).

Šafrán je považován za velmi cenný artikl, jedná se o nejdražší koření na světě. Stačí ovšem malé množství šafránu k tomu, abychom náš pokrm spolehlivě ochutili i obarvili. Za co šafrán vděčí svým unikátním charakteristikám? Aroma je dáno obsahem safranalu, crocin stojí za zbarvením a picrocrocin za chutí. Tyto jedinečné senzorické vlastnosti se do pokrmu nejlépe uvolní, pokud budete následovat fotografický postup s návodem (viz. níže).




Květy šafránu setého (lat. Crocus sativus) jsou fialové barvy a k výrobě koření jsou používány tmavě červené čnělky, které jsou z květu pro výrobu koření odnímány výhradně ručně. Ten nejznámější (a dost možná i nejdražší) šafrán pochází z italského regionu Abruzzo, konkrétně z lokality kolem města L’Aquila. V Itálii se pěstuje ale i v Umbrii, Marche, na Sardínii apod. Itálie celkově ročně vyprodukuje 500 kg šafránu (celosvětová produkce je 180 tun) a pro pochopení vysoké ceny šafránu lze zmínit fakt, že pro získání 1 kg je potřeba sklidit 120 000 – 250 000 květů a odpracovat 600 hodin. Postup je ve zkratce tedy takový, že šafrán je ručně sklízen, čnělky jsou sušeny a případně mlety. Naznačuji, že jej lze zakoupit ve dvou variantách. Buď v podobě celých čnělek nebo mletý. Jak zde píši, vyzkoušela jsem obě varianty. Každá má své výhody, osobně mi ale o trošku více vyhovuje šafrán v prášku. Pokrmu dle mé zkušenosti dodá opravdu intenzivní chuť, protože je dokonale rozdrcen.




Pár slov také o tom, jak je šafrán balen a prodáván… Prášek šafránu by měl být oranžový až červený. Je často zabalen v bílém papírku a uložen do sáčku, který postačí na přípravu chodu (například právě rizota pro 3 – 4 osoby. Kvalita je v případě šafránu velmi důležitá a italský šafrán patří mezi ty nejkvalitnější. V italštině je šafrán často nazýván jako oro rosso neboli „červené zlato“.

Exkluzivně: Šafrán můžete nyní koupit přímo zde na e-shopu Buonissimo.cz v rámci Dárkového koše Buongiorno, který je skvělým dárkem k Vánocům. V balení je kromě šafránu, italských delikates (předkrm z mořských plodů, velké zelené olivy) a rýže Carnaroli (pro přípravu rizota nejlepší) kvalitní bílé víno Prestige Lugana DOP, které stejně jako pokrm Šafránové rizoto pochází z Lombardie, konkrétně z okolí jezera Garda:

nebo zde můžete koupit šafrán i samostatně:

K tomuto pokrmu doporučujeme následující vína:

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Steps

1
Done

Nejprve se ujistíme, že náš zeleninový vývar je horký, případně jej přivedeme k varu, a poté odstavíme z plotny.

2
Done

Nasekáme cibuli a orestujeme do zesklovatění na extra panenském olivovém oleji. Omyjeme houby a nakrájíme na větší kostičky a přidáme je do pánve (pozn. rizoto se skvěle připravuje v pánvi wok) k cibuli.

3
Done

Jakmile houby ztmavnou (budou zčásti tepelně upravené), přidáme rýži (neproplachujeme předem) a promícháváme, aby se ingredience navzájem ochutily. Od momentu přidání rýže odpočítáváme počet minut pro uvaření rýže al dente dle instrukcí na obalu s rýží (obvykle je udáván počet minut právě pro dosažení úrovně al dente). Brzy je však třeba vše zalít vínem, čímž zabráníme připalování. Víno necháme vypařit.

4
Done

Nyní zalijeme částí bio zeleninového vývaru a občas promícháme. Vývar přilijeme vždy, když je třeba, aby se rizoto nepřipálilo a vařilo se po určenou dobu. Trochu teplého vývaru odlijeme stranou a rozmícháme v něm šafrán. Jen teplá tekutina dovolí uvolnit chuť a barvu šafránu.

5
Done

Malé množství vývaru, ve kterém jsem rozmíchali šafrán, k rýži s houbami a cibulí přidáme zhruba 5 minut před koncem varu a promícháme. Ve stejnou dobu přidáme i Cremolì pro zjemnění a sůl pro dochucení. Rizoto by na konci varu mělo být šlemovité a vláčné.

6
Done

Rizoto ihned servírujeme a na talíři posypeme strouhaným parmazánem.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Dýňové květy s mozzarellou a ančovičkami
previous
Dýňové květy s mozzarellou a ančovičkami
Kapr „in porchetta“ s pistáciemi
next
Kapr „in porchetta“ s pistáciemi
Dýňové květy s mozzarellou a ančovičkami
previous
Dýňové květy s mozzarellou a ančovičkami
Kapr „in porchetta“ s pistáciemi
next
Kapr „in porchetta“ s pistáciemi

Add Your Comment