0 0
Salát z fenyklu a pomerančů

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete jen zkopírovat a sdílet tuto url adresu

Ingredience

Adjust Servings:
1 fenykl větší
2 krvavý pomeranč Sanguinello, Tarocco nebo Moro
piniové oříšky
olivový olej extra panenský
pepř
1-2 špetky sůl

Uložit tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Salát z fenyklu a pomerančů

Insalata di finocchi e arance

Vlastnosti:
  • bezlepkové
  • veganské
  • vegetariánské
  • 15min
  • Porce 2
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Teď Vám ten fenykl teprve začne chutnat! V kombinaci s pomeranči se rozvinou právě ty chutě, které jsou na fenyklu tolik zajímavé! A piniové oříšky tomuto salátu dodají další dotek té pravé středozemní kuchyně!

Fenykl je zelenina pocházející z jižní Evropy a má velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Zklidňuje trávení (pomáhá při pocitu plnosti a nadýmání), zbavuje napětí (stresu), působí detoxikačně, posiluje imunitu a snižuje cholesterol. Obsahuje draslík, vitamín C, aminokyseliny, stopové prvky a vlákninu. Pro tento recept využijeme fenykl v syrovém stavu a všechny živiny tak mohou být využity.




Pomeranče jsou důležitým zdrojem vitaminu C, čímž zvyšují naši obranyschopnost proti nemocem. To ale není vše, co může pomeranč obsahovat. Nejlepší volbou jsou pomeranče krvavé (či červené pomeranče), proto jsem pro tento recept použila krvavé pomeranče typu Sanguinello.

Salát z fenyklu a pomerančů

Krvavé pomeranče jsou typické přítomností rubínově červených žilek (odtud běžně rozšířený název „krvavé” pomeranče)  v dužině a svou šťavnatostí, díky níž se skvěle hodí také pro přípravu fresh džusů. Obvykle také obsahují menší množství pecek. Kromě typu Sanguinello, jehož sezóna začíná právě začátkem února a trvá do konce května, existují ještě druhy Tarocco či Moro, které dozrávají již od prosince do dubna. Nejčastěji se dováží ze Sicílie. Původní odrůdou je právě Sanguinello, z ní byla začátkem století vyšlechtěna odrůda Tarocco, která se také stala tou nejrozšířenější v Itálii. Moro je tou nejnovější z odrůd.




Krvavé pomeranče jsou ještě zdravější než pomeranče klasické. Obsahují antociany, což jsou antioxidanty (zodpovědné také za specifické zbarvení a charakteristickou chuť) působící proti stárnutí a proti rakovině. Konzumace krvavých či červených pomerančů je tedy ještě důležitější než pomerančů klasických. Pomeranče obecně obsahují také hořčík (proti svalovým křečím a únavě), draslík (užitečný pro úpravu obsahu vody v těle a pro činnost buněk)  a selen (pomáhá odrážet volné radikály od buněčných membrán).




Piniové oříšky jsou další ingrediencí tohoto receptu, která kromě mnoha dalších pozitivních efektů na zdraví okamžitě dodá energii. Jedná se o drahý artikl, protože piniové oříšky, pocházející z šišek středomořských borovic, jsou stále vzácnější. Už jen jejich přirozená produkce nás informuje dostatečně. Pro získání 1 kg piniových oříšků je zapotřebí 30 kg šišek a každá šiška vyžaduje 3 roky k tomu, aby vyrostla a semena vytvořila. Navíc se vyskytuje i hmyzí škůdce, který šišky napadá a zabraňuje produkci semen. Po jeho zásahu šiška vyroste, ale je prázdná. V posledních letech tedy cena piniových oříšků roste. Pinie však mohou být velmi prospěšné. Neobsahují žádný cholesterol, ač obsahují velké množství tuků (z většiny nenasycených). Obsahují i mnoho proteinů a aminokyselin. Jsou prospěšné při snaze o snížení vysokého krevního tlaku a při problémech s krevním oběhem.


Countrylife.cz

Z minerálních látek jsou bohaté zejména na železo a měď, dále pak fosfor, mangan, draslík a zinek. Za antioxidační účinky jsou zodpovědné tokoferoly (vitamín E), z vitamínů jsou přítomné i některé vitamíny ze skupiny B. Piniové oříšky oddalují stárnutí buněk působením na potlačení volných radikálů, jsou zdravé pro oči, a působí tak proti vzniku onemocnění očí. Jsou vhodné pro děti v růstu i těhotné matky. Dle vědeckých studií díky obsahu kyseliny, která se v italštině nazývá acido pinoleico, zahánějí hlad (působí na hormony vyvolávající hlad), a proto jsou navzdory vysokému obsahu tuků vhodné pro hubnutí. Střídmost při konzumaci piniových oříšků platí pro kojící matky (mohou ovlivnit chuť mateřského mléka), vynechání z diety pro osoby alergické na oříšky.


Výborný extra panenský olivový olej k tomuto receptu najdete zde!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Postup

1
Hotovo

Fenykl omyjeme a nakrájíme následovně. Odstraníme vrchní i spodní části fenyklu a stejně tak první vnější vrstvu (která je často příliš tvrdá a vláknitá), rozpůlíme a vykrojíme tvrdé části zespodu fenyklu. Očištěný fenykl vezmeme do rukou a prsty oddělíme jednotlivé vrstvy od sebe, které pak nakrájíme na proužky.

2
Hotovo

Omyjeme i pomeranče, které poté oloupeme (odstraníme slupku i bílou vrstvu kolem dužiny). A nakrájíme je na kousky.

3
Hotovo

Do mísy dáme nakrájený fenykl, přidáme kousky pomeranče, piniové oříšky dle chuti, černý pepř a sůl a pokapeme extra panenským olivovým olejem.

4
Hotovo

Vše dobře promícháme a servírujeme.

Hodnocení receptu

Ohodnoťte tento recept jako první!
Salát se sušenými rajčaty, avokádem a ořechy
předchozí
Salát se sušenými rajčaty, avokádem a ořechy
Vegan Burger
další
Vegan Burger
Salát se sušenými rajčaty, avokádem a ořechy
předchozí
Salát se sušenými rajčaty, avokádem a ořechy
Vegan Burger
další
Vegan Burger

Přidejte komentář