0 0
Sépie s hráškem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete jen zkopírovat a sdílet tuto url adresu

Ingredience

Adjust Servings:
400 g sépie očištěné
500 g hrášek
2 šalotka
100 ml bílé víno
1 lžíce dvojitý rajčatový koncentrát
1 hrst petrželka hladkolistá
2 lžíce olivový olej extra panenský
sůl hrubozrnná
pepř

Uložit tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Sépie s hráškem

Seppie con piselli

Vlastnosti:
  • s alkoholem
  • 50min
  • Porce 3
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Je skvělé, když můžeme snadno uvařit zdravá a lehká jídla, která jsou navíc vynikající! Mezi taková se řadí Sépie s hráškem, pokrm, jež se výborně hodí k obědu i večeři. Naučila jsem se jej od své milé tchýně, které tímto velmi děkuji. Jen o několik prvků v postupu a ingrediencích jsem její originální recept upravila a předkládám Vám jej k vyzkoušení a zhodnocení. Věřím, že výsledek Vás potěší!

Čerstvé sépie spolu s dobrým hráškem vařeným v páře rozpoutají dokonalou souhru chutí!




Lze použít i sépie mražené. Ujistěte se, že jsou sépie očištěné. Pokud neseženete již očištěné sépie, neváhejte mi napsat. Ráda Vám poradím, jak sépie očistit. Ve zkratce je potřeba sépii zbavit kosti, vnitřností, očí i úst (ústa jsou mezi chapadly, oči nad chapadly). Někdy může být třeba odstranit i kůži, stejně jako u kalamár. Odstranění kůže dosáhnete jejím naříznutím ( jen povrchový řez) a sloupnutím. Nebojte, není to nijak náročné. I očištěné sépie je lepší prohmatat, zda náhodou neobsahují nepříjemně tuhou částečku v oblasti mezi chapadly a tělem – snadno ji odstraníte v průběhu mytí nebo krájení.

K tomuto pokrmu mohu vřele doporučit a brzy zaslat přímo k Vám tato kvalitní italská vína:

Ala Blanca Vermentino di Sardegna DOC

Prestige Lugana DOP

San Biagio Gewürtztraminer DOP

Sauvignon DOC Collio

a extra panenské olivové oleje:

Re Manfredi DOP

BIO Montagna Sacra

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Postup

1
Hotovo

Jak jsem zmínila v úvodu, hrášek uvaříme v páře. Připravíme si tedy napařovací hrnec (já používám hrnec na špagety s integrovaným cedníkem), do spodní části nalijeme vodu, do horní (cedníku) hrášek. A vaříme, dokud hrášek nezměkne (záleží na velikosti hrášku, obvykle 15 - 20 minut).

2
Hotovo

Omyjeme již očištěné (zbavené vnitřností) sépie a nakrájíme je na menší kousky. Nakrájíme i šalotku. Na pánvi s nepřilnavým povrchem orestujeme na olivovém oleji šalotku, a poté přidáme sépie.

3
Hotovo

Sépie pustí šťávu a my za pravidelného míchání čekáme, až se většina šťávy odpaří, abychom podlili vínem. V tomto kroku sépie osolíme (hrubozrnnou solí) a opepříme. Často promícháváme. Sépie se tepelně upravují minimálně 30 minut.

4
Hotovo

Přidáme najemno nakrájenou hladkolistou petrželku, dvojitý rajčatový koncentrát a promícháme. Počkáme, aby se chutě propojily.

5
Hotovo

V závěrečné fázi přidáme do pánve hrášek uvařený v páře a promícháme. Podle potřeby dosolíme anebo dopepříme. Podáváme ihned s kvalitním a dobře vychlazeným bílým vínem.

Hodnocení receptu

Ohodnoťte tento recept jako první!
Kapr „in porchetta“ s pistáciemi
předchozí
Kapr „in porchetta“ s pistáciemi
Latte d'oro
další
Latte d’oro
Kapr „in porchetta“ s pistáciemi
předchozí
Kapr „in porchetta“ s pistáciemi
Latte d'oro
další
Latte d’oro

Přidejte komentář