0 0
Sicilská polévka

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete jen zkopírovat a sdílet tuto url adresu

Ingredience

Adjust Servings:
500 g cizrna
1/2 cibule bílá
1 mrkev
1 řapíkatý celer řapík i s lístky
1 česnek stroužek
450 ml rajčatové pyré
4 lžíce olivový olej extrapanenský
1 rozmarýn větvička
2 špetky feferonka sušená
petrželka
sůl
voda
bílý chléb

Nutriční hodnoty

669
Kcal
23
Tuky
27
Bílkoviny
92
Sacharidy

Uložit tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Sicilská polévka

Zuppa siciliana

Vlastnosti:
  • pikantní
  • vegetariánské
  • 1h 20min
  • Porce 4
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Nedopočítala bych se toho, kolikrát jsem ji už uvařila. Od prvního vyzkoušení tohoto receptu jíme Sicilskou polévku k večeři pravidelně. Takže již několik let. Každý si většinou naplní talíř hned několikrát, proto se často k takové večeři nesní už nic dalšího. Tato výživná polévka z cizrny podle sicilského receptu Vás v zimě určitě zahřeje. Pokud přidáte více feferonky, pěkně zacvičí Vašimi chuťovými pohárky. Určitě ji ochutnejte! Bude jen dobře, pokud ji i Vy začnete vařit často.




Cizrna, jakožto luštěnina, je zdravá zejména díky obsahu nenasycených mastných kyselin. S vysokým obsahem rostlinných bílkovin, vitamínu C a B-komplexu, železa, hořčíku, manganu a draslíku je cennou potravinou, která může konkurovat masu. Navíc obsahuje i mnoho vlákniny. Cizrna má pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu, prospívá srdci, střevům, má protirakovinné a antioxidační účinky a pomáhá při hubnutí. V oblasti Středozemního moře, zejména v arabských zemích, je velmi často využívána, pokud Vás tedy zajímá středozemní strava, jež byla v roce 2013 prohlášena za Mistrovské dílo ústního a nehmotného dědictví lidstva organizací UNESCO, je Sicilská polévka jejím dokonalým příkladem.




Osobně preferuji Sicilkou polévku pěkně pikantní. Přidám tedy feferonky raději více než méně. Bylo vědecky prokázáno, že pravidelná konzumace feferonek působí protirakovinně a protizánětlivě, a pokud jsou konzumovány 4-7 týdně, mohou dokonce prodloužit život.

Proto Vám přeji hodně Sicilských polévek a dobrou chuť!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Postup

1
Hotovo

Na první fotce uvidíte ingredience k přípravě. Možná Vás zprvu překvapí vzhled rajčatového pyré. Na fotce je mražené. Kupujeme rajčatové pyré po 5 kg, takže nespotřebované pyré ihned rozliji do plastových kelímků a zamrazím pro další pokrm. Co se týče cizrny, pokud si koupíte předvařenou cizrnu v konzervě, můžete hned přejít na následující krok. Pokud máte cizrnu v suchém stavu, nechte ji 10 až 12 hodin máčet. Poté vodu slijte a můžete začít vařit Sicilskou polévku.

2
Hotovo

Pomačkáme feferonku s olivovým olejem v hmoždíři a vlijeme do objemného hrnce. Necháme zahřát a přidáme na malé kousky pokrájenou cibulku, mrkev, řapíkatý celer, hrubozrnnou sůl a stroužek česneku, který předem rozmáčkneme čepelí nože.

3
Hotovo

Restujeme, dokud nezačne cibulka zlátnout. Poté přidáme cizrnu.

4
Hotovo

Restujeme dál, aby i cizrna měla čas nasát chutě ostatních ingrediencí. Přidáme rajčatové pyré. Jeho množství si můžete doladit podle vlastních chutí. Povaříme 10 min a přidáme rozmarýn, petrželku, sůl a vodu, abychom polévku trochu zředili. Hrnec přiklopíme poklicí a vaříme 45 - 60 min. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že pokud nebyla cizrna předvařena, je dobré ji vařit v tlakovém hrnci, abychom dosáhli dostatečného změknutí cizrny. Mezitím si připravíme chlebové krutónky nebo opečený bílý chléb, který pak servírujeme s horkou polévkou.
Buon appetito!

Hodnocení receptu

Ohodnoťte tento recept jako první!
Sušenky z mascarpone
předchozí
Sušenky z mascarpone
Krůtí plátky s karamelizovanou mrkví
další
Krůtí plátky s karamelizovanou mrkví
Sušenky z mascarpone
předchozí
Sušenky z mascarpone
Krůtí plátky s karamelizovanou mrkví
další
Krůtí plátky s karamelizovanou mrkví

Přidejte komentář