0 0
Sicilská polévka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
500 g cizrna
1/2 cibule bílá
1 mrkev
1 řapíkatý celer řapík i s lístky
1 česnek stroužek
450 ml rajčatové pyré
4 lžíce olivový olej extrapanenský
1 rozmarýn větvička
2 špetky feferonka sušená
petrželka
sůl
voda
bílý chléb

Nutritional information

669
Kcal
23
Tuky
27
Bílkoviny
92
Sacharidy

Bookmark this recipe

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Sicilská polévka

Zuppa siciliana

Features:
  • pikantní
  • vegetariánské
  • 1h 20min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Nedopočítala bych se toho, kolikrát jsem ji už uvařila. Od prvního vyzkoušení tohoto receptu jíme Sicilskou polévku k večeři pravidelně. Takže již několik let. Každý si většinou naplní talíř hned několikrát, proto se často k takové večeři nesní už nic dalšího. Tato výživná polévka z cizrny podle sicilského receptu Vás v zimě určitě zahřeje. Pokud přidáte více feferonky, pěkně zacvičí Vašimi chuťovými pohárky. Určitě ji ochutnejte! Bude jen dobře, pokud ji i Vy začnete vařit často.




Cizrna, jakožto luštěnina, je zdravá zejména díky obsahu nenasycených mastných kyselin. S vysokým obsahem rostlinných bílkovin, vitamínu C a B-komplexu, železa, hořčíku, manganu a draslíku je cennou potravinou, která může konkurovat masu. Navíc obsahuje i mnoho vlákniny. Cizrna má pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu, prospívá srdci, střevům, má protirakovinné a antioxidační účinky a pomáhá při hubnutí. V oblasti Středozemního moře, zejména v arabských zemích, je velmi často využívána, pokud Vás tedy zajímá středozemní strava, jež byla v roce 2013 prohlášena za Mistrovské dílo ústního a nehmotného dědictví lidstva organizací UNESCO, je Sicilská polévka jejím dokonalým příkladem.




Osobně preferuji Sicilkou polévku pěkně pikantní. Přidám tedy feferonky raději více než méně. Bylo vědecky prokázáno, že pravidelná konzumace feferonek působí protirakovinně a protizánětlivě, a pokud jsou konzumovány 4-7 týdně, mohou dokonce prodloužit život.

Proto Vám přeji hodně Sicilských polévek a dobrou chuť!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Steps

1
Done

Na první fotce uvidíte ingredience k přípravě. Možná Vás zprvu překvapí vzhled rajčatového pyré. Na fotce je mražené. Kupujeme rajčatové pyré po 5 kg, takže nespotřebované pyré ihned rozliji do plastových kelímků a zamrazím pro další pokrm. Co se týče cizrny, pokud si koupíte předvařenou cizrnu v konzervě, můžete hned přejít na následující krok. Pokud máte cizrnu v suchém stavu, nechte ji 10 až 12 hodin máčet. Poté vodu slijte a můžete začít vařit Sicilskou polévku.

2
Done

Pomačkáme feferonku s olivovým olejem v hmoždíři a vlijeme do objemného hrnce. Necháme zahřát a přidáme na malé kousky pokrájenou cibulku, mrkev, řapíkatý celer, hrubozrnnou sůl a stroužek česneku, který předem rozmáčkneme čepelí nože.

3
Done

Restujeme, dokud nezačne cibulka zlátnout. Poté přidáme cizrnu.

4
Done

Restujeme dál, aby i cizrna měla čas nasát chutě ostatních ingrediencí. Přidáme rajčatové pyré. Jeho množství si můžete doladit podle vlastních chutí. Povaříme 10 min a přidáme rozmarýn, petrželku, sůl a vodu, abychom polévku trochu zředili. Hrnec přiklopíme poklicí a vaříme 45 - 60 min. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že pokud nebyla cizrna předvařena, je dobré ji vařit v tlakovém hrnci, abychom dosáhli dostatečného změknutí cizrny. Mezitím si připravíme chlebové krutónky nebo opečený bílý chléb, který pak servírujeme s horkou polévkou.
Buon appetito!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Sušenky z mascarpone
previous
Sušenky z mascarpone
Krůtí plátky s karamelizovanou mrkví
next
Krůtí plátky s karamelizovanou mrkví
Sušenky z mascarpone
previous
Sušenky z mascarpone
Krůtí plátky s karamelizovanou mrkví
next
Krůtí plátky s karamelizovanou mrkví

Add Your Comment