0 0
Tiramisù

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
250 g mascarpone
100 g savoiardi nebo i více
3 vejce
100 g cukr
200 ml espresso
1 sklenička na likér Marsala
hořké kakao holandského typu
hořká čokoláda s obsahem kakaa 60% strouhaná

Bookmark this recipe

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Tiramisù

Features:
  • s alkoholem
  • vegetariánské
  • 60min
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Tento recept na tiramisù je mou verzí přípravy, kterou Vám upřímně doporučuji.

Podívejme se nejdříve na to, jak tento tradiční a slavný italský dezert vlastně vznikl. Název Tiramisù vznikl z tira mi su, což znamená rozvesel mě. A tento sladký krémový dezert ze smetanového mascarpone (původem z Lombradie), čerstvých vajec, cukrovaných savoiardů (dlouhých piškotů z města Savoia) máčených v espressu Vás skutečně rozveselit dokáže.

S jeho vznikem se pojí hned několik legend.

Původ tohoto slavného dezertu by, dle jedné z legend, měl být v Sieně, historickém městě Toskánska. Tam měl  v 17. století přijet toskánský velkovévoda Cosimo III Medicejský, který byl známý tím, že miloval sladké. Místní cukráři tak měli za úkol připravit mu něco skutečně působivého, ale z jednoduchých ingrediencí. Vznikl tak dezert nazvaný zuppa del duca. Zuppa (výslovnost dzupa) se z italštiny dá přeložit nejen jako polévka, ale i jako dezert ze savoiardů, máčených v likéru a prokládaných krémem. Celý původní název dezertu tiramisù tedy lze přeložit jako vévodův dezert z piškotů a krému. Vévoda měl být po ochutnání nadšen natolik, že se rozhodl dovézt recept s sebou do Florencie a rozšířit jej po celé Itálii.



Dále si jeho vznik připisuje město Turín, kde mělo být tiramisù vyrobeno jedním cukrářem, který tím chtěl podpořit hraběte Cavour (Camillo Benso, conte di Cavour) ve sjednocení Itálie.

K jeho vynalezení se hlásí i město Treviso. Mělo být servírováno, aby poskytlo vzpruhu, v restauraci El Toulà.

Některé zdroje zpochybňují, že by bylo možné v 17. století dovézt mascarpone, které se rychle kazí, z Lombardie do Sieny, a proto prohlašují, že recept na tiramisù je celkem mladý (z 20. století).

Kdy a jak tedy tiramisù vzniklo je otázkou.  Jisté však je, že originální forma byla kulatá, v původní receptuře nebyly bílky, smetana, Marsala ani likér (Amaretto) ani čokoláda. Tyto dodatečné ingredience se přidávají dle zvyklostí regionálních i rodinných.



Já Vám zde představím oblíbenou verzi, ale apeluji na Vás, abyste si obstarali čerstvé a kvalitní ingredience, zejména vejce a mascarpone. Dbejte na výběr čerstvých a kvalitních (i bio) vajec. Pokud byste však měli být na pochybách, můžete si tiramisù připravit i z pasterovaných vajec. Pasterizace dosáhnete tak, že budete žloutky i bílky šlehat na vodní lázni. Nejvyšší teplota, které by vejce měla při této pasteraci dosáhnout, je 50 stupňů. Nyní už si tedy na tiramisù mohou pochutnat i odpůrci čerstvých vajec.

Přeji Vám dobrou chuť!

Další recepty, které Vás mohou zajímat:

Domácí horká čokoláda

Torta tenerina

Čokoládový poklad

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Steps

1
Done

Minimálně hodinu před přípravou tiramisù uvaříme espresso a necháme ho vychladnout. Do talíře nebo širší nádoby, kam se dobře vejdou savoiardi, nalijeme espresso a Marsalu a přidáme dvě lžíce cukru krystal. Necháme cukr rozpustit a promícháme.

2
Done

Oddělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme polovinu množství cukru a vyšleháme do krémovité konzistence. Přidáme mascarpone a opět ušleháme. Přejdeme ke šlehání bílků. Jakmile budou z poloviny ušlehané, přidáme polovinu cukru a šleháme dál, dokud nevznikne pevný sníh. Poté sníh po lžících přidáváme do mísy se žloutky, cukrem a mascarpone. Odspodu promícháváme směrem nahoru, abychom udrželi bílky našlehané, dokud není směs homogenní.

3
Done

V tomto receptu byly použité misky s objemem 300 ml. V závislosti na šířce Vašich misek nebo mísy případně nalámeme savoiardi, aby se dobře vešly. Vezmeme si do ruky vždy jeden piškot a namočíme ho nejdříve z jedné, a pak z druhé strany, do směsi kávy s Marsalou a cukrem. Savoiardi by měly být nasáklé tak akorát. Do misek dáme nejdříve jednu vrstvu krému z vajec, cukru a mascarpone, poté jednu vrstvu savoiardů. Ty pak posypeme strouhanou čokoládou a přikryjeme další vrstvou krému. Další savoiardi klademe do misky napříč těm položeným dříve. Pokračujeme tak, jako předtím, dokud nevyčerpáme všechny ingredience. Navrchu uzavřeme krémem, který posypeme kakaem. Tiramisù dáme chladit a odležet do lednice na 2 hodiny. Poté můžeme podávat.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Špagety aglio olio peperoncino
previous
Špagety aglio olio peperoncino
Sušenky z mascarpone
next
Sušenky z mascarpone
Špagety aglio olio peperoncino
previous
Špagety aglio olio peperoncino
Sušenky z mascarpone
next
Sušenky z mascarpone

Add Your Comment