0 0
Zeleninová polévka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
400 g mangold
250 g cuketa 1 cuketa
50 g bílá cibule 1/2 cibule
50 g červená cibule 1/2 cibule
50 g řapíkatý celer 2 stonky
150 g brambory
200 g mrkev 4 mrkve
250 g fazole Borlotti
2 hrstky na osobu polévkové těstoviny drobné
parmazán
olivový olej extrapanenský

Nutritional information

197
kcal
9,6
tuky
7,5
bílkoviny
21
sacharidy

Bookmark this recipe

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Zeleninová polévka

Minestra vegetale

Features:
  • vegetariánské

Tuto polévku považuji za naprostý základ stravování. Doporučuji ji nejen těhotným a kojícím matkám díky vysokému obsahu kyseliny listové, ale i dětem a hubnoucím, osobám vystaveným stresu a infekcím a vůbec každému pro pravidelnou konzumaci, tedy i několikrát týdně. Nemusíte ji jíst každý týden stejnou, někdy vynechte mangold a místo něj přidejte více jiné zeleniny, někdy obohaťte o cizrnu či změňte podíly ingrediencí podle Vaší chuti. Složení surovin, zmíněné v tomto receptu, je dle našeho rodinného názoru to chuťově i výživově nejvyrovnanější. Do polévky přidáváme extrapanenský olivový olej kvůli vstřebávání vitamínů rozpustných jen v tucích. Postupováním podle tohoto receptu připravíte zdruba 4 litry polévky. V hermeticky uzavřené nádobě Vám vydrží až 5 dní.

  • 45min
  • Serves 12
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

S polévkou plnou zeleniny, která je jako vystřižená z definice středozemní stravy, si můžete být jisti, že se Vám dostane mnoha potřebných živin.

Mangold, který je v Itálii velmi oblíben, obsahuje vlákniny, které pomáhají usnadňovat trávení a střeva zbavují jedů, a povzbuzuje mozek a nervy díky komplexním sacharidům. Dále má vysoký obsah vápníku, proto zpevňuje kosti a zuby, vitamínu C, proto posiluje imunitu, horčíku, čímž pomáhá proti únavě, a obsahuje i železo, díky němuž podporuje krvetvorbu a dýchání buněk. Pro budoucí maminky a vznikající plod je velmi důležitá kyselina listová, která se v mangoldu nachází ve velké míře.

Fazole jsou zase známy svým vysokým obsahem nukleových kyselin, které působí na regeneraci o omlazení buněk. Konzumací fazolí zlepšíte svůj metabolismus, snížíte únavu a riziko vzniku rakoviny (tlustého střeva a prsu).



Mrkev obsahuje betakaroten, kterého, pokud je mrkev vařená, tělo vstřebá až polovinu (syrová mrkev nám dodá jen čtvrtinu obsahu betakarotenu). Všeobecně mrkev našemu tělu prospěje více, pokud je vařená. V mrkvi se také nachází vysoké množství selenu, nejdůležitějšího stopového prvku pro imunitní systém. Další vitamíny, které získáme z mrkve jsou D, E, K, z minerálních látek pak draslík, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, jód atd. Mrkev obsahuje i lecitin, éterické oleje, vlákninu a lehce stravitelnou glukózu. Pomáhá nám tedy posílit sliznice v těle, zastavuje proces stárnutí, pečuje o hezkou pleť, zlepšuje vidění a posiluje srdce a krevní oběh. Mrkev také zvyšuje mužskou plodnost.




Cuketa obsahuje vitamín A a E, druhý zmíněný je přítomen ve slupce cuket, proto cukety neloupeme. Vitamín E napomáhá odolnosti proti stresu, zvyšuje výkonnost, aktivuje mozek a nervy, posiluje soustředění. Výhodami, které s sebou konzumace cuket přináší je aktivace látkové výměny, zeštíhlující účinky, vylučuje odpadní látky a posiluje imunitní systém.

Brambory vynikají bohatým obsahem vitamínu C, ale mají i jiné klady, např. draslík, hořčík, vápník, fosfor, kyselinu listovou apod.

Antibakteriální zbraně se nacházejí v cibuli a celeru.

Cibule obsahuje i mnoho kyseliny listové, flavonoidy (rostlinné ochranné látky), vitamín C a železo. Cibule nám tedy pomáhá v boji proti infekcím, posiluje sliznice, snižuje krevní tlak a hodnoty cukru a tuku v krvi, zlepšuje prokrvování, náladu a chuť.



Celer se pyšní bohatou zásobou B-komplexu ve vyváženém poměru. Je významný díky éterickým olejům – terpenům, které působí antibakteriálně a antimykoticky. Napomáhá činnosti střev, pečuje o zdraví kůže, vlasů, očí a jater. Celer také pomáhá při hubnutí.

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Steps

1
Done

Připravíme si zeleninu, omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kusy. Není třeba krájet na příliš malé kousky, stačí větší. U řapíkatého celeru a listů mangoldu začistíme stonky tak, že je na konci nařízneme nožem, naříznutý proužek stonku chytíme mezi nůž a palec a táhneme po délce stonku tak, abychom odstranili silnější vlákna. Pokud přidáváme předvařené fazole z konzervy, scedíme vodu, ve které fazole byly, a fazole krátce propláchneme pod proudem vody.

2
Done
25

Veškerou nakrájenou zeleninu dáme do tlakového hrnce a zalijeme vodou v takovém množství, v jakém můžeme či chceme. Při tomto receptu byl hrnec se zeleninou doplněn vodou tak, že výsledný objem byl téměř 4 litry. Hrnec přiklopíme a dáme vařit. Můžete také postupovat tak, že si dáte vodu vařit během přípravy zeleniny, aby pak var probíhal rychleji.

3
Done

Jakmile je minestra uvařena, hrnec otevřeme a zeleninu s vodou dobře promixujeme tak, aby zmizely i drobné kousky. Nyní můžeme z celého tohoto připraveného množství do jiného kastrůlku odebrat tolik polévky, kolik v danou dobu okamžitě spotřebujeme. Přivedeme k bodu varu, přidáme polévkové těstoviny drobné velikosti a vaříme v polévce za stálého míchání (aby se polévka s těstovinami nepřipálila) o minutu déle, než je uvedeno na sáčku s těstovinami. Pak přídáme olivový olej podle chuti (obvykle 1 lžíce pro 2 osoby) a čerstvě nastrouhaný parmazán. Dobrou chuť!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Dýňový krém
Fazolky na česneku a olivovém oleji
next
Fazolky na česneku a olivovém oleji
previous
Dýňový krém
Fazolky na česneku a olivovém oleji
next
Fazolky na česneku a olivovém oleji

Add Your Comment