Jak pročistit mušle (vongole)

Nákup
Čerstvé vongole nejpravděpodobněji koupíte v síťce. Prohlédněte si je, zda jsou zavřené s neporušenými skořápkami.
Skladování mušlí
Doma je zabalte do papírové utěrky a nechte v lednici, pokud je ihned nezpracujete. Takto je můžete skladovat i 2 dny.
Čištění
Vongole jsou měkkýši vyskytující se v písčitých mořích. Nějaký ten písek může být obsažen i uvnitř skořápky, proto je potřeba je důkladně pročistit. Není to ale nijak náročné.
Vongole propláchneme pod studenou tekoucí vodou.
Jednu po druhé (do každé ruky vezmeme jednu) uchopíme tak, aby drážka mezi skořápkami byla kolmo k pracovní desce. Dvakrát poklepeme mušlí o pracovní desku, a pokud vidíme, že se z ní sype více písku, odstraníme ji. Stejně tak vyhodíme i otevřené kusy či ty, které mají prasklou skořápku.
Vložíme je do mísy se studenou vodou a jemnou solí. Množství soli je 5 polévkových lžic na 1 kg mušlí. Vody by mělo být tolik, aby všechny mušle byly pod hladinou. Promícháme, aby se sůl rozpustila. Mušle necháme v osolené vodě 2 hodiny, poté vodu vyměníme a přidáme 2 lžíce hrubozrnné soli (na 1 kg mušlí). Rukama vodu, sůl a mušle promícháváme, dokud se sůl nerozpustí. Ve druhé vodě zůstanou mušle 30 minut a rukama je často prohazujeme.
Po uplynutí 2,5 hodiny vongole promyjeme pod tekoucí vodou. V tomto okamžiku je můžeme začít tepelně upravovat. Vyzkoušejte tento výborný recept:
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.