Jak na krevety

Krevety jsou mořští korýši. Ač jsou k dispozici po celý rok, jsou sezónním zbožím v prosinci, kdy bývají loveny. V Itálii se loví zejména v Jaderském moři a poblíž Italského Lazia. Na českém trhu najdeme i krevety ulovené v Tichém, Indickém oceánu apod.
Výběr a úprava krevet
Pokud vybíráte krevety čerstvé, zaměřte se na celistvost krunýře a příjemnou vůni. Čerstvé krevety zkonzumujte již v den nákupu nebo oddělte hlavičky (které musíte okamžitě zpracovat např. pro vývar), pak zadní části můžete skladovat maximálně dva dny v lednici. Mražené krevety v mrazničce vydrží 3-4 měsíce.
Příprava krevet
Délka přípravy krevet závisí na jejich velikosti. Ty malé jsou na pánvičce nebo v hrnci uvařené za 5 minut, větší vyžadují 7-8 minut.Krevety se často podávají fritované, v krevetovém koktejlu, s těstovinami, rýží a podobně. Časem Vám představím různé způsoby jejich úpravy. Jeden z nich je zde.
Vyloupávání krevet
Před konzumací je třeba vyjmout maso z krunýře. Pokud jsou krevety celé neloupané, nejdříve je třeba odstranit končetiny, poté hlavu a maso vyjmout ze zbytku krunýře. Na vrchu svalu se nachází střívko, tenké nahnědlé vlákno, které je třeba taktéž odstranit tahem.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.