Ingredience
-
260 g bílek8 bílků
-
150 ml mléko
-
250 g moučkový cukr
-
160 g mouka 00lze použít i hladkou mouku
-
40 g Burroliva
-
50 g kukuřičný škrob
-
3 g droždísušené
-
1 špetka prášek do pečiva
-
1 hrst mandleplátky
-
moučkový cukrna posypání
Úvod
Bábovka z mléka a bílků je neskutečně měkkounká, příjemně sladká a podle reakcí mé dcery předpokládám, že děti z ní budou nadšené. Navíc neobsahuje ani máslo, místo něho totiž používám tuk Burroliva z olivového oleje, který se skvěle hodí do sladkých realizací díky své neutrální chuti. Měkkost bábovky střídá křehkost plátků mandlí. Alternativně ji můžete přelít sirupem z ovoce či roztavenou čokoládou.
Vznikla tak, že mi zbyly bílky po přípravě dezertu Zabaione a už delší dobu jsem se chystala připravit americký Angel Cake. Udělala jsem ale bábovku dle vlastního receptu, který Vám zde nyní předkládám k přečtení a vyzkoušení. Je snadná, vyjde pěkně a je tak hebounká, že u jednoho kousku rozhodně nezůstanete.
Bábovka obsahuje ingredience, které máte doma nebo snadno seženete i za nízkou cenu.
Těsto jsem vlila do italské formy na ciambellu (pozn. la ciambella – italsky bábovka) a napadlo mě využít vzniklého otvoru uprostřed bábovky k umístění květů ze zahrady pro vytvoření jarní dekorace rodinného stolu. Ostatně vše je zřejmé z fotografií v postupu.
Dobrou chuť!
Navštivte také náš eShop, kde najdete italská vína, olivové oleje a další delikatesy, dovážené přímo z Itálie pro milovníky italské kuchyně a gurmety!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
Oddělíme bílky od žloutků, pokud se tak nestalo již předem. Dáváme si pozor, aby se do bílků nepřipletl ani sebemenší obsah žloutků. Šleháme dobře omytými metlami. Jakmile bílky zbělají, přidáme zhruba polovinu množství moučkového cukru. Šleháme dokud nezískáme pěkně pevný sníh. Nyní můžeme zapnout troubu, aby se rozehřála na 200 stupňů. |
3
Hotovo
|
|
4
Hotovo
|
|
5
Hotovo
|
|
6
Hotovo
|
Vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Bábovku z formy vyjmeme a otočíme mandlemi vzhůru. Na poslední fotce tohoto kroku si můžete prohlédnout, že pro umístění květin do středu bábovky jsem naplnila skleničku vodou, do které jsem poté květiny ponořila, aby dekorace vydržela i déle, než jen pro pár fotografií. |
7
Hotovo
|