1 1
Bábovka z mléka a bílků

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
260 g bílek 8 bílků
150 ml mléko
250 g moučkový cukr
160 g mouka 00 lze použít i hladkou mouku
40 g Burroliva
50 g kukuřičný škrob
3 g droždí sušené
1 špetka prášek do pečiva
1 hrst mandle plátky
moučkový cukr na posypání

Nutriční údaje

296
Kcal
6,8
Tuky
7,7
Bílkoviny
53
Sacharidy

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Bábovka z mléka a bílků

Ciambella al latte e albumi

Vlastnosti:
  • vegetariánské
  • 50min
  • Porce 8
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Bábovka z mléka a bílků je neskutečně měkkounká, příjemně sladká a podle reakcí mé dcery předpokládám, že děti z ní budou nadšené. Navíc neobsahuje ani máslo, místo něho totiž používám tuk Burroliva z olivového oleje, který se skvěle hodí do sladkých realizací díky své neutrální chuti. Měkkost bábovky střídá křehkost plátků mandlí. Alternativně ji můžete přelít sirupem z ovoce či roztavenou čokoládou.

Vznikla tak, že mi zbyly bílky po přípravě dezertu Zabaione a už delší dobu jsem se chystala připravit americký Angel Cake. Udělala jsem ale bábovku dle vlastního receptu, který Vám zde nyní předkládám k přečtení a vyzkoušení. Je snadná, vyjde pěkně a je tak hebounká, že u jednoho kousku rozhodně nezůstanete.




Bábovka obsahuje ingredience, které máte doma nebo snadno seženete i za nízkou cenu.

Těsto jsem vlila do italské formy na ciambellu (pozn. la ciambella – italsky bábovka) a napadlo mě využít vzniklého otvoru uprostřed bábovky k umístění květů ze zahrady pro vytvoření jarní dekorace rodinného stolu. Ostatně vše je zřejmé z fotografií v postupu.

Dobrou chuť!

Navštivte také náš eShop, kde najdete italská vína, olivové oleje a další delikatesy, dovážené přímo z Itálie pro milovníky italské kuchyně a gurmety!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Bílky (nebo vejce) vyndáme z lednice 30 minut před zahájením přípravy bábovky. Bílky se díky tomu budou lépe šlehat. Mezitím formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na dno poklademe plátky mandlí a přisoupíme k přípravě těsta.

2
Hotovo

Oddělíme bílky od žloutků, pokud se tak nestalo již předem. Dáváme si pozor, aby se do bílků nepřipletl ani sebemenší obsah žloutků. Šleháme dobře omytými metlami. Jakmile bílky zbělají, přidáme zhruba polovinu množství moučkového cukru. Šleháme dokud nezískáme pěkně pevný sníh. Nyní můžeme zapnout troubu, aby se rozehřála na 200 stupňů.

3
Hotovo

Do jiné mísy prosijeme mouku typu 00, škrob a zbylou polovinu cukru. Přidáme i droždí a prášek do pečiva.

4
Hotovo

K sypké směsi přilijeme mléko a rozehřáté olivové máslo Burroliva. Šleháme pouze několik málo minut, dokud se vše dobře nepromíchá.

5
Hotovo

Ke směsi z mouky přidáme sníh z bílků a odspoda pomalu promícháváme, aby se sníh neroztekl. Po dosažení homogenního vzhledu těsta je nalijeme do formy. Dáme péci do vyhřáté trouby na celkem 30 minut. Začínáme na teplotě 200 stupňů a zhruba 9 minut před koncem teplotu snížíme na 170 stupňů.

6
Hotovo

Vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Bábovku z formy vyjmeme a otočíme mandlemi vzhůru. Na poslední fotce tohoto kroku si můžete prohlédnout, že pro umístění květin do středu bábovky jsem naplnila skleničku vodou, do které jsem poté květiny ponořila, aby dekorace vydržela i déle, než jen pro pár fotografií.

7
Hotovo

Výsledné aranžmá květin a první odkrojený dílek měkkounké bábovky...

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Zabaione
předchozí
Zabaione
Pesto z medvědího česneku
další
Pesto z medvědího česneku
Zabaione
předchozí
Zabaione
Pesto z medvědího česneku
další
Pesto z medvědího česneku

Přidejte komentář