0 0

Bruschetta classica

Vlastnosti:
  • veganské

Italská nejrychlejší klasika...

  • 10
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Bruschetta classica, tedy ten nejjednodušší recept na italskou topinku s mými pár užitečnými tipy. Využijete jej jako překrm či přílohu, dost možná i jako svačinu. Díky svěžesti čerstvých rajčat Vás potěší i v létě. Navíc bruschetta je jedním ze způsobů, jak degustovat extra panenský olivový olej – tím, že olej použijete zasyrova, budou jeho přirozené zdravé hodnoty zachovány.

Ingrediencemi jsou bílý chléb, který v Itálii převažuje, vyrábí se z pšeničné mouky, olivového oleje a droždí nebo mateřského kvásku (lievito madre). Nejedná se o typický český chléb, který je chuťově jiný. Navíc v některých částech Itálie, např. v Umbrii a Toskánsku, je chléb neslaný. Přídavek soli byl v historii vyřazen kvůli papežskému uvalení daně na sůl. Od té doby se tento typ chleba vyrábí. Chléb pak slouží jako příloha, trhá se, nebo se pokapává extra panenským olivovým olejem a solí se posype při zvýraznění chuti. V ČR takový seženete jen ve specializovaných obchodech s italským sortimentem nebo si jej můžete upéci sami podle mého receptu!

Vyberte si rajčata, která máte nejraději, třeba ta, co jste si vypěstovali na zahrádce.

V receptu chci zmínit velmi užitečnou věc, jak odstranit pachuť po česneku, viz. postup – čtěte dále..

Z extra panenských olejů mohu doporučit např. ty, které sami dovážíme z Umbrie, nedáme na ně dopustit. Vyznačují se pikantností, která je dána vysokým množstvím zdraví prospěšných polyfenolů. Jedná se o autentické olivové oleje, oblíbené u místních, kteří kvalitu velmi dobře rozpoznají.

Náš TIP:

100% italský Extra panenský olivový olej Flaminio Fruttato 750 ml

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Až si upečete chléb, vychladlý jej zabalte do čisté utěrky, kterou vložíte do potravinářského plastového sáčku. Posléze chléb nakrájejte na krajíce a opečte v troubě na 150 stupňů nebo v topinkovači.

2
Hotovo

Rozřízněte česnek podélně napůl a vyjměte z něj středový klíček v celé délce. Klíček je z celého česneku nejpalčivější chuti, tou, která ulpívá na jazyku a přetrvává až příliš dlouho. Pokud jej vyndáte, užijete si česnekovou chuť, která Vás však dále nebude omezovat. Očištěným stroužkem česneku (bez klíčku) potřeme krajíce domácího bílého chleba, jak známe z českých topinek.

3
Hotovo

Nakrájíme rajčata na malé kousky a dáme do misky a k nim přimícháme ostatní ingredience - pokapeme extra panenským olivovým olejem, osolíme, opepříme.

4
Hotovo

Na opečené křupavé krajíce navrstvíme dochucená rajčata a podáváme jako předkrm nebo jako přílohu např. ke grilovanému masu. Buon appetito!

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Garganelli s lilkem, rajčaty a bazalkou
předchozí
Garganelli s lilkem, rajčaty a bazalkou
Caprese
další
Caprese
Garganelli s lilkem, rajčaty a bazalkou
předchozí
Garganelli s lilkem, rajčaty a bazalkou
Caprese
další
Caprese

Přidejte komentář