Ingredience
-
4 krajíce bílý chléb
-
1 stroužek česnek
-
1-2 beefsteakové rajče
-
olivový olej
-
sůl
-
pepř
Úvod
Bruschetta classica, tedy ten nejjednodušší recept na italskou topinku s mými pár užitečnými tipy. Využijete jej jako překrm či přílohu, dost možná i jako svačinu. Díky svěžesti čerstvých rajčat Vás potěší i v létě. Navíc bruschetta je jedním ze způsobů, jak degustovat extra panenský olivový olej – tím, že olej použijete zasyrova, budou jeho přirozené zdravé hodnoty zachovány.
Ingrediencemi jsou bílý chléb, který v Itálii převažuje, vyrábí se z pšeničné mouky, olivového oleje a droždí nebo mateřského kvásku (lievito madre). Nejedná se o typický český chléb, který je chuťově jiný. Navíc v některých částech Itálie, např. v Umbrii a Toskánsku, je chléb neslaný. Přídavek soli byl v historii vyřazen kvůli papežskému uvalení daně na sůl. Od té doby se tento typ chleba vyrábí. Chléb pak slouží jako příloha, trhá se, nebo se pokapává extra panenským olivovým olejem a solí se posype při zvýraznění chuti. V ČR takový seženete jen ve specializovaných obchodech s italským sortimentem nebo si jej můžete upéci sami podle mého receptu!
Vyberte si rajčata, která máte nejraději, třeba ta, co jste si vypěstovali na zahrádce.
V receptu chci zmínit velmi užitečnou věc, jak odstranit pachuť po česneku, viz. postup – čtěte dále..
Z extra panenských olejů mohu doporučit např. ty, které sami dovážíme z Umbrie, nedáme na ně dopustit. Vyznačují se pikantností, která je dána vysokým množstvím zdraví prospěšných polyfenolů. Jedná se o autentické olivové oleje, oblíbené u místních, kteří kvalitu velmi dobře rozpoznají.
Náš TIP:
100% italský Extra panenský olivový olej Flaminio Fruttato 750 ml
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
Až si upečete chléb, vychladlý jej zabalte do čisté utěrky, kterou vložíte do potravinářského plastového sáčku. Posléze chléb nakrájejte na krajíce a opečte v troubě na 150 stupňů nebo v topinkovači. |
2
Hotovo
|
Rozřízněte česnek podélně napůl a vyjměte z něj středový klíček v celé délce. Klíček je z celého česneku nejpalčivější chuti, tou, která ulpívá na jazyku a přetrvává až příliš dlouho. Pokud jej vyndáte, užijete si česnekovou chuť, která Vás však dále nebude omezovat. Očištěným stroužkem česneku (bez klíčku) potřeme krajíce domácího bílého chleba, jak známe z českých topinek. |
3
Hotovo
|
Nakrájíme rajčata na malé kousky a dáme do misky a k nim přimícháme ostatní ingredience - pokapeme extra panenským olivovým olejem, osolíme, opepříme. |
4
Hotovo
|
Na opečené křupavé krajíce navrstvíme dochucená rajčata a podáváme jako předkrm nebo jako přílohu např. ke grilovanému masu. Buon appetito! |