0 0

Cedrát v karamelu

Cedro caramellato

Vlastnosti:
  • bezlepkové
  • veganské
  • vegetariánské
  • 20min
  • Středně těžké

Ingredience

Úvod

Sdílet

Ptáte se, co je to cedrát? Přečtěte si článek o něm zde. Tento citrus byl do Evropy dovezen z Asie a pěstuje se například na jihu Itálie. Obsahuje mnoho antioxidantů, posiluje a čistí náš organizmus, snižuje krevní tlak a dobře působí na játra i ledviny. Navíc výborně chutná, protože dužina není kyselá tolik, jako ta citrónová. Cedrát lze použít na mnoho způsobů, sladké i slané. Pojďme zde připravit jednu ze sladkých variant – Cedrát v karamelu.




Po rozříznutí cedrátu objevíte dužinu a široký bílý lem. Dužinu lze použít na přípravu ovocného salátu a bílý lem můžete nechat lehce zkaramelizovat. Velmi snadno tak získáte chutný dezert.

V tomto receptu připravuji karamel nasucho. Chce to trochu praxe, ale věřím, že se Vám podaří i napoprvé. Doporučuji karamel neohřívat dlouho, protože čím déle a více na horké plotýnce zůstane, tím více hořké chuti. I z tohoto důvodu jsem tento recept nenazvala karamelizovaný cedrát, ale Cedrát v karamelu, protože je třeba brát v úvahu fakt, že cedrát nemusí procházet žádnou tepelnou úpravou. Mnoho živin poskytne začerstva a chuťově je také dobrý již sám o sobě.

Navštivte také náš nový eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

V kastrůlku s vysokým dnem nebo pro jistotu na pánvičce s nepřilnavým povrchem rozehřejeme moučkový cukr. Cukr nepromícháváme, čekáme, až se začne rozpouštět. Teplota by neměla být příliš vysoká, jinak karamel rychle zhořkne. Doporučuji střední nebo téměř střední teplotu.

2
Hotovo

Jakmile je cukr rozpuštěn na karamel, přidáme nakrájený cedrát (na plátky a poté na menší kousky). necháme zahřát, plátky cedrátu dáme na talířek a přelijeme karamelem. Pokud chcete vykouzlit z karamelu různé dekorace, můžete tak snadno učinit malováním karamelem na pečicí papír. Jakmile karamel na pečicím papíru ztuhne (zchladne), můžete dekoraci od papíru odlepit. Některé dekorace se tvoří lépe, když je karamel tekutější, jiné, když je karamel krémovitější. Například, pokud chceme vytvořit spirálky či mističky z karamelu, karamel musí dosáhnout dobré konzistence. Spirálku vytvoříme ovíjením dřevěné vařečky (na konci, kde vařečku obvykle držíme). Vytvoření spirálky chce určitý grif, protože ovíjení musí být rychlé, ale rozvážné. Podstatně snazší je malovat karamelem na pečicí papír, to zvládne každý.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Ovocný salát s cedrátem
předchozí
Ovocný salát s cedrátem
Chřestovobramborový krém
další
Chřestovobramborový krém
Ovocný salát s cedrátem
předchozí
Ovocný salát s cedrátem
Chřestovobramborový krém
další
Chřestovobramborový krém

Přidejte komentář