Ingredience
-
piškotové těstohttps://www.buonissimo.cz/recipe/dortovy-piskot/
-
1/2 cukrářský krémhttps://www.buonissimo.cz/recipe/cukrarsky-krem/
-
150 ml smetana ke šlehání
-
1 pomerančová kůraz bio pomeranče
-
70 g cukr
-
100 ml voda
-
2 citrónová kůraz bio citrónu
Úvod
Cupcake Citlivka je variantou italského moučníku, který se peče tradičně na Mezinárodní den žen 8. března. Klasickou formou je běžný dort Torta mimosa, který je ozdoben tak, aby se podobal žlutě kvetoucímu stromu Citlivce (Mimosa), která je v Itálii od roku 1946 symbolem Mezinárodního dne žen a Italky tak dnes dostávají jako dárek právě ji. Citlivka vykvétá právě v prvních dnech března.
Ať již Mezinárodní den žen uznáváte jako důvod k oslavě či ne, tento heboučký a krémový moučník si připravit určitě můžete! Jelikož jsem v poslední době připravovala už několik klasických narozeninových dortů, napadlo mě dort Torta mimosa trošku upravit, využít formu na muffiny a připravit roztomilé chundelaté cupcaky. Pokud chcete v tento den originálně popřát některé z žen ve Vašem okolí, cupcaková varianta se velmi hodí, jelikož každé osobě dáte jeden bez nutnosti porcovat dort.
Ráda bych sem napsala, že se jedná o snadný a rychlý dezert, ale vůbec tomu tak není. Je třeba čekat na zchladnutí muffinů, cukrářského krému a udělat několik dalších úkonů kromě samotné přípravy bází. Nicméně se neděste a zkuste to, výsledek jistě potěší nejen Vás. Já jsem musela doma trošku bojovat o to, aby cupcaky nezmizely dřív, než se mi podaří je nazdobit 🙂
Cupcake Citlivka se skládá zejména z piškotového těsta, návod na jeho přípravu naleznete zde:
a diplomatického krému, jehož příprava vychází z tradičního italského cukrářského krému. Recept na cukrářský krém je uveden níže, budete však potřebovat jen polovinu ingrediencí v něm zmíněných:
Kromě těchto dvou bází si připravíme ještě sirup z bio pomerančové kůry, kterým budeme muffiny, budoucí cupcaky, máčet. Pokud chcete, můžete do rozvaru přidat i likér, nicméně já dám tento cupcake ochutnat své dceři, proto s ním nyní nepočítám.
Přeji Vám příjemnou přípravu a dobrou chuť!
Navštivte také náš nový eShop!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|
Nyní připravíme cukrářský krém z poloviny ingrediencí uvedených v odkazu zmíněném výše. Jakmile cukrářský krém vychladne, překlopíme jej do mísy. Našleháme smetanu, kterou jsme právě vyndali z lednice a pomalu ji přidáváme ke krému a ve směru odspoda vzhůru promícháváme lžící. Tímto nám vznikne diplomatický krém. |
4
Hotovo
|
Čtyři muffiny z dvanácti rokrájíme na kostičky dle postupu viditelného na fotografiích. Snažíme se odstranit hnědou kůrčičku a nakrájet jen bílou střídu. Ponecháme si ale i všechny ostatní kousíčky jako rezervu. U zbylých osm muffinů, vybereme nožem či prsty horní středovou střídu, aby vznikla jakási mistička. |
5
Hotovo
|
Poslední fází je plnění a zdobení. Odhalenou střídu osmi muffinů pokapeme sirupem z kůry z bio pomeranče. Poté dutinu každého z nich lžičkou naplníme diplomatickým krémem a na závěr celé hlavičky muffinů krémem přelijeme. Kostičkami a nakrájenými kousíčky nazdobíme každý muffin. Pokud si přejete dosáhnout maximální podobnosti se žlutokvětou citlivkou, můžete stejně jako já pokapat sirupem ještě vrchní kostičky a dozdobit jemně strouhanou kůrou z bio pomeranče. |