0 1

Dort Stracciatella

  • 120min
  • Porce 8
  • Středně těžké

Ingredience

  • Těsto

  • Krém

  • Dekorace

Úvod

Sdílet

Pro dort z tenkého kakaového těsta s krémovou náplní z ricotty a smetany s kousky hořké čokolády jsem zvolila příhodný název Stracciatella. Pekla jsem jej jako narozeninový dort pro manžela. Chtěla jsem, aby obsahoval minimum mouky a tuku, takže v těstě opravdu žádný tuk nenajdete. Výsledek jsem doplnila o čerstvé maliny a vznikla velmi svěží a chutná kombinace kontrastních barev.




Tento korpus mi připomíná těsto na roládu, je celkem pružné a měkké. Při volbě náplně jsem se inspirovala náplní pro cannoli siciliani, jejíž skladba je podobná. Já jsem přidala navíc čerstvou vanilku a želatinu pro zpevnění.


Skvěle se hodí k narozeninám, v horkém počasí a v tomto motivu se srdci i ke Sv. Valentýnu. Dort velmi zachutnal také naší dceří, takže vřele doporučuji i jako dezert pro děti, kdy jako vykrajovátka můžete použít i zvířátka.

Přeji Vám všem dobrou chuť!



You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Vyšleháme vejce (pokud chcete vyšší těsto, můžete šlehat žloutky zvlášť od bílků a sníh přidat na závěr), smísíme třtinový cukr s vanilkovým cukrem a kakaem a přidáme k vyšlehaným vejcím. Přošleháme.

2
Hotovo

Přidáme také mouku, kukuřičný škrob a med. Opět prošleháme.

3
Hotovo

Dortovou formu o průměru 22 cm vyložíme pečicím papírem (tužkou si na něm naznačíme obrys formy a vystříhneme, stejně tak i pro obvod). Lépe se papír přichytí, pokud formu vymažeme máslem. Do formy nalijeme polovinu těsta a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 8 -10 minut. Korpus poté vyjmeme a nalijeme druhý díl těsta, který dáme opět péci za stejných podmínek. Mezitím můžeme z prvního korpusu vykrájet srdíčka. Druhý korpus po upečení necháme vcelku.

4
Hotovo

Nyní si připravíme krémovou náplň. Želatinu v plátcích vložíme do studené vody a necháme změknout 10 minut. Mezitím našleháme šlehačku (zrovna vyndanou z lednice) s polovinou množství moučkového cukru. Šlehačku poté dáme stranou.

5
Hotovo

Teď prošleháme ricottu se zbylým množstvím moučkového cukru a s dření vyškrábnutou z obou polovin vanilkového lusku.

6
Hotovo

Pokud nemáme čokoládové pecky, zvolíme hořkou čokoládu (70%) a nasekáme na velmi malé kousky. Přidáme je k ricottě. Želatinu necháme na mírném ohni v kastrůlku s nepřilnavým povrchem roztát (zabere to pouze chvilku) a tekutou ji pak přilijeme k ricottě s čokoládou. Nakonec do ricottového krému opatrně a pomalu mícháním od spoda vzhůru vmícháme šlehačku.

7
Hotovo

Opět budeme potřebovat dortovou formu. Vyložíme ji novým pečicím papírem a na něj poskládáme srdíčka vykrájená z prvního těsta. Pak je překryjeme krémem stracciatella a nakonec formou trochu poklepeme o podložku, aby se usadil. Povrch krému uhladíme a zakryjeme korpusem kulatého tvaru. Dort zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 1, - 1,5 h do mrazničky nebo do lednice přes noc.

8
Hotovo

Před podáváním se ujistíme, že dort je správně vychlazený a tuhý a dozdobíme malinami. Každou malinu je třeba rozkrojit napůl, k čemuž se nejlépe hodí keramický nůž, aby se maliny nepoškodily.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Mrkvový dort s mandlovým marcipánem
předchozí
Mrkvový dort s mandlovým marcipánem
Datlovo-mandlovo-brusinkové kuličky - svačinka na cesty
další
Datlovo-mandlovo-brusinkové kuličky – svačinka na cesty
Mrkvový dort s mandlovým marcipánem
předchozí
Mrkvový dort s mandlovým marcipánem
Datlovo-mandlovo-brusinkové kuličky - svačinka na cesty
další
Datlovo-mandlovo-brusinkové kuličky – svačinka na cesty

Přidejte komentář