Ingredience
-
Těsto
-
50 g bio špaldová moukahladká
-
70 g třtinový cukr
-
4 vejce
-
15 g med
-
1 sáček vanilkový cukr
-
50 g kukuřičný škrob
-
1 lžíce kakao
-
Krém
-
500 g ricotta
-
350 g smetana ke šlehání
-
150 g moučkový cukr
-
6 g želatina
-
100 g čokoládové peckynebo nasekaná hořká čokoláda
-
1 vanilkový lusk
-
Dekorace
-
125 g malinyčerstvé
Úvod
Pro dort z tenkého kakaového těsta s krémovou náplní z ricotty a smetany s kousky hořké čokolády jsem zvolila příhodný název Stracciatella. Pekla jsem jej jako narozeninový dort pro manžela. Chtěla jsem, aby obsahoval minimum mouky a tuku, takže v těstě opravdu žádný tuk nenajdete. Výsledek jsem doplnila o čerstvé maliny a vznikla velmi svěží a chutná kombinace kontrastních barev.
Tento korpus mi připomíná těsto na roládu, je celkem pružné a měkké. Při volbě náplně jsem se inspirovala náplní pro cannoli siciliani, jejíž skladba je podobná. Já jsem přidala navíc čerstvou vanilku a želatinu pro zpevnění.
Skvěle se hodí k narozeninám, v horkém počasí a v tomto motivu se srdci i ke Sv. Valentýnu. Dort velmi zachutnal také naší dceří, takže vřele doporučuji i jako dezert pro děti, kdy jako vykrajovátka můžete použít i zvířátka.
Přeji Vám všem dobrou chuť!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|
Dortovou formu o průměru 22 cm vyložíme pečicím papírem (tužkou si na něm naznačíme obrys formy a vystříhneme, stejně tak i pro obvod). Lépe se papír přichytí, pokud formu vymažeme máslem. Do formy nalijeme polovinu těsta a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 8 -10 minut. Korpus poté vyjmeme a nalijeme druhý díl těsta, který dáme opět péci za stejných podmínek. Mezitím můžeme z prvního korpusu vykrájet srdíčka. Druhý korpus po upečení necháme vcelku. |
4
Hotovo
|
|
5
Hotovo
|
|
6
Hotovo
|
Pokud nemáme čokoládové pecky, zvolíme hořkou čokoládu (70%) a nasekáme na velmi malé kousky. Přidáme je k ricottě. Želatinu necháme na mírném ohni v kastrůlku s nepřilnavým povrchem roztát (zabere to pouze chvilku) a tekutou ji pak přilijeme k ricottě s čokoládou. Nakonec do ricottového krému opatrně a pomalu mícháním od spoda vzhůru vmícháme šlehačku. |
7
Hotovo
|
Opět budeme potřebovat dortovou formu. Vyložíme ji novým pečicím papírem a na něj poskládáme srdíčka vykrájená z prvního těsta. Pak je překryjeme krémem stracciatella a nakonec formou trochu poklepeme o podložku, aby se usadil. Povrch krému uhladíme a zakryjeme korpusem kulatého tvaru. Dort zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 1, - 1,5 h do mrazničky nebo do lednice přes noc. |
8
Hotovo
|