0 0
Mrkvový dort s mandlovým marcipánem

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
Mrkvový korpus
350 g mrkev
300 g mouka 00 nebo hladká mouka
180 g Gira+ panenský
6 vejce
300 g cukr krystal
1 vanilkový lusk čerstvý
15 g kypřicí prášek s vinným kamenem
7 g droždí sušené
1 špetka sůl
Šlehačkovo-jogurtový krém
200 ml smetana ke šlehání
160 g bílý jogurt
180 g moučkový cukr
4 plátky želatina
Dekorace
400 g mandlový marcipán

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Mrkvový dort s mandlovým marcipánem

Torta di carote per compleanno

Sladké a elegantní spojení mrkvového korpusu proloženého šlehačkovo-jogurtovým krémem a pravého mandlového marcipánu...

  • 180min
  • Porce 8
  • Středně těžké

Ingredience

  • Mrkvový korpus

  • Šlehačkovo-jogurtový krém

  • Dekorace

Úvod

Sdílet

Na narozeninový dort, který jsem před pár dny pekla, jsem měla vysoké požadavky. Chtěla jsem, aby byl zdravý, aby byl s marcipánem, ale bez barviv, a aby neobsahoval máslo. A povedlo se. Vymyslela jsem si tedy tuto variantu narozeninového dortu, která každému zachutná, ale nebude jen kalorickou bombou plnou barviv.




Mrkvový dort jsem začala připravovat již před lety, máme jej rádi pro jeho delikátní chuť a vláčnost. Skvělá kombinace mrkvového korpusu a mandlového marcipánu je ještě obohacena o velmi jemný krém ze šlehačky a jogurtu v téměř stejném poměru. V krému nenajdete žádné máslo, dort je velmi lehký.

Tescoma - Značkový eshop

Pravý mandlový marcipán je potřeba mít v dostatečném množství, protože se několikrát rozvaluje a krájí na dlouhé pruhy. Z dlouhých pruhů marcipánu jsem vytvořila jakousi dečku, kterou jsem mrkvový dort se šlehačkovo-jogurtovým krémem pokryla. K tomuto kroku budete potřebovat kromě kuchyňských pomůcek také pravítko, aby výsledek vypadal k světu.




Není vůbec těžký a jsem přesvědčená o tom, že kdo vyzkouší tento recept, bude plně spokojen.

Vzkažte ode mne, prosím, vše nejlepší k narozeninám všem oslavencům, kteří dostanou můj mrkvový dort s mandlovým marcipánem! 🙂 Dobrou chuť!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

S přípravou dortu začneme s takovým předstihem, aby korpus stihl vychladnout, nejlépe tedy večer předem. Prvním krokem je navážení oloupaných mrkví a jejich nastrouhání na jemnější straně struhadla.

2
Hotovo

Vejce se lépe šlehají, pokud mají pokojovou teplotu. Vyndáme je tedy z lednice 1 hodinu před plánovaným šleháním. Vejce dobře omyjeme a rozbijeme jedno po druhém do mísy, ve které budeme šlehat. Přisypeme k nim veškerý cukr krystal. Šleháme do vzniku krémovité hmoty (min. 6 minut).

3
Hotovo

Navážíme si všechny sypké ingredience a pomalu (postupně) přidáváme k našlehaným vejcím s cukrem. V průběhu přidávání prošleháváme.

4
Hotovo

Troubu vyhřejeme na 160 stupňů. Vanilkový lusk vyjmeme z obalu, podélně ostrým nožem na dřevěném prkénku rozřízneme a čepelí nože z obou polovin seškrábneme veškerou dřeň vanilky. Nikdy prázdný lusk nevyhazujeme, bude se hodit při příští přípravě moučníku (maximum z něj vytěžíme, pokud jej krátce povaříme v mléce, které pak přidáme do toho příštího moučníku). Do těsta přidáme tedy tuto vanilkovou dřeň, nastrouhanou mrkev (postupně) a tuk Gira+. Vše znovu prošleháme. Těsto převedeme do formy vymazané tenkou vrstvou Gira+ a vysypané moukou a dáme péci na 160 stupňů na 45 min.

5
Hotovo

Toto je výsledek - upečený mrkvový korpus po vychladnutí.

6
Hotovo

Marcipánová dečka

Marcipán musí být pokojové teploty. Připravte si více než 400 g mandlového marcipánu, abyste mohli v klidu rozvalovat a vykrajovat proužky. 400 g marcipánu je takové množství, které na dort skutečně padlo, ale v úvodu jsem začala pracovat se 700 g marcipánu (300 g zbylo z odřezků). Marcipán rozválíme na tenký (ale ne tak tenký, až průhledný) plát na silikonovém válu na těsto - kontrolujeme tloušťku, aby se v žádném místě nemohl při manipulaci protrhnout. Velikost kruhového plátku musí i s přesahem pokrýt celý dort - stačí od oka proměřit (lepší je mít korpus hned vedle a porovnávat. Na plátu si naznačíme míry, a poté krájíme na proužky. Každý proužek má šířku 2 cm. Jakmile máme prvních 6 proužků, začneme s jejich proplétáním. Nic náročného to není. Jak další proužky krájíme, postupně pokračujeme s proplétáním. Jeden tip: pokud se Vám marcipán lepí na ruce, stačí použít moučkový cukr na "pomoučení". Půjde to tak velmi rychle od ruky. Závěrem, když vidíme, že dečka dosáhla takových rozměrů, že pokryje celý korpus včetně boku, můžeme některé proužky, které zůstaly delší odříznout pro snadnější manipulaci při pokrývání.

7
Hotovo

Krém

Pro přípravu krému budeme potřebovat želatinu - plátky ponoříme do studené vody na 10 minut. Poté je vyždímeme a v kastrůlku lehce zahřejeme, aby se roztekla. Našleháme šlehačku (právě vyndanou z lednice) s moučkovým cukrem, ke směsi přidáme jogurt a tekutou želatinu.

8
Hotovo

Vychladlý korpus rozkrojíme na polovinu, aby vznikly dva kulaté pláty. Opatrně je oddělíme a první potřeme krémem. Přiklopíme odděleným plátem korpusu a opět zvrchu potřeme krémem.

9
Hotovo

Nyní téměř hotový dort zbývá přikrýt marcipánovou dečkou, kterou jsme upletli před přípravou krému. Doporučuji použít silikonový vál na těsto jako podložku i při otáčení marcipánu na korpus (marcipánová dečka zůstane vcelku). Obojí prostě obrátíte na korpus, silikonovou podložku dáme stranou, až když je marcipán na korpusu. Snažte se položit marcipán na korpus symetricky, aby pokryl celý povrch korpusu. Posledním krokem je zaříznutí marcipánu tak, aby celý korpus byl pokrytý marcipánem. Marcipán lehce přitiskneme ke korpusu a je hotovo!

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Vegan Burger
předchozí
Vegan Burger
Dort Stracciatella
další
Dort Stracciatella
Vegan Burger
předchozí
Vegan Burger
Dort Stracciatella
další
Dort Stracciatella

Přidejte komentář