Ingredience
-
Mrkvový korpus
-
350 g mrkev
-
300 g mouka 00nebo hladká mouka
-
180 g Gira+panenský
-
6 vejce
-
300 g cukrkrystal
-
1 vanilkový luskčerstvý
-
15 g kypřicí prášeks vinným kamenem
-
7 g droždísušené
-
1 špetka sůl
-
Šlehačkovo-jogurtový krém
-
200 ml smetana ke šlehání
-
160 g bílý jogurt
-
180 g moučkový cukr
-
4 plátky želatina
-
Dekorace
-
400 g mandlový marcipán
Úvod
Na narozeninový dort, který jsem před pár dny pekla, jsem měla vysoké požadavky. Chtěla jsem, aby byl zdravý, aby byl s marcipánem, ale bez barviv, a aby neobsahoval máslo. A povedlo se. Vymyslela jsem si tedy tuto variantu narozeninového dortu, která každému zachutná, ale nebude jen kalorickou bombou plnou barviv.
Mrkvový dort jsem začala připravovat již před lety, máme jej rádi pro jeho delikátní chuť a vláčnost. Skvělá kombinace mrkvového korpusu a mandlového marcipánu je ještě obohacena o velmi jemný krém ze šlehačky a jogurtu v téměř stejném poměru. V krému nenajdete žádné máslo, dort je velmi lehký.
Pravý mandlový marcipán je potřeba mít v dostatečném množství, protože se několikrát rozvaluje a krájí na dlouhé pruhy. Z dlouhých pruhů marcipánu jsem vytvořila jakousi dečku, kterou jsem mrkvový dort se šlehačkovo-jogurtovým krémem pokryla. K tomuto kroku budete potřebovat kromě kuchyňských pomůcek také pravítko, aby výsledek vypadal k světu.
Není vůbec těžký a jsem přesvědčená o tom, že kdo vyzkouší tento recept, bude plně spokojen.
Vzkažte ode mne, prosím, vše nejlepší k narozeninám všem oslavencům, kteří dostanou můj mrkvový dort s mandlovým marcipánem! 🙂 Dobrou chuť!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|
|
4
Hotovo
|
Troubu vyhřejeme na 160 stupňů. Vanilkový lusk vyjmeme z obalu, podélně ostrým nožem na dřevěném prkénku rozřízneme a čepelí nože z obou polovin seškrábneme veškerou dřeň vanilky. Nikdy prázdný lusk nevyhazujeme, bude se hodit při příští přípravě moučníku (maximum z něj vytěžíme, pokud jej krátce povaříme v mléce, které pak přidáme do toho příštího moučníku). Do těsta přidáme tedy tuto vanilkovou dřeň, nastrouhanou mrkev (postupně) a tuk Gira+. Vše znovu prošleháme. Těsto převedeme do formy vymazané tenkou vrstvou Gira+ a vysypané moukou a dáme péci na 160 stupňů na 45 min. |
5
Hotovo
|
|
6
Hotovo
|
Marcipánová dečkaMarcipán musí být pokojové teploty. Připravte si více než 400 g mandlového marcipánu, abyste mohli v klidu rozvalovat a vykrajovat proužky. 400 g marcipánu je takové množství, které na dort skutečně padlo, ale v úvodu jsem začala pracovat se 700 g marcipánu (300 g zbylo z odřezků). Marcipán rozválíme na tenký (ale ne tak tenký, až průhledný) plát na silikonovém válu na těsto - kontrolujeme tloušťku, aby se v žádném místě nemohl při manipulaci protrhnout. Velikost kruhového plátku musí i s přesahem pokrýt celý dort - stačí od oka proměřit (lepší je mít korpus hned vedle a porovnávat. Na plátu si naznačíme míry, a poté krájíme na proužky. Každý proužek má šířku 2 cm. Jakmile máme prvních 6 proužků, začneme s jejich proplétáním. Nic náročného to není. Jak další proužky krájíme, postupně pokračujeme s proplétáním. Jeden tip: pokud se Vám marcipán lepí na ruce, stačí použít moučkový cukr na "pomoučení". Půjde to tak velmi rychle od ruky. Závěrem, když vidíme, že dečka dosáhla takových rozměrů, že pokryje celý korpus včetně boku, můžeme některé proužky, které zůstaly delší odříznout pro snadnější manipulaci při pokrývání. |
7
Hotovo
|
Krém |
8
Hotovo
|
|
9
Hotovo
|
Nyní téměř hotový dort zbývá přikrýt marcipánovou dečkou, kterou jsme upletli před přípravou krému. Doporučuji použít silikonový vál na těsto jako podložku i při otáčení marcipánu na korpus (marcipánová dečka zůstane vcelku). Obojí prostě obrátíte na korpus, silikonovou podložku dáme stranou, až když je marcipán na korpusu. Snažte se položit marcipán na korpus symetricky, aby pokryl celý povrch korpusu. Posledním krokem je zaříznutí marcipánu tak, aby celý korpus byl pokrytý marcipánem. Marcipán lehce přitiskneme ke korpusu a je hotovo! |