Ingredience
-
300 g vlašské ořechy
-
350 g lískové oříšky
-
300 g mandle
-
200 g sultánky
-
500 g hořká čokoláda
-
300 g med
-
80 g kakaohořké
-
2 lžíce hladká moukapolévkové
-
1 lžička pepřčajová
-
2 šálky espressokáva připravená pomocí Moky, šálky jsou míněny dva malé italské šálky na espresso
-
1/2 sáčku skořicový cukrnebo mletá skořice
-
1 sklenička na likér MarsalaMarsala je sicilské dezertní víno
-
kmín
-
muškátový oříšekstrouhaný
Úvod
Panpepato – název pochází od pane pepato neboli pepřený chléb. Ve městě Terni, jehož patronem je sv. Valentin, jej zhruba od 16. století připravují babičky a tetičky podle tradice přesně 8. prosince. Vždy se jednalo o luxusní delikatesu, která byla připravována z drahých ingrediencí (oříšků a čokolády) k příležitosti oslavy Vánoc.
Podívejte se na jednu z variant, jak je možné panpepato připravit. Nemusíte mít ani originální ingredience, jakými jsou jablečný mošt (lokálně vyráběný speciálně pro výrobu této pikantní sladkosti), piniové oříšky a likéry Mistrà a Grand Marnier, abyste dosáhli výborné chuti. Z uvedeného množství se připraví 10 kusů. 1 kus lze rozdělit i pro 4 – 6 osob.
K tomuto dezertu doporučujeme následující vína z vlastního e-shopu Buonissimo.cz:
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|
|
4
Hotovo
20
|
Jakmile je směs dobře promíchána, tzn., že každý oříšek je pokryt tekutou čokoládovou polevou ze všech stran, začneme lžící kupit směs na alobalová kolečka. Abychom dosáhli výsledného kulatého a konzistentního tvaru, můžeme si pomoci prsty. Také můžeme vzít alobal do ruky a za postupného přidávání směsi formovat přes alobal zespoda. Jakmile jsme dosáhli požadovaného tvaru, položíme i s alobalem na plech s pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 180 stupňů. |
5
Hotovo
|
Po dopečení dáme vychladnout i s plechem do lednice, případně přiklopené ven (pokud je zima) na několik hodin. |