Ingredience
-
1 pražma
-
1/2 citrónbio
-
1 stroužek česnek
-
petrželkahladkolistá
-
rozmarýn
-
tymián
-
extra panenský olivový olej
-
čerstvě lisovaná citrónová šťáva
-
jemnozrnná sůl
Úvod
Konzumace mořských ryb je z výživového hlediska doporučena 2-3x v týdnu. Významným důvodem je obsah omega3 kyselin, které jsou tolik prospěšné pro lidský organismus, a to nejen v době těhotenství, kojení a pro výživu dětí. Pražma je jednou z mořských ryb, kterou snadno seženeme i u nás a my se zaměříme na jednu z jejích oblíbených a rychlých příprav – výsledkem bude pečená pražma.
Pojďme se podívat na obsah omega3 v různých a různě zpracovaných rybách. Zatímco čerstvá treska obsahuje jen 0,11 g omega3 kyselin na 100 g ryby a mořský pstruh 0,64 g, pražma je na tom s jejich obsahem mnohem lépe: 1,41 g. Pro porovnání na nejvyšším místě v žebříčku jsou čerstvé sardinky (4,08 g). Čerstvý tuňák obsahuje 2,95 g (ale tuňák z konzervy jen 0,17 g), čerstvý losos 2,08 g. mořský vlk 1,26 g.
Ideální příprava pražmy je v troubě, přičemž hlavu můžeme předem oddělit a využít pro rybí polévku.
Pokud si chcete pochutnat a zároveň připravit zdravou a rychlou večeři, postupujte podle kroků uvedených níže… Stejný způsob přípravy je možný také v případě mořského vlka (viz. obrázek níže).
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
Zapneme troubu a předehřejeme na 200 stupňů. Vykuchanou pražmu dobře opláchneme studenou vodou a propláchneme i břišní dutinu. |
2
Hotovo
|
Pokud chceme připravit také rybí polévku, odřízneme hlavu. |
3
Hotovo
|
Na pečicí papír položíme rybu a do prázdné břišní dutiny vložíme 1-2 plátky bio citrónu, 1 stroužek česneku rozříznutý napůl a čerstvé bylinky (petrželku, rozmarýn, tymián, popř. lze přidat i šalvěj, oregáno). Z uvedených bylinek si lze vybrat jen jednu nebo dvě, nemusí být přítomny všechny, pražma je dobré maso i jen samo o sobě. Nyní můžeme vložit rovnou do trouby nebo rybu do papíru zabalit (udrží si lépe vlhkost). Nicméně pražma bude vynikajicí i nezabalená do papíru.. |
4
Hotovo
|
Pečeme na 200 stupňů po dobu 17 - 20 min. |
5
Hotovo
|
Nyní je potřeba jen odstranit kůži a většinu kostí. Pokud jsme neoddělili hlavu předem, uděláme to nyní a stejně tak odřízneme i ocasní ploutev. Dále stačí u hlavy jen mezi kůži a maso vložit špičku nože a kůže se snadno oddělí. Z hřbetu pak vytáhneme delší kost s kostmi, které se uvolní - můžeme si pomoci nožem. Rybu nyní rozdělíme na 2 filety (horní oddělíme) a odstraníme kostru, která se nachází mezi dvěma filety. |
6
Hotovo
|
Posledním krokem je dochucení pražmy na talíři - pokapat čerstvou šťávou z citrónu, osolit a pokapat extra panenským olivovým olejem. Pozor na zbylé kosti, nebude jich však zdaleka tolik jako v případě kapra. Dobrou chuť! |