Ingredience
-
těsto na pizzu
-
450 ml rajčatové pyré
-
2 lžíce olivový olejextrapanenský
-
250 g mozzarella
-
4 lístky bazalka
-
sůl
Úvod
Pizza Margherita je celosvětově slavná neapolská klasika. Proč se ale jmenuje Margherita a jak ji správně připravit? To se dozvíte v tomto receptu!
Název této oblíbené a jednoduché pizzy je spojen s královnou Markétou Savojskou (Margherita di Savoia), manželkou Umberta I. Často se vypráví, že pizzu vymyslel na počest královny pizzaiolo z pizzerie Pietro… e Basta Così (založené v roce 1780, dnes stále funguje pod jménem Brandi) Raffaelle Esposito, pojmenoval ji po ní a dekoroval ji ingrediencemi v barvách italské trikolóry.
Podle důvěryhodného italského zdroje, novin IlSole24Ore, je ale pravda taková, že pizza v takovém podání už existovala. Kniha od Francesca De Bourcarda, vydaná v roce 1858, popisovala tehdejší obvyklou přípravu pizzy a hlavní tři ingredience (bazalka, mozzarella, rajčata) zde byly zmíněny. Nejslavnější pizzaiolo konce 19. století Raffaelle Esposito ji však jako první nominoval jako Pizzu Margheritu a tím se do historie Pizzy Margerity navždy zapsal. V červnu roku 1889 se mu totiž naskytla příležitost ukázat svůj um pečení pizzy u královského dvora. Králi a královně servíroval tři typy pizz a Markétě Savojské nejvíce zachutnala právě ta s mozzarellou, rajčaty a bazalkou. Na základě toho pizzu pojmenoval tak, jak ji nazýváme dodnes. Ještě téhož měsíce obdržel dopis od Camilla Galliho, který byl zodpovědný za zajišťování pohostění pro královský dvůr, ve kterém bylo uvedeno, že královská veličenstva si na jeho pizzách velmi pochutnala. Raffaelle Esposito si dopis vyvěsil v pizzerii, což ještě více pomohlo jeho činnosti. Královna Markéta Savojská navíc na jeho pizzu nezapomněla a pokaždé, když se do Neapole vrátila, si ji od něho nechala znovu připravit.
A nyní máte možnost si udělat Pizzu Margheritu i u Vás doma. A velmi snadno. Prozradím Vám zde všechna tajemství, kterými docílíte skvělého výsledku!
Nejprve je třeba si přípravu pizzy naplánovat tak, abyste měli čas nechat těsto kynout alespoň 4 hodiny. Pizza Margherita pochází z Neapole a její těsto má být vyšší. Toho docílíme právě delším kynutím. Co se týče přípravy těsta, vše najdete pod následujícím odkazem:
K přípravě Pizzy Margherity doporučuji použití mouky typu 00. Jedná se o typické italské značení mouky, nicméně i na českém trhu se v dobře zásobených obchodech s potravinami již setkáte s touto moukou. Z vykynutého těsta připraveného dle mého návodu (viz odkaz výše) upečeme 2 pizzy. Proces následující po rozdělení bochníku na dvě poloviny pokračuje v jednotlivých krocích. Nebudete potřebovat ani váleček ani vál.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
Každé polovině bochníku vykynutého těsta dáme tvar koule a položíme je na dva plechy s pečicím papírem. Těsto rukama smáčkneme a poté vytlačujeme prsty do stran rovnoměrně tak, aby vznikl kruh s vyvýšeným okrajem. Jak jsem zmínila, váleček vůbec nepoužíváme, celé roztažení pizzy vznikne pouze za pomocí prstů. Cílem je vytlačit vzduchové bubliny v těstě směrem k okraji. Správně upečenou pizzu poznáme tak, že jsou díry v okrajovém lemu, nikoli na středové ploše pizzy. |
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|
|
4
Hotovo
|
Po 8 minutách pečení pizzy odekorujeme mozzarellou a dáme dopéci na dalších 7-8 minut. Pečení jedné pizzy trvá tedy zhruba 15 minut. Pokud pečete obě pizzy najednou, může být užitečné zapnout v troubě režim ventilace, aby pečení probíhalo rovnoměrně a o něco rychleji. Při pečení více plechů je v troubě více vlhkosti a může to trvat déle. V mém případě byly pizzy hotovy za celkem 20 minut. Když jsou pizzy pečené (dejte si pozor, ať nejsou nikde připálené), ozdobíme dvěma lístky čerstvé bazalky. Buon appetito! |