1 2
Ricotta&Chia Cheesecake

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
Korpus
300 g sušenky
150 g Burroliva
Topping z ricotty
500 g ricotta
250 g smetana ke šlehání
4 lžíce chia semínka rovné, nikoli vrchovaté (nebo dle chuti)
170 g moučkový cukr
8 g vanilkový cukr
10 g želatina
15 ml mléko
Ovocný topping
100 g borůvky
2 lžíce moučkový cukr
1 lžička pektin
voda

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Ricotta&Chia Cheesecake

Lahodný cheesecake může vzniknout i přímo u Vás doma!

  • 120min
  • Porce 10
  • Středně těžké

Ingredience

  • Korpus

  • Topping z ricotty

  • Ovocný topping

Úvod

Sdílet

Cheesecake je dezert pocházející z USA, kde byl vymyšlen ve 2. polovině 19. století. První signály vzniku dortu na bázi sýra byly však zaznamenány již ve starém Řecku. Za účelem dodání energie při účasti na olympijských hrách se podával dezert z ovčího sýra a medu. Nynější moderní a nejklasičtější formou je New York Cheesecake.

Já jsem tentokrát chtěla připravit cheesecake, ale bez toho mazacího sýru, který se pro jeho přípravu obvykle používá. Napadlo mě využít ricotty a smetany. Pro dodání většího obsahu živin jsem se rozhodla přidat nejen chia semínka a ovoce, ale i konečně zdravý tuk – Burroliva (pro vyřazení méně zdravého másla) do sušenkové báze. Zkusila jsem to vše nakombinovat a výsledek byl skvělý!




Můj Ricotta&Chia Cheesecake je velmi jemný a ohromně lahodný! Všichni, kdo jej ochutnali se nad Cheesecakem z ricotty s chia semínky rozplývali, takže jsem jej rozhodně nedělala naposledy a vřele jej doporučuji i Vám!

Ricotta je italský jemný tvaroh, při přípravě tohoto cheesecaku jsem použila ricottu z kravského mléka.


Chia semínka používali již civilizace Májů a Aztéků. Do sladkých dezertů jsou velmi vhodná, jelikož mají neutrální chuť a v tekutině či krému nabobtnají. Není třeba se obávat toho, že by jemnému krému dodaly hrubší konzistenci. Již po 30 minutách v samotném krému pojmou tolik vody, že změknou. Jedná se o superfood, obsahují totiž velké množství vápníku, kyselin omega 3, bílkovin a vlákniny.

Mají pozitivní vliv na snižování krevního tlaku a cholesterolu, jsou vhodná pro osoby držící redukční a bezlepkovou dietu i diabetiky. Co se týče konzumace, vzhledem k jejich vlastnosti vázat vodu, byste jich neměli sníst více než 25 g za den. Opatrně by je měli konzumovat i ti, kteří mají nízký tlak. Pokud si však dáte nějaký ten kousek cheesecaku s uvedeným množstvím ingrediencí, nemusíte se ničeho obávat. Můžete jej podávat s šálkem kvalitního ovocného čaje.




Možná Vás potěší, že Ricotta&Chia cheesecake je nepečený. Zcela postačí dobré chlazení.

Navštivte také náš eShop s luxusními víny a kvalitními olivovými oleji a dalšími delikatesami, dováženými přímo z Itálie pro milovníky italské kuchyně a gurmety!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Sušenky navážíme a rozmixujeme.

2
Hotovo

Roztavíme olivové máslo Burroliva a smícháme ho se sušenkovou drtí. Směs poté vsypeme do dortové formy, kterou jsme předem vyložili pečícím papírem (vystřiženým kruhem dle velikosti formy) a upěchujeme do roviny. Korpus dáme chladit do lednice nebo na 30 minut do mrazničky.

3
Hotovo

Ricottu smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a našleháme.

4
Hotovo

Želatinové plátky vložíme do studené vody a necháme změknout. Poté želatinu vyždímeme a vložíme do zahřátého mléka. Na plotýnce promícháváme, dokud se želatina zcela nerozpustí.

5
Hotovo

Želatinu s mlékem vlijeme do směsi z ricotty, dáme do vodní lázně a prošleháme. Cílem je počkat, až směs zřídne, aby se želatina s ricottou smíchaly co nejhomogenněji. Poté odstavíme hmotu z tepelného zdroje a necháme chladnout při pokojové teplotě.

6
Hotovo

Po cca 10 minutách chladnutí vmícháme chia semínka. Když směs zchladne, našleháme smetanu a přidáme ji k ricottě s chia semínky. Dobře promícháme ve směru odspoda vzhůru.

7
Hotovo

Dobře promíchaný ricottový krém převedeme na korpus a uhladíme do roviny. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme chladit buď na 3h do lednice nebo na 40 minut do mrazničky.

8
Hotovo

Nyní si připravíme takovou malou marmeládu, kterou po vychlazení potřeme cheesecake. Borůvky dáme do kastrůlku, přidáme lžíci cukru, trochu vody a malinkou lžičku pektinu. Až se borůvky rozvaří a zhoustnou, přefiltrujeme je, abychom získali jen jemnou tekutinu bez kousků ovoce, a přidáme další lžíci cukru (dle chuti, pokud je potřeba) a dobře rozmícháme. Necháme zchladnout (sirup ještě více zhoustne).

9
Hotovo

Cheesecake lze krásně vyjmout z formy, pokud ji po stranách nahřejete utěrkou namočenou v horké vodě. Sejmeme pečicí papír ze spodní strany korpusu a přendáme na podnos. Přelijeme sirupem borůvkové marmelády, který jsme si vyrobili v předchozím kroku a ozdobíme čerstvým a omytým ovocem. Můžeme ihned podávat. Uchováváme v chladu v hermeticky uzavřené nádobě maximálně 3 dny.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Gratinovaná rajčata
předchozí
Gratinovaná rajčata
Vejce plněná cuketou
další
Vejce plněná cuketou
Gratinovaná rajčata
předchozí
Gratinovaná rajčata
Vejce plněná cuketou
další
Vejce plněná cuketou

Přidejte komentář