Ingredience
-
300 g rýžeVialone Nano
-
1 cuketavětší
-
1 salsicciapravá italská čerstvá salsiccia
-
1/2 bílá cibule
-
1/2 l zeleninový vývarmnožství dle potřeby
-
150 ml bílé víno
-
20 g Burroliva
-
2 lžíce olivový olej
-
tymián
-
sůlhrubozrnná
-
parmazán
Úvod
Rizoto s cuketou a salsicciou je lahodné a ideální k obědu.
Salsiccia je italská klobása, která má však s tou českou málo společného. Ať již chuťově či kvalitativně. Abych byla upřímná, v Praze jsem nenašla český ekvivalent italské salsiccci, proto kupuji vždy ty vyrobené v Itálii. Hodně důležité pro mě je, jak maso a masné produkty voní, kolik obsahují skutečného masa, a jak málo tuku. Člověk si snadno zvykne na salsicci vyrobené v Umbrii, které nemají konkurenci. Umbrie je vyhlášená skvělou kuchyní i vyráběnými produkty. Zvířata tam žijí v čistém prostředí a jsou dobře krmena. Na masných i jiných živočišných produktech je to prostě poznat. Existuje více typů salsicci, ty sušené jsou určené ke konzumaci obdobně jako salámy, kdežto ty čerstvé jsou ideální pro přípravu jednoduchých i složitých teplých pokrmů.
Rizoto je velmi snadné, každé je vlastně podobné. Když se člověk naučí 3 rizota, další si už domyslí. Je třeba jen kombinovat ty správné ingredience dobré kvality. Obvykle se začíná cibulí či šalotkou, další ingredience se mísí postupně tak, aby se vzájemně provoněly. Rýže se nikdy neproplachuje, aby se nevytratily výživné látky. Nejvhodnějšími typy rýže je Vialone Nano nebo Carnaroli. Někdy jsou balení s rýží označena přímo doporučením pro přípravu rizota. Často se pro ozvláštění chuti přidává víno (v tomto receptu bílé). Pro zjemnění do rizota přidáme tuk Burroliva (namísto méně zdravého másla). Jako koření lze volit pepř či tymián nebo obojí. Nakonec stačí přidat parmazán a oběd či večeře je hotova!
Doufám, že i tato kombinace Vás osloví, přeji Vám dobrou chuť!
Navštivte také náš eShop, kde si můžete nechat zaslat kvalitní italská vína, olivové oleje a další delikatesy, dovážené pro milovníky italské kuchyně a gurmety.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
Nejprve si nakrájíme cibuli na drobné kousíčky, cuketu na měsíčky a prsty rozdrobíme čerstvou salsicciu. V kastrůlku vedle dáme zahřát zeleninový vývar. Na pánev nalijeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme cibulku a necháme ji zezlátnout. Poté přidáme cuketu a promícháme. Po pár minutách přidáme salsicciu. |
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|