Ingredience
-
1 kg vongole
-
400 g špagetyspaghetti n. 5
-
50 ml bílé víno
-
olivový olejextrapanenský
-
2 stroužky česneku
-
petrželkahladkolistá
-
sůlhrubozrnná
-
pepř
Úvod
Pokud chcete připravit vongole (mušle) s těstovinami, tak jednoznačně se špagetami! Špagety s mušlemi vongole je recept typický pro oblast Středozemního moře a umožní Vám připravit si mušle tak, aby vynikla jejich skvělá chuť. Věřte, že nadchne i ty, kteří mořské plody běžně nekomzumují. Navíc se zde dozvíte, jak dosáhnout toho, aby i špagety nasály maximum chuti z mušlí. Prozradím Vám totiž ten lepší způsob přípravy.
Čím Vám konzumace mušlí prospěje? Mušle vongole jsou bohaté na obsah vitamínu B12 a železa. Mají také protizánětlivé účinky a jsou snadno stravitelné.
Tajemství dokonalé chuti netkví jen v následování mého receptu na Špagety s mušlemi vongole, ale začíná už při nákupu, kdy je třeba vybrat kvalitní vongole. Důležité je také mušle skladovat ve správných podmínkách u sebe doma, pokud je ihned nezpracujete, a důkladně mušle vyčistit, protože mohou obsahovat písek. A nikdo si jistě nepřeje drtit písek mezi zuby. Návod k tomu najdete zde:
https://www.buonissimo.cz/jak-ocistit-musle/
Při varu mušlí dochází k otevírání skořápek, pokud se některé neotevřou, je třeba je vyhodit, jelikož nejsou poživatelné.
Čistící proces zabere nejvíce času, samotný var mušlí a špaget je velmi rychlý. Tento recept je velmi snadný a dosáhnete úžasného výsledku. Vyzkoušejte sami!
Vína, se kterými tento pokrm vynikne:
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
Dva stroužky česneku a hladkolistou petrželku nasekáme na malé kousky a přidáme je do větší pánve s rozehřátým olivovým olejem. Jakmile se česnek lehce opeče, přidáme očištěné a propláchnuté vongole (návod k očištění mušlí najdete v sekci tutoriály nebo kliknutím na odkaz uvedený v úvodu). Podlijeme bílým vínem. Pánev přiklopíme a čekáme, dokud se vongole neotevřou. |
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|
Špagety dáme do vroucí vody a vaříme je pouze polovinu doby dle doporučení na obalu špaget. Šťávu z mušlí je potřeba scedit, jelikož může obsahovat písek. Použijeme k tomu jemného sítka. Do pánve vrátíme profiltrovanou šťávu, přidáme do ní napůl vařené špagety a jejich var dokončíme zde. Tak těstoviny nasají chuť mušlí, což je naším cílem. Vařené špagety opepříme. |
4
Hotovo
|
|
5
Hotovo
|
Jedna poznámka pro ty, kteří chtějí zachovat nasekanou petrželku a česnek (jež se v tomto postupu při filtraci jinak vyhodí). Na začátku vongole dáte na pánvičku s olejem, ale nepřidáte česnek ani petrželku. Jakmile se vongole otevřou, vyberete je z pánvičky a šťávu z varu mušlí přefiltrujete zmíněným způsobem. Pánvičku omyjeme pod tekoucí vodou (abychom odstranili písek), dáme do ní nový olej, pak česnek a petrželku a orestujeme. Pak vongole dáte zpět do pánve, přilijete profiltrovanou šťávu a pokračujete ve varu mušlí. Dále je postup shodný. |