Ingredience
-
500 g telecí spodní šáljinak také "váleček" (vařený)
-
160 g tuňáktuňák v olivovém oleji
-
2 vejcevařená
-
20 ks kapary
-
6 ančovičky
-
2 polévkové lžíce majonéza
-
2 vařená mrkevz vývaru masa
-
1 vařený řapíkatý celerz vývaru masa
-
citrónová šťáva
-
sůljemná
Úvod
Recept na Vitello tonnato je tady! Tato delikatesa pochází z italského regionu Piemonte a ten, kdo ji vymyslel byl asi génius! Tolik ingrediencí rozličných chutí, které se tak perfektně kombinují! Zde Vám představím svou verzi, která vychází ze dvou tradičních variant.
Obě varianty přípravy se shodují v prvním kroku. Ale příprava pasty z tuňáka má minimálně dvě podání. Jedno se zdráhá použít vejce, druhé zase majonézu. Jedno nepoužije zeleninu z vývaru, druhé ano. Nicméně dle mého názoru by ve Vitello tonnato vejce být měla a využití zeleniny z vývaru se mi zdá zase úsporné. Prostě nejsem striktním zastáncem ani jedné z variant a držím se svého postupu. Vybízím Vás tedy k vyzkoušení mého receptu!
Při servírování máte dvě možnosti. Buď budete Vitello tonnato podávat jako předkrm, jelikož je se jedná o studené jídlo, nebo jako druhý chod, protože je to maso. V případě druhého chodu můžete Vitello tonnato podávat s vařeným hráškem a bílým chlebem (francouzskou bagetou). Rozhodnout se můžete například podle množství ingrediencí, které máte k dispozici. Dejte si však pozor na to, jak se zásobíte. Ještě jsem totiž nezažila, že by komukoliv stačil malý talířek s Vitello tonnato!
Při vlastní přípravě receptu (a focení jednotlivých kroků) jsem použila přísady pro 2 osoby, ale pro Vás jsem to přepočítala tak, že množství uvedených ingrediencí je pro 4 porce.
Začněte tak, že připravíte Telecí vývar (recept zde).
Přeji Vám všem dobrou chuť!
Pro další recepty, přejděte sem.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
Začneme vařením masa, tedy přípravou telecího vývaru (odkaz na recept je uveden výše). Jakmile máme maso uvařené, odstraníme provázek a maso necháme vychladnout. Poté je nakrájíme na tenké plátky ostrým dlouhým nožem. V průběhu chladnutí masa si připravíme tuňákový krém, na nějž si vyndáme potřebné ingredience. Prvním krokem je uvaření vajec (dobře omytá vejce vaříme 5-7 minut)., protože i ta musí zchladnout. |
2
Hotovo
|
Do mixéru dáme ančovičky (ze kterých můžeme odstranit kostičky), kapary a majonézu. Jakmile otevřeme konzervu s tuňákem, rozmačkáme ho špičkou vidličky, a přidáme jej do mixéru. Stejně tak vložíme i uvařená vejce a polovinu množství mrkví a řapíkatého celeru uvařených ve vývaru. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a dohladka rozmixujeme. |
3
Hotovo
|