0 0

Cikorka

Cicoria

Vlastnosti:
  • veganské
  • vegetariánské

Zdravě a po italsku...

  • 40min
  • Porce 3
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Cikorka (italsky cicoria) je zdravá plodina (více informací o cikorce v mém článku Cikorka a její blahodárné účinky), kterou jsem si oblíbila při svých studiích v Perugii.




Nikdy jsem ji nejedla syrovou, i když jsem zpětně zjistila, že to možné je. Vždy byla tepelně upravená tak, jako v receptu, který Vám zde dávám k dispozici, a zavinutá v klubíčkách. Tato klubíčka se podávají jako příloha nebo se jí prostě jen tak.

V italských domácích podmínkách se pak cikorka nejčastěji podává spolu s „torta al testo“, tedy těstem na pizzu pečeném na kovovém kruhu označovaném jako il testo. Upečené a ještě horké těsto se rozpůlí podobně jako pita chléb a plní se různými ingredienci (například právě cikorkou, ale používá se i prosciutto, capocollo, lombetto atd.). Il testo, které má mimo Itálii doma asi málokdo, vyžaduje široký plamen plynového vařiče, a ten mnoho z nás doma také nemá. Torta al testo je ale nahraditelná, jednoduše stačí upéct focacciu. Recept na výbornou focacciu máte zde. Pizza a focaccia mají k sobě blízko, proto dosáhneme velmi podobného chuťového výsledku.

Pro dva svazky cikorky potřebujeme 2 běžné stroužky česneku, ale pokud si koupíte česnek od Družstva Bramko (na titulní fotce), postačí stroužek jeden. Česnek od Bramka je vyhlášený, krásně voní a jednotlivé stroužky jsou mnohem větší. Mohu jej jen doporučit.

A pokud najdete v obchodě cikorku, neváhejte si ji koupit, svými výživovými hodnotami Vám prospěje a zpestří Váš jídelníček. Přeji dobrou chuť!

Navštivte také náš nový eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Pokud hodláte servírovat cikorku s focacciou, bude prvním krokem příprava focacci. Ideálně tedy připravíme těsto 3 hodiny před pečením, aby 2 hodiny kynulo v míse a 1 hodinu v takové podobě, jakou vidíte zde na fotografii.

2
Hotovo

Po omytí listy cikorky rozkrojíme na polovinu (oddělíme bělavý stonek a část, kde začíná list). Vzhledem k tomu, že je stonek kupované cikorky tužší a delší, než té, kterou obvykle Italové trhají na polích, je vhodné stonek podélně rozpůlit. Celkem tedy u každého listu stačí provést dva řezy, jeden příčný, druhý podélný.

3
Hotovo

Listy cikorky i rozpůlené stonky dáme do vyššího hrnce a zaplníme dostatkem vody. Vodu nesolíme, protože odvar je zdravý a doporučuji jej vypít. Osolení by tedy bylo spíše na škodu. Po dosažení varu si stopneme 30-40 minut, v průběhu kterých budeme cikorku vařit. Před sejmutím z plotny jedno stéblo ochutnáme, abychom se ujistili, že je dostatečně měkké.

4
Hotovo

Focacciu mezitím vyndáme z trouby (doba pečení v receptu na focacciu - viz odkaz výše), pomašlujeme extrapanenským olivový olejem a necháme zchladnout. Na větší pánvi rozehřejeme extrapanenský olivový olej a přidáme nasekané stroužky česneku. Jakmile lehce zezlátne, přidáme uvařené listy i stonky cikorky a osolíme. Restujeme a promícháváme několik minut. Čtverce focacci rozpůlíme a naplníme cikorkou (bez másla či čehokoli jiného). Cikorku můžeme podávat i bez focacci jako přílohu například k masu. Pak se podává zavinutá v klubíčkách.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou
předchozí
Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou
Omáčka La Buonissima
další
Omáčka La Buonissima
Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou
předchozí
Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou
Omáčka La Buonissima
další
Omáčka La Buonissima

Přidejte komentář