Ingredience
-
2 svazky cikorka
-
2 stroužky česnek
-
olivový olejextrapanenský
-
sůl
-
feferonkavolitelné
Úvod
Cikorka (italsky cicoria) je zdravá plodina (více informací o cikorce v mém článku Cikorka a její blahodárné účinky), kterou jsem si oblíbila při svých studiích v Perugii.
Nikdy jsem ji nejedla syrovou, i když jsem zpětně zjistila, že to možné je. Vždy byla tepelně upravená tak, jako v receptu, který Vám zde dávám k dispozici, a zavinutá v klubíčkách. Tato klubíčka se podávají jako příloha nebo se jí prostě jen tak.
V italských domácích podmínkách se pak cikorka nejčastěji podává spolu s „torta al testo“, tedy těstem na pizzu pečeném na kovovém kruhu označovaném jako il testo. Upečené a ještě horké těsto se rozpůlí podobně jako pita chléb a plní se různými ingredienci (například právě cikorkou, ale používá se i prosciutto, capocollo, lombetto atd.). Il testo, které má mimo Itálii doma asi málokdo, vyžaduje široký plamen plynového vařiče, a ten mnoho z nás doma také nemá. Torta al testo je ale nahraditelná, jednoduše stačí upéct focacciu. Recept na výbornou focacciu máte zde. Pizza a focaccia mají k sobě blízko, proto dosáhneme velmi podobného chuťového výsledku.
Pro dva svazky cikorky potřebujeme 2 běžné stroužky česneku, ale pokud si koupíte česnek od Družstva Bramko (na titulní fotce), postačí stroužek jeden. Česnek od Bramka je vyhlášený, krásně voní a jednotlivé stroužky jsou mnohem větší. Mohu jej jen doporučit.
A pokud najdete v obchodě cikorku, neváhejte si ji koupit, svými výživovými hodnotami Vám prospěje a zpestří Váš jídelníček. Přeji dobrou chuť!
Navštivte také náš nový eShop!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
Po omytí listy cikorky rozkrojíme na polovinu (oddělíme bělavý stonek a část, kde začíná list). Vzhledem k tomu, že je stonek kupované cikorky tužší a delší, než té, kterou obvykle Italové trhají na polích, je vhodné stonek podélně rozpůlit. Celkem tedy u každého listu stačí provést dva řezy, jeden příčný, druhý podélný. |
3
Hotovo
|
Listy cikorky i rozpůlené stonky dáme do vyššího hrnce a zaplníme dostatkem vody. Vodu nesolíme, protože odvar je zdravý a doporučuji jej vypít. Osolení by tedy bylo spíše na škodu. Po dosažení varu si stopneme 30-40 minut, v průběhu kterých budeme cikorku vařit. Před sejmutím z plotny jedno stéblo ochutnáme, abychom se ujistili, že je dostatečně měkké. |
4
Hotovo
|
Focacciu mezitím vyndáme z trouby (doba pečení v receptu na focacciu - viz odkaz výše), pomašlujeme extrapanenským olivový olejem a necháme zchladnout. Na větší pánvi rozehřejeme extrapanenský olivový olej a přidáme nasekané stroužky česneku. Jakmile lehce zezlátne, přidáme uvařené listy i stonky cikorky a osolíme. Restujeme a promícháváme několik minut. Čtverce focacci rozpůlíme a naplníme cikorkou (bez másla či čehokoli jiného). Cikorku můžeme podávat i bez focacci jako přílohu například k masu. Pak se podává zavinutá v klubíčkách. |