0 2
Fazolový salát

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
250 g fazole Borlotti předvařené v páře
480 g bílé fazole předvařené
80 g tuňák z nálevu z vlastní šťávy
1/2 cibule červená
1 česnek stroužek
3 ančovičky filetky
4 lžíce jablečný ocet
olivový olej
tymián
oregáno
sůl
pepř
voda studená
petrželka hladkolistá na ozdobení

Nutriční údaje

320
Kcal
5
Tuky
21,3
Bílkoviny
48,5
Sacharidy

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Fazolový salát

Insalata di fagioli

Vlastnosti:
  • pikantní
  • veganské
  • vegetariánské
  • 40min
  • Porce 4
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Fazolový salát je výborný a zdravý a hodí se zejména k obědu. Svého manžela jsem jím velmi potěšila, opravdu mu chutnal. Proto se s Vámi podělím o recept, který je skvělým zástupcem středomořské stravy (Dieta mediterranea), třeba Vás také zaujme.

Countrylife.cz

Tento salát není jen chuťově výrazný, ale také velmi zdravý. Fazole jsou známé vysokým obsahem železa, vápníku a rostlinných bílkovin. V receptu jsou použity také ingredience usnadňující trávení (jablečný ocet) a ingredience považované za přírodní antibiotika, proto konzumací tohoto salátu svému tělu velmi prospějete.




Existuje několik variant tohoto italského receptu. Zaprvé se používá cibule z kalábrijského města Tropea (cipolla di Tropea), v množství jednoho kusu. Já jsem si tuto pro mě v Praze nedostupnou ingredienci dovolila nahradit obyčejnou červenou cibulí. Další obměny jsou nasnadě. Tuňáka či ančovičky lze vypustit, stejně tak oregáno či tymián, a použít jen jedno z nich. Do tohoto salátu někteří přidávají také rajčata, zejména beefsteaková.


Fazole a několik zásad k jejich přípravě

Nutriční hodnoty a stavitelnost fazolí, to jsou hlavní důvody, proč bychom si měli dát záležet na tom, jak fazole upravujeme. Obsah nutričních hodnot se může nesprávným zacházením razantně snížit, proto je dobré si vštípit několik pravidel. Stejně tak je možné ovlivnit stravitelnost fazolí. Pro maximalizaci užitku (ekonomicky řečeno) si přečtěte několik následujících doporučení.

Pokud využijete předvařené fazole z konzervy, budete mít salát rychle hotový, ale je třeba si pamatovat, že je potřeba nálev, ve kterém byly naloženy, slít a fazole opláchnout.




Pokud máte fazole v suchém stavu, musíte je nechat máčet několik hodin. Délka máčení se odvíjí od velikosti fazolí a tvrdosti jejich slupky. Ideálně je ponoříte do vody již večer před plánovanou přípravou, aby se máčely celou noc. Jinak dle typu se máčení fazolí liší následovně:

  • fazole borlotti – 8 hodin máčení
  • fazole cannellini – 6 hodin máčení

Nebo se řiďte instrukcemi uvedenými na obalu fazolí, obvykle tam bývá návod s uvedením času máčení i varu. Množství vody by mělo o 3 cm převyšovat množství fazolí. Nedoporučuje se přidávat jedlou sodu, jelikož fazole zbavuje nutričních kvalit. Nikdy fazole nevaříme ve vodě, ve které byly máčené! Do této vody se vyloučily toxické látky, které je třeba eliminovat slitím vody a propláchnutím fazolí. Poté je možné fazole vařit. Ideálně by měly být vařené celou dobu při takové teplotě, že voda nebude zběsile vřít, ale sem tam probublávat. Pokud máte potravinářský teploměr, cílová teplota varu fazolí je 80 stupňů Celsia. Doba varu fazolí je 2 hodiny. Pokud se rozhodujete, zda dobu varu fazolí nezkrátit použítím tlakového hrnce, tak tato varianta není doporučována z důvodu příliš agresivního varu.




Po uvaření nechte fazole zchladnout a můžete přistoupit k přípravě tohoto receptu. Pokud jste uvařili fazolí více, než je pro tento recept potřeba, zbylé fazole můžete využít pro výbornou a zdravou Zeleninovou polévku.

Jak lze ovlivnit stravitelnost fazolí dochucením? Použijte oregáno. Oregáno, ať již čerstvé či sušené, zabraňuje vzniku procesu kvašení v trávicím traktu. Skvěle se tak hodí do pokrmů na bázi luštěnin. Oregáno můžete ostatně také přidat do vody, ve které fazole vaříte.

Líbí se Vám tento recept? Sdílejte jej!

E-shop Buonissimo.cz

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Nejprve nakrájíme cibuli na tenké plátky, zajileme ji 3 lžícemi jablečného octa a studenou vodou tak, aby cibule byla ponořená. Takto necháme máčet zhruba 30 minut, poté cibuli scedíme.

2
Hotovo

Připravíme si koření, nasekáme česnek a ančovičky. K tomu přidáme olivový olej podle chuti a 1 lžíci jablečného octa.

3
Hotovo

Nyní už jen přidáme zbytek ingrediencí, tedy bílé fazole, cibuli, kterou jsme předem nechali máčet ve vodě s jablečným octem, fazole borlotti, tuňáka, sůl a pepř. Ozdobíme petrželkou a můžeme podávat.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Vejce plněná cuketou
předchozí
Vejce plněná cuketou
Zabaione
další
Zabaione
Vejce plněná cuketou
předchozí
Vejce plněná cuketou
Zabaione
další
Zabaione

Přidejte komentář