Ingredience
-
250 g fazole Borlottipředvařené v páře
-
480 g bílé fazolepředvařené
-
80 g tuňákz nálevu z vlastní šťávy
-
1/2 cibulečervená
-
1 česnekstroužek
-
3 ančovičkyfiletky
-
4 lžíce jablečný ocet
-
olivový olej
-
tymián
-
oregáno
-
sůl
-
pepř
-
vodastudená
-
petrželkahladkolistá na ozdobení
Úvod
Fazolový salát je výborný a zdravý a hodí se zejména k obědu. Svého manžela jsem jím velmi potěšila, opravdu mu chutnal. Proto se s Vámi podělím o recept, který je skvělým zástupcem středomořské stravy (Dieta mediterranea), třeba Vás také zaujme.
Tento salát není jen chuťově výrazný, ale také velmi zdravý. Fazole jsou známé vysokým obsahem železa, vápníku a rostlinných bílkovin. V receptu jsou použity také ingredience usnadňující trávení (jablečný ocet) a ingredience považované za přírodní antibiotika, proto konzumací tohoto salátu svému tělu velmi prospějete.
Existuje několik variant tohoto italského receptu. Zaprvé se používá cibule z kalábrijského města Tropea (cipolla di Tropea), v množství jednoho kusu. Já jsem si tuto pro mě v Praze nedostupnou ingredienci dovolila nahradit obyčejnou červenou cibulí. Další obměny jsou nasnadě. Tuňáka či ančovičky lze vypustit, stejně tak oregáno či tymián, a použít jen jedno z nich. Do tohoto salátu někteří přidávají také rajčata, zejména beefsteaková.
Fazole a několik zásad k jejich přípravě
Nutriční hodnoty a stavitelnost fazolí, to jsou hlavní důvody, proč bychom si měli dát záležet na tom, jak fazole upravujeme. Obsah nutričních hodnot se může nesprávným zacházením razantně snížit, proto je dobré si vštípit několik pravidel. Stejně tak je možné ovlivnit stravitelnost fazolí. Pro maximalizaci užitku (ekonomicky řečeno) si přečtěte několik následujících doporučení.
Pokud využijete předvařené fazole z konzervy, budete mít salát rychle hotový, ale je třeba si pamatovat, že je potřeba nálev, ve kterém byly naloženy, slít a fazole opláchnout.
Pokud máte fazole v suchém stavu, musíte je nechat máčet několik hodin. Délka máčení se odvíjí od velikosti fazolí a tvrdosti jejich slupky. Ideálně je ponoříte do vody již večer před plánovanou přípravou, aby se máčely celou noc. Jinak dle typu se máčení fazolí liší následovně:
- fazole borlotti – 8 hodin máčení
- fazole cannellini – 6 hodin máčení
Nebo se řiďte instrukcemi uvedenými na obalu fazolí, obvykle tam bývá návod s uvedením času máčení i varu. Množství vody by mělo o 3 cm převyšovat množství fazolí. Nedoporučuje se přidávat jedlou sodu, jelikož fazole zbavuje nutričních kvalit. Nikdy fazole nevaříme ve vodě, ve které byly máčené! Do této vody se vyloučily toxické látky, které je třeba eliminovat slitím vody a propláchnutím fazolí. Poté je možné fazole vařit. Ideálně by měly být vařené celou dobu při takové teplotě, že voda nebude zběsile vřít, ale sem tam probublávat. Pokud máte potravinářský teploměr, cílová teplota varu fazolí je 80 stupňů Celsia. Doba varu fazolí je 2 hodiny. Pokud se rozhodujete, zda dobu varu fazolí nezkrátit použítím tlakového hrnce, tak tato varianta není doporučována z důvodu příliš agresivního varu.
Po uvaření nechte fazole zchladnout a můžete přistoupit k přípravě tohoto receptu. Pokud jste uvařili fazolí více, než je pro tento recept potřeba, zbylé fazole můžete využít pro výbornou a zdravou Zeleninovou polévku.
Jak lze ovlivnit stravitelnost fazolí dochucením? Použijte oregáno. Oregáno, ať již čerstvé či sušené, zabraňuje vzniku procesu kvašení v trávicím traktu. Skvěle se tak hodí do pokrmů na bázi luštěnin. Oregáno můžete ostatně také přidat do vody, ve které fazole vaříte.
Líbí se Vám tento recept? Sdílejte jej!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|