https://www.buonissimo.cz
  • Přihlásit se
  • Zaregistrovat se
  • Košík je prázdný
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Novinky
  • Chřest – jeho příprava a účinky

Chřest – jeho příprava a účinky

Posted on Dub 18th, 2016
by Jiřina Atanasi Ječná
Kategorie
  • Novinky
  • Tutoriály
Chřest - jeho příprava a účinky

Chřest je oblíbenou a velmi zdravou plodinou, která je dnes již k dostání po celý rok. Hlavní sezóna produkce ve střední Evropě začíná v květnu a trvá do července.

Je k dostání v několika podobách. Zelený, bílý a divoký chřest. Chuť zeleného chřestu je silnější než toho bílého, divoký chřest má delikátní chuť a je význačný svými dlouhými a tenkými stonky.

Chřest je rostlina, která je ve středomořské kuchyni velmi používaná (nejen tam). Lze z něj připravit výborné předkrmy, těstoviny, rizota, krémy apod.

Je vhodné zmínit základní charakteristiky chřestu, tedy pozitivní vliv i pár upozornění.




Obsah vitamínů a minerálů:

  • Chřest je pro naše zdraví velmi důležitý v mnoha směrech. Pokud budeme jíst 200 g chřestu denně, již po dvou týdnech bychom měli pocítit nárůst vitality. Chřest obsahuje obrovské množství kyseliny listové (100 g chřestu znamená až 14 % DDD), která má vliv zejména na omlazení buněk, správnou produkci hormonů, pomáhá proti únavě a depresím a zvyšuje soustředěnnost. Je bohatý na zinek, který je důležitou součástí mnoha enzymů. Díky němu se aktivuje růst, činnost mozku, posilují se cévy a svaly a zlepšuje se kvalita spermatu. Dále je v něm hojně zastoupen draslík, který hraje roli při odvodňování a vyplavení kyselin z těla (pročištění organizmu a ledvin je po konzumaci chřestu zřejmé i senzoricky při vylučování). Tato zelenina je významná pro zrak i sliznice díky provitamínu A, pro posílení vlasů, dodání pružnosti kůži a zlepšení spánku i vitality díky vitamínům skupiny B. Chřest obsahuje také vitamín C, který zvyšuje obranyschopnost organizmu, a vitamín E, který bojuje proti volným radikálům. Chřest obsahuje nízký počet kalorií a lze jej doporučit jako složku stravy při hubnutí.

Upozornění:

  • Není vhodný pro osoby trpící dnou.
  • Připravte chřest vždy jen v takovém množství, které můžete okamžitě spotřebovat. Není vhodné jej opakovaně ohřívat.

Doporučení:

  • Chřest upravujeme a jíme pouze v kombinaci s bílým vínem, červené víno je schopno jej připravit o velmi důležitý obsah tiaminu (vitamínu B1), který posiluje nervy a pomáhá osobám vystaveným stresu.

Návod na přípravu:

Chřest - jeho příprava a účinky
Chřest omyjeme
Chřest - jeho příprava a účinky
Odřízneme zdřevnatělé konce stonků
Chřest - jeho příprava a účinky
Chřest oloupeme od místa, kde začínají lístky, dolů
Chřest - jeho příprava a účinky
Takto by měl chřest po oloupání vypadat
Chřest - jeho příprava a účinky
Odřízneme hlavičky chřestu, pokud je chceme připravit zvlášť (například v páře) a použít jako dekoraci. Jinak necháme stonky celé.

You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.

Jiřina Atanasi Ječná

Přidejte komentář Zrušit odpověď na komentář

Úvodem

Úvodem

Co řeknete, když Vám něco zachutná? V italštině po ochutnání něčeho lahodného zazní obvykle: „buonissimo“. Prostřednictvím blogu Buonissimo.cz Vám již 5 let předávám zejména italské recepty, které mě oslovily a stále se k nim vracím, když vařím pro svého manžela, děti i přátele. Poznejte se mnou skvělé tradiční i moderní chutě vyhlášené italské kuchyně, aby pro Vás jídlo bylo vždy příjemným zážitkem.

Dobrou chuť! / Buon appetito!

Jiřina Atanasi Ječná

SLEDUJTE NÁS

Sledujte nás na Instagramu

Nejoblíbenější recepty

  • Jak připravit kalamáryJak připravit kalamáry
  • Fazolový salátFazolový salát
  • Pomerančový koláčPomerančový koláč

  • Home

BUONISSIMO.CZ | VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA | © 2015-2021