https://www.buonissimo.cz
  • Přihlásit se
  • Zaregistrovat se
  • Košík je prázdný
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Ryby a mořské plody
  • Jak připravit kalamáry

Jak připravit kalamáry

Posted on Úno 1st, 2016
by Jiřina Atanasi Ječná
Kategorie
  • Ryby a mořské plody
  • Tutoriály
Jak připravit kalamáry

Víte, jak dobré jsou čerstvé kalamáry? A víte, jak je připravit? Pokud ne, mám tu pro Vás podrobný návod s fotkami (viz. níže), který popisuje, jak očistit a následně i uvařit doma tyto lahodné mořské plody.

Tento mořský živočich se stal uznávanou lahůdkou. Předpokladem dokonalé chuti je nákup čerstvých (nemražených) kalamár. Čerstvost je zárukou toho, že kalamáry nebudou po uvaření gumovité a budou se tak více podobat těm, které byste si dali někde u moře.

Jakmile máte doma kalamáry, pusťte se do vaření nebo je dejte ihned do lednice. Doporučuji je v lednici skladovat maximálně jeden den. Před jejich přípravou si přečtěte celý následující postup, ať později víte, jak na to.

Vyberte si z naší nabídky vín a delikates:

  • 100% italský Extra panenský olivový olej Flaminio Fruttato 250 ml

    100% italský Extra panenský olivový olej Flaminio Fruttato 250 ml

    229,00Kč včetně DPH
    Přidat do košíku
  • Ala Blanca Vermentino di Sardegna DOC

    Ala Blanca Vermentino di Sardegna DOC

    369,00Kč včetně DPH
    Přidat do košíku
  • Italské olivy odr. Leccino bez pecky 280 g

    Italské olivy odr. Leccino v extra panenském olivovém oleji bez pecky 280 g

    259,00Kč včetně DPH
    Přidat do košíku

Nejprve kalamáry dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Všimněte si skladby těla tohoto živočicha. Skládá se z těla, hlavy a chapadel.

Kalamáry si rozložíme na krájecí prkénko a odřízneme hlavu a chapadla od těla, poté i chapadla od hlavy. Z jednoho kusu tedy získáme tři díly. Chapadla nyní ponecháme na čistém talířku stranou a budeme se věnovat tělu.

V těle kalamár je kost a vnitřnostmi. Obojí musíme beze zbytku odstranit. Tzn., že jakmile máme v ruce samotné tělo, nahmatáme (pokud hned nevidíme) podlouhlou kost, kterou jednoduše vytáhneme. Následně vytáhneme i všechny vnitřnosti. Ubezpečíme se, že uvnitř nezůstalo nic. Někdy se totiž kůstka zlomí a její kousek by tam mohl být zapomenut. Pokud se chystáte kalamáry plnit, je potřeba nechat tělo vcelku. Pokud chcete kalamáry připravit samotné, bude pro Vás jednodušší je jednoduše podélně rozkrojit a veškerý obsah vyjmout.

Nyní zbývá odstranit kůžičku. To jde velmi snadno. Poltštářkem palce na ni zatlačíme a palcem pohneme tak, aby se roztrhla v jednom místě. Poté ji už jednoduše sloupneme z celého těla.

Všechny tuby kalamár ještě propláchneme pod studenou tekoucí vodou a můžeme přistoupit k provedení receptu. Jakého? Zkuste například recept Gratinovaní kalmaři.

Sépie obecná
Sépie obecná

Znáte také sépie? Výborný domácí italský recept (který chutná i dětem) najdete zde: Sépie s hráškem. Sépie dorůstají i velkých rozměrů, to pak stačí jeden kus k večeři pro 3 osoby… Obdobně lze připravit také kalamáry.

 

 

Ryby a mořské plody jsou často kombinovány s extra panenským olivovým olejem a víny. Jaká vína jsou Vaše oblíbená s mořskými delikatesami? Napište mi do komentářů! Osobně doporučuji následující vína a olej, vyzkoušejte!

Jak připravit kalamáry
Jak připravit kalamáry – rozložené kalamáry vcelku
Jak připravit kalamáry
Jak připravit kalamáry – odříznutí hlavy a chapadel
Jak připravit kalamáry
Jak připravit kalamáry – vytažení kosti
Jak připravit kalamáry
Jak připravit kalamáry – vytažená kost
Jak připravit kalamáry
Jak připravit kalamáry – odstranění vnitřností
Jak připravit kalamáry
Jak připravit kalamáry – stažení kůžičky
Jak připravit kalamáry
Jak připravit kalamáry – kalamáry před a po očištění

 

You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.

Jiřina Atanasi Ječná

Přidejte komentář Zrušit odpověď na komentář

Úvodem

Úvodem

Co řeknete, když Vám něco zachutná? V italštině po ochutnání něčeho lahodného zazní obvykle: „buonissimo“. Prostřednictvím blogu Buonissimo.cz Vám již 5 let předávám zejména italské recepty, které mě oslovily a stále se k nim vracím, když vařím pro svého manžela, děti i přátele. Poznejte se mnou skvělé tradiční i moderní chutě vyhlášené italské kuchyně, aby pro Vás jídlo bylo vždy příjemným zážitkem.

Dobrou chuť! / Buon appetito!

Jiřina Atanasi Ječná

SLEDUJTE NÁS

Sledujte nás na Instagramu

Nejoblíbenější recepty

  • Jak připravit kalamáryJak připravit kalamáry
  • Fazolový salátFazolový salát
  • Pomerančový koláčPomerančový koláč

  • Home

BUONISSIMO.CZ | VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA | © 2015-2021