Gratinovaní kalmaři

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
500 g čerství kalmaři
50 g strouhanka
1 citrónová kůra strouhaná, z jednoho bio citrónu
1 citrónová šťáva z jednoho citrónu
2 lžíce olivový olej extrapanenský
sůl

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Gratinovaní kalmaři

Calamari gratinati

  • 20min
  • Porce 2
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

To byla skvělá, lehká a svěží večeře! Musím se s Vámi podělit o recept! Gratinovaní kalmaři jsou připraveni během 20 minut a výsledek předčí očekávání.

Velmi známým typem přípravy je smažení mořských plodů, musím souhlasit s mnohými, že smažené mořské plody jsou vynikající. Nicméně ne každý si může dovolit nebo chce konzumovat tolik tuku. Proto Vám představuji podstatně zdravější (ale stále velmi chutnou) variantu, při které pečeme v troubě. Extrapanenský olivový olej přidáme jen v malém množství pro chuť, navíc vše osvěžíme citrónem. Podívejte se jak (viz níže v jednotlivých krocích)!



Musím zdůraznit, že zcela klíčovým předpokladem skvělého výsledku je použití kvalitních čerstvých kalmarů! Proč? Protože mražení hlavonožci budou i po tepelné úpravě gumovití a budete mít problém i tence nakrájený kroužek ukousnout. Ještě si pamatuji, jak jsem před lety v jedné pražské restauraci chtěla poprvé ochutnat podobné kroužky. Byla jsem zděšena a nabyla jsem dojmu, že tyto mořští živočichové jsou nepoživatelní. Naštěstí jsem byla vyvedena z omylu později v Itálii, kdy jsem je u moře ochutnala znovu. A tyto kroužky, které Vám zde představuji, chutnají i u Vás doma tak, jako kdybyste byli u moře!

Značkový eshop TESCOMA: Jak na mořské plody? Získat tipy />“ border=“0″/></a><br /> Kvalitu mořských plodů všeobecně (ale i jiných potravin) můžete posoudit dle jejich původu, vše potřebné by mělo být uvedeno na etiketě nebo na kartičce produktu v obchodě.</p><p>V tomto receptu jsem použila kalmary z Tichého moře, tedy větší příbuzné kalamár. Můžete gratinovat i kalamáry, jen je potřeba upravit dobu pečení dle velikosti hlavonožce. Pokud byste si připravovali kroužky z kalamár, zde níže si přečtěte, jak je očistit:</p><blockquote class=

Jak připravit kalamáry

Vína, která se hodí k tomuto pokrmu:

Přeji Vám dobrou chuť a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak Vám chutnalo či ohodnotíte recept.

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Tuby kalmarů dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou zvenku i uvnitř. Všechny je krájíme tak, aby vznikly kroužky, jaké vidíte na obrázku.

2
Hotovo

Kroužky dáme do mísy, přidáme dvě lžíce extrapanenského olivového oleje, nastrouhanou citrónovou kůru a promícháme. Přidáme i strouhanku a jemnou sůl a opět promícháme, abychom kroužky obalili.

3
Hotovo
15

Rozprostřeme obalené kroužky na plech s pečicím papírem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 15 minut. V polovině pečení je obrátíme. Po upečení je polijeme citrónovou šťávou z jednoho citrónu.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Švýcarské pusinky
předchozí
Švýcarské pusinky
Mátový čaj
další
Mátový čaj
Švýcarské pusinky
předchozí
Švýcarské pusinky
Mátový čaj
další
Mátový čaj

Přidejte komentář