Jak očistit a nakrájet dýni

Z dýně lze připravit tolik oblíbených pokrmů, sladkých, slaných či první papání pro kojence… Ale má tvrdou slupku, je kulatá a špatně se krájí. Při snaze slupku odstranit můžeme nechtěně vyhodit i hodně dužiny, což by byla škoda. Zde Vám prozradím, jaký rychlý postup používám já, abych využila veškerou dužinu.
Dýni omyjeme a odstraníme případné zbytky zeminy.
Kouzlo úspěšného oloupání dýně spočívá v tom, že ji jednoduše oloupeme ostrou škrabkou na brambory, přičemž se vyhneme nepravidelným výrůstkům na povrchu. Ty seřízneme až po oloupání všech ostatních částí povrchu škrabkou tak, že dýni pevně uchopíme jednou rukou a druhou nožem seřízneme výrůstky a stopku směrem k podložce. Nyní je nám už dýně sympatičtější, slupka je pryč, získáme maximální množství dužiny a navíc se nezraníme při manipulaci s nožem.
Po odstranění tvrdé slupky se bude dýně lépe krájet. Navrchu dýni dlouhým a ostrým nožem nakrojíme, pak do vzniklé štěrbiny zasuneme špičku nože a nůž sklápíme směrem k sobě a řežeme dál. Pak je dýně na dvě poloviny a odhalí nám semínka.
Lžící obkroužíme dužinu se semínky, kterou přendáme do mísy. Semínka nevyhazujeme, v dalším tutoriálu Vám ukáži, co s nimi dál.
Dýni necháme otočenou dutinou nahoru, protože na vnitřní straně je dužina měkčí, a rozřízneme nožem. Každý další kus dýně rozřezáváme vždy zakrojením na vnitřní straně, je to snazší.
Tento postup je dle mého názoru nejrychlejší, nejbezpečnější a nejefektivnější.
Nyní můžete uvařit vynikající Dýňový krém!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.