Italská kuchyně je celosvětově oblíbená pro svou geniální kombinaci jednoduchosti, zdravého stravování a neopominutelně výborné chuti.
Vždyť taková pizza, která byla poprvé upečena před několika stoletími, byla ve své podstatě zcela nadčasovým vynálezem. Kolik je v dnešní uspěchané době potřeba něčeho, co lze jíst za běhu a skrývá tolik možných podob a chutí! Ale zdaleka nejen pizza je geniálním výtvorem důvtipných Italů… Mozzarella se dokonale táhne, gelato (zmrzlina) zase legračně taje, cappuccino (v překladu doslovně malá kapuca) pod hedvábnou mléčnou pěknou skrývá espresso výrazné chuti… Lze pokračovat a obdivovat snad do nekonečna: tortellini, risotto, insalata caprese, piadina, tiramisù, limoncello …
Od roku 2013 navíc organizace UNESCO zařadila mezi významná dědictví středozemní stravu (dieta mediterranea), jejíž pravidla jsou v Itálii tolik aplikována. Italská kuchyně je tedy prokazatelně určitý systém, který funguje, know how, které je třeba chránit. Buonissimo.cz je blog, který tyto hodnoty uznává a má tu čest s Vámi mnoho takových výtečných receptů sdílet.
Věděli jste také, že nejčastějším tématem telefonických hovorů v Itálii je právě jídlo? Che mangi? Che hai mangiato? (Co jíš? Co jsi jedl?) Italská kuchyně tedy není pouze stravováním, ale i kulturou. Jídlo je významnou kapitolou dne, která je strávena s rodinou, přáteli, kolegy. Každý pokrm je pečlivě vybírán, je přihlíženo k čerstvosti surovin, kvalitě technologií a tradici.
Tradiční italská kuchyně se liší dle jednotlivých regionů. Regionální pokrmy jsou ctěny a recepty italských babiček jsou tím nejlepším, co si člověk může dát. Italové totiž respektují původ a sezónní výskyt surovin. Dokonale zpracují to, co v jejich území roste. Ať jsou italské pokrmy jakékoli, je pro ně typické, že jsou snadno stravitelné. (Za předpokladu správného zpracování a konzumace) A Italové vědí, jakým způsobem upravovat suroviny a jak vařit. Italská kuchyně je, vedle moře a hor, nespočetných historických památek a kulturních mistrovkých děl, stylu života a temperamentu národa, to, co tolik přitahuje turisty.
Zajímavost: Jelikož v Itálii jsou významné součásti života náležitě oslavovány, součástí tradic italské kuchyně je také tzv. sagra. Jsou to vyhledávané festivaly jídla, ať už menší či větší, kde se vaří a pod širým nebem servírují sezónní a lokálně typické pokrmy. Sagra je většinou na dané téma, například sagra del cinghiale (kančí maso), sagra del tartufo (lanýže), sagra delle fragole (jahody), sagra delle castagne (kaštany). Na sagrách si lze vybrat z několika chodů, které obsahují danou ingredienci, setkat se s přátelským přístupem všech i si zatancovat s živou hudbou.
Na Buonissimo.cz najdete recepty moderní i tradiční italské kuchyně nevyjímaje recepty od italské babičky.
Pro výběr z receptů stačí přejít na Home nebo na sekci Recepty. Buon appetito!
BUONISSIMO.CZ | VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA | © 2015-2021