Cikorka a její blahodárné účinky

Cicorka (italsky cicoria, latinsky Cichorium intybus) roste divoce na polích a jsou mnozí, kteří ji sbírají pro vysoký obsah živin. Tak tomu je alespoň v Itálii… Cikorka se jí všude – doma i v občerstveních. Italové ji vyhledávají nebo spíše považují za nezbytnou součást jídelníčku, díky níž si udržují pevné zdraví. Mají ji také spojenou s kvalitní a oblíbenou domácí kuchyní babiček a maminek. Nejedná se ovšem o žádný nedávný objev, již Egypťané totiž cikorku považovali za posvátnou plodinu. V době napoleonské byly její kořeny využívány jako náhražka kávy. Tento článek se zaměřuje zejména na listy cikorky, proto se pojďme společně podívat na přínosy, které pro nás znamená jejich konzumace.
Je to úchvatná plodina, která blahodárně působí na zdraví pleti, jater, slinivky, ledvin a střev, bojuje proti celulitidě, akné, únavě a je velmi doporučovaná osobám trpícím vysokým cholesterolem, artrózou, diabetem či revmatismem.
Cikorka obsahuje významné množství minerálů (např. vápníku a železa) a vitamínů C, B, A. Kompletní výčet nutričního obsahu najdete pod článkem.
Má detoxikační, povzbuzující, laxativní a diuretické účinky. Kromě výše zmíněných doporučení je vhodná také pro odvodnění organizmu a zlepšení trávení. Je také nízkokalorická, proto je skvělou složkou při redukčních dietách.
Cikorku můžete uvařit podobně jako špenát, natrhat do salátu, a jelikož se jedná o plodinu s vysloveně léčebnými účinky, připravují se z ní také odvary a tinktury. Zábaly z cikorky klidní podrážděnou pokožku. Jednoduše výborně působí jako pokrm i aplikovaná zevně.
Důležité doporučení: Pokud budete cikorku vařit, určitě vypijte i vodu, ve které jste ji vařili.
Možná bych mohla dodat, že je tomu 6 let, co jsem cikorku poprvé ochutnala. Hlad mě tehdy zavedl do jednoho italského občerstvení, jehož nabídka jídel působila velmi domácím dojmem, což se mi líbilo. Zahlédla jsem tam jakýsi chuchvalec tmavě zelených listů přelitý olivovým olejem, podobalo se to špenátu. Při té první ochutnávce možná překvapí hořká chuť, nicméně tu lze omezit, pokud víme, s čím ji podávat. Cikorce jsem brzy propadla a mám velkou radost, že se mi ji podařilo sehnat i u nás. Navíc i její cena je příznivá. Brzy Vám nabídnu velmi jednoduchý recept s cikorkou…
Krásný den!
Nutriční obsah ve 100 g cikorky:
- Voda 93,4 g
- Sacharidy 0,7 g
- Cukry 0,7 g
- Bílkoviny 1,4 g
- Tuky 0,2 g
- Cholesterol 0 g
- Vláknina 3,6 mg
- Železo 0,7 mg
- Vápník 74 mg
- Fosfor 31 mg
- Vitamín B1 0,03
- Vitamín B2 0,19
- Vitamín B3 0,3
- Vitamín A 219 µg
- Vitamín C 17 mg
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.