Správná domácí příprava kávy se strojkem moka

V 5 krocích si vysvětlíme správný postup pro přípravu kávy se strojkem moka, díky kterému si vychutnáme kávu doma a bez nutnosti kupovat drahý kávovar.
Nákup strojku moka:
Výběr dle velikosti moky
Strojek si kupujeme podle předpokládaného počtu porcí (obvykle připravovaných káv), jelikož by se strojek moka měl plnit vodou vždy až k ventilku bez ohledu na to, že si chceme dát jen jeden šálek kávy a naše moka je pro 3 šálky.
Který materiál vybrat?
Hliníkové strojky jsou nejčastěji používané, jsou lehké a rychle se zahřejí. Jejich nevýhodou je absorbce aroma kávy a fakt, že při nesprávném používání může dojít k přepálení kávy.
Nerezové strojky jsou odolnější vůči teplotě, bod varu tak nastává pomaleji než s hliníkovým strojkem. Před koupí se přesvědčte, zda jsou všechny části strojku nerezové nebo je filtr z hliníku. Pokud je i jen filtr hliníkový, přepálit kávu můžete také. Jsou těžší a robustnější.
Strojky z nerezu a skla jsou hezké na pohled a je možné u nich vidět, kolik kávy už strojek vyrobil. I zde však existuje riziko přepálení kávy.
Nejlepší kvalitu poskytují strojky z nerezu a keramiky, jelikož umožní zachovat maximum aroma.
Postup:
Moka se skádá ze tří hlavních zásobníků (vody, filtru mleté kávy a hotové kávy), dalšího filtru a gumového těsnění.
- Do spodního zásobníku nalijeme vodu tak, aby její hladina končila pod ventilkem. Kterou vodu do moky lijeme? Nejlépe takovou, která neobsahuje chlór a tu s nízkou tvrdostí. Běžně se ale používá voda z kohoutku.
- Navrch nasadíme trychtýřek (filtr na mletou kávu) a lžičkou do něj sypeme tolik mleté kávy, kolik se jí tam vejde, aniž bychom kávu jakkoli upěchovali. Poté spodní část strojku s trychtýřkem uvnitř uchopíme a párkrát udeříme o pracovní plochu. Tak vrstvu kávy v trychtýřku srovnáme, aniž bychom ji zbytečně stlačovali. Voda by jinak nemohla mletou kávou volně procházet.
- Našroubujeme horní zásobník kávy a dobře utáhneme.
- Postavíme na plotýnku a necháme vařit na střední teplotu s přiklopeným víčkem, které nezdviháme, jelikož moment, kdy je káva hotova, poznáme jinak.
- Za několik minut ze strojku uslyšíme „chrčení“. V tomto okamžiku vypneme plotýnku, ale moku na ní ponecháme. Není třeba, aby se vyvařila veškerá voda ze spodního zásobníku, naopak naším cílem je dosáhnout kávy, během jejíž přípravy se line příjemná vůně, nikoli pach připálení. Chuť kávy a náš požitek bude mnohem lepší.
Ochucení kávy
Jakákoliv dochucení, např. cukrem či mlékem, provádíme až po přelití kávy do šálků. Přímo do moky nic nepřidáváme.
Doporučené množství kávy z moky
Káva připravená v moce obsahuje více kofeinu než espresso z kávovaru, proto konzumaci nepřehánějte. Nicméně se jedná o zdravější způsob přípravy kávy, než je „překofejnovaný turek“, kdy se káva nepřetržitě louhuje v horké vodě a je tak uvolněno více kofeinu, než by bylo zdravé.
Skladování přebytečné kávy
Pokud veškerou kávu připravenou v moce nevyužijete, ihned po přípravě ji přejilte do hrníčku a nechte vychladnout. Hrníček pak přiklopte a dejte do lednice, druhý den si můžete tuto kávu opět dát.
Čištění strojku moka
Jakmile kávu ze strojku přelijete, okamžitě horní zásobník naplňte vodou z kohoutku, protože je ještě horký, nelze ho hned umýt a těžko by se Vám strojek zachoval v původní barvě. Hliník snadno nasaje nejen barvu, ale i případné čistící prostředky. Proto, jakmile strojek vychladne, umývejte všechny jeho části pouze vodou. Je zakázáno strojek nebo jeho části mýt v myčce na nádobí.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.