https://www.buonissimo.cz
  • Přihlásit se
  • Zaregistrovat se
  • Košík je prázdný
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Články
  • La Vucciria od malíře Renata Guttusa

La Vucciria od malíře Renata Guttusa

Posted on Dub 22nd, 2016
by Jiřina Atanasi Ječná
Kategorie
  • Články
La Vucciria

Buonissimo.cz je blog pojednávající o italských receptech a vaření, což je také pevně spjato v výběrem kvalitních a čerstvých potravin a středomořskou stravou. Dnes bych tuto svou myšlenku ráda vyjádřila tímto článkem o jednom významném uměleckém díle…

S malířskými kořeny v rodině oceňuji originální výtvarný projev, který v člověku zanechá stopu a při různých příležitostech znovu vytane v paměti. Jedním z takových děl je jednoznačně La Vucciria od slavného italského malíře Renata Guttusa, narozeného v Palermu v roce 1911. Tento obraz se mnohým z nás může snadno vybavit právě při nakupování potravin pro své domácí kulinářské výtvory. Alespoň si tak při této myšlence navodíme příjemný pocit, který vzniká při návštěvě italských trhů a je pro návštěvníky ze celého světa často velkým zážitkem. Italští trhovci mají velmi výrazný projev, o svého zákazníka bojují, vstoupí mu do cesty, jen aby si ho získali. Nebojí se svého potenciálního zákazníka oslovit, a to i v případě cizince. Snaží se odhadnout jeho národnost a zapojit své útržkovité jazykové znalosti. Prodávají prostě tělem i duší.

Název obrazu vzdáleně pochází z francouzkého slova boucherie (řeznictví). Vucciria je jméno skutečného trhu v Palermu, které se tam nachází i dosud. Trh se původně měl zaměřovat jen na maso a masné výrobky, ale později se sortiment rozšířil. O tomto trhu se v sicilském dialektu říká, že „i balati ra Vucciria ‚un s’asciucanu mai“ („chodníky na trhu Vucciria nebudou nikdy suché“), což naráží na fakt, jak prodejci ryb vodou kropí své ryby, aby neoschly.

Palermské trhy malíř Guttuso navštěvoval, když se do města přistěhoval jako student. A natolik se jimi inspiroval, že později vzniklo toto jeho pravděpodobně nejslavnější umělecké dílo.

Dynamický obraz byl namalován v roce 1974 a malíř dokonale vystihl atmosféru trhu s jídlem ve všech svých podobách, až člověk jakoby slyšel hlasy trhovců vykřikujících názvy svého zboží snažíce se upoutat pozornost zákazníků a kolemjdoucích. Na obraze, který je vystaven v Palermu v Palazzo Chiaramonte-Steri, si lze povšimnout nádherného vyobrazení pestrobarevnosti a čerstvosti nabízených potravin, jejichž škála začíná u ovoce, zeleniny, sýrů a uzenin až po čerstvé ryby a mořské plody. Krásně a chytře prezentované jídlo není zdaleka jediným elementem, o kterém La Vucciria pojednává. Zachycuje i dění na trhu, náladu a vztahy osob. Při pohledu na postavu ženy u stánku se sýry a uzeninami, je zřetelné, jaký opravdový zájem o koupi něčeho dobrého z ní vyzařuje. Osoby procházející mezi stánky mají očividně málo místa k průchodu, nakolik jsou stánky rozložité. A nakonec je k vidění i nevraživý pohled prodejce sýrů na rybáře, který vytváří v jinak vertikálním obraze pomyslnou horizontální linii.

Závěrem bych tedy chtěla dodat, že obraz La Vucciria jednoznačně stojí za prohlédnutí a sicilské trhy za návštěvu!

 

You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.

Jiřina Atanasi Ječná

Přidejte komentář Zrušit odpověď na komentář

Úvodem

Úvodem

Co řeknete, když Vám něco zachutná? V italštině po ochutnání něčeho lahodného zazní obvykle: „buonissimo“. Prostřednictvím blogu Buonissimo.cz Vám již 5 let předávám zejména italské recepty, které mě oslovily a stále se k nim vracím, když vařím pro svého manžela, děti i přátele. Poznejte se mnou skvělé tradiční i moderní chutě vyhlášené italské kuchyně, aby pro Vás jídlo bylo vždy příjemným zážitkem.

Dobrou chuť! / Buon appetito!

Jiřina Atanasi Ječná

SLEDUJTE NÁS

Sledujte nás na Instagramu

Nejoblíbenější recepty

  • Jak připravit kalamáryJak připravit kalamáry
  • Fazolový salátFazolový salát
  • Pomerančový koláčPomerančový koláč

  • Home

BUONISSIMO.CZ | VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA | © 2015-2021