https://www.buonissimo.cz
  • Přihlásit se
  • Zaregistrovat se
  • Košík je prázdný
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Články
  • Význam rostlinných olejů při hubnutí

Význam rostlinných olejů při hubnutí

Posted on Čvc 16th, 2016
by Jiřina Atanasi Ječná
Kategorie
  • Články
Význam rostlinných olejů při hubnutí

ÚVOD

Volba správné stravy je klíčovým faktorem pro udržení zdraví i fyzické kondice. Tohoto jednoduchého pravidla je třeba dbát i při snaze o redukci váhy. Často jsou prezentovány diety, které zaručují hubnutí, přičemž některé z nich se vyznačují vyřazením tuků ze stravy. Je třeba s takovými dietami nepřehánět a vědět, které tuky vyřadit. Některé by se totiž neměly z našeho jídelníčku ztratit vůbec! Pojďme si proto vysvětlit jaký je význam rostlinných olejů při hubnutí.

DŮKAZ Z VĚDECKÉHO POHLEDU

Dle nedávné vědecké studie provedené ve Španělsku v rámci katalánského projektu Predimed na 7 500 osobách (publikované v The Lancet Diabetes & Endocrinology) se nevyplácí zcela eliminovat kvalitní rostlinné tuky, jakým je například olivový olej. Naopak jeho přiměřená konzumace v rámci pokrmů středomořské diety nezpůsobuje tloustnutí, nemá vliv na usazování tuku v oblasti břicha a prospívá organismu.

VÝSLEDKY STUDIE

Ze studie vyplývá, že osoby, které hubnuly pomocí diety s vyřazením tuků dosáhly horších výsledků (menší úbytek váhy a větší výsledný obvod břicha), než osoby, které se zaměřily na konzumaci dle středomořské stravy postavené na použití olivového oleje (1 l olivového oleje na týden a rodinu).

Středomořská dieta (uznávaný způsob stravování u Středozemního moře, tedy ve státech, jakými jsou Itálie, Španělsko, Chorvatsko, Řecko, Portugalsko, Kypr a Maroko) je bohatá na zeleninu, ryby, ovoce, luštěniny, celorznné pečivo. Jedná se často o pokrmy, které navodí pocit sytosti a tím usnadňují hubnutí. Tuky obsažené ve středomořských pokrmech jsou navíc z většiny rostlinného původu (zejména z oliv), z ryb a oříšků, tedy bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Následováním tohoto přístupu je tedy možné hubnout zdravě a nevystavovat se rizikům spojených s jojo efektem či nedostatečným nutričním obsahem.

DODATEK

Pokud chceme z našeho jídelníčku vyřadit nějaké tuky, omezíme příjem uzenin a másla. Pro úspěch při dietě je důležité se vyhnout slazeným nápojům a pokrmům z fast foodů.

You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.

Jiřina Atanasi Ječná

Přidejte komentář Zrušit odpověď na komentář

Úvodem

Úvodem

Co řeknete, když Vám něco zachutná? V italštině po ochutnání něčeho lahodného zazní obvykle: „buonissimo“. Prostřednictvím blogu Buonissimo.cz Vám již 5 let předávám zejména italské recepty, které mě oslovily a stále se k nim vracím, když vařím pro svého manžela, děti i přátele. Poznejte se mnou skvělé tradiční i moderní chutě vyhlášené italské kuchyně, aby pro Vás jídlo bylo vždy příjemným zážitkem.

Dobrou chuť! / Buon appetito!

Jiřina Atanasi Ječná

SLEDUJTE NÁS

Sledujte nás na Instagramu

Nejoblíbenější recepty

  • Jak připravit kalamáryJak připravit kalamáry
  • Fazolový salátFazolový salát
  • Pomerančový koláčPomerančový koláč

  • Home

BUONISSIMO.CZ | VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA | © 2015-2021