https://www.buonissimo.cz
  • Přihlásit se
  • Zaregistrovat se
  • Košík je prázdný
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Články
  • Za vůní olivového oleje…

Za vůní olivového oleje…

Posted on Srp 10th, 2019
by Jiřina Atanasi Ječná
Kategorie
  • Články
Za vůní olivového oleje

CESTUJEME A OBJEVUJEME

Při naší poslední cestě do Itálie jsme se zastavili za rodinou Durello, která se od roku 1972 věnuje výrobě extra panenského olivového oleje prvotřídní kvality. O jejich vášni jsme se dozvěděli mnoho zajímavého a rádi bychom se s Vámi o to podělili…

Jak se vyrábí olivový olej
Olivový háj v typické krajině, Collazzone (Pg), Itálie

 

Jak se vyrábí olivový olej - olivový háj
Jak se vyrábí olivový olej – olivový háj

LOKALITA, OLIVOVNÍKY A JEJICH ODRŮDY

Zemědělský podnik MAURO DURELLO se rozkládá na zhruba 50 ha v obci Collazzone v provincii Perugia.

Olivovníky pěstují na celkové ploše 3,5 ha. Na 2 ha olivového háje jsou olivovníky staré od 30 do 50 let. Rostou na nich olivy odrůd Frantoio, Leccino a Moraiolo. Na zbylých 1,5 ha háje se nacházejí olivovníky mladé (2-6 let), které zatím nedosáhly věku hodného plné produkce a olivy jsou zde z hybridů odrůdy Frantoio (nazývají se Don Carlo a FS17).

Směs těchto oliv sebraných od začátku do konce sezóny dokáže dodat výslednému olivového oleji unikátní barvu a chuť.

Všechny procesy od pěstování, přes prořezávání či orání až po sklizeň jsou prováděny výhradně silami členů rodiny Durello.

Jak se vyrábí olivový olej - sklizeň
Jak se vyrábí olivový olej – sklizeň

 

Jak se vyrábí olivový olej - plachty mezi olivovníky
Jak se vyrábí olivový olej – plachty mezi olivovníky

SKLIZEŇ

Sklizeň se provádí v období od konce října do prvního týdne v prosinci za pomoci nástroje, který se nazývá „abbacchia tori“ ( jedná se o tlakové tyče, vibrující díky přístupu vzduchu z kompresoru, který funguje na pohon traktoru). Tyto tyče nechají olivy spadnout přímo na plachty dlouhé až 50 m, které doslova objímají kmeny olivovníků, aby je do posledního kusu zachytily.

Jak se vyrábí olivový olej - třídění
Jak se vyrábí olivový olej – třídění po sklizni

 

Jak se vyrábí olivový olej - sklizené olivy
Jak se vyrábí olivový olej – sklizené olivy

LISOVÁNÍ

Sklizené olivy se melou každé dva dny v lisu poblíž (4 km od podniku) za využití technologie, která nedovolí, aby byla olivová pasta zahřáta – lisuje se zastudena.

Jak se vyrábí olivový olej
Jak se vyrábí olivový olej – lisování zastudena

VÝSLEDNÝ OLIVOVÝ OLEJ A OBJEMY PRODUKCE

Získaný olej není filtrován, což zaručuje, že jsou zachovány organoleptické vlastnosti, barva a kvalita produktu.

Olej se na základě poptávky plní do plechových balení nebo je dovezen do domácího podniku, aby byl uložen do větších nádob ve chladného a tmavého skladu. Všechny nádoby, s nimiž olej přichází do styku, jsou z nerezové oceli nebo ze specifické oceli.

Olej se uchovává a v březnu (pokud olej nebyl prodán dříve) je odstraňován kal, který se vytvořil na dně nádob.

Takto získaný olej vydrží i více než 2 roky.

Každý rok je sklizeno 150 až 200 metráků oliv, ze kterých se získá 25 až 35 metráků oleje.

Extra panenský olivový olej 100% italský 5 l
Extra panenský olivový olej 100% italský 5 l

Tento olivový olej je pro Vás k dispozici pouze na našem e-shopu do vyprodání zásob. Již na Vás nezbylo, a Vy přesto chcete tento jedinečný olivový olej mít? Pro předobjednání Vašeho balení čerstvého oleje z nové sklizně, pište na info@buonissimo.cz a do předmětu uveďte „Přeodbjednávka„. Extra panenský olivový olej je dodáván v praktických plechovkách o objemu 3 nebo 5 litrů, takže Vám i něco vydrží 🙂 K dispozici budou i balení 0,75 l, objednávat můžete tyto 3 formáty.

NABÍDKA POBYTU V AGRITURISMU LA CAMPAGNA D’ASSIGNANO

Ráda Vám zprostředkuji ubytování v agriturismu v Assignanu v Umbrii, tamní venkov je opravdu nádherný a umbrijská kuchyně je také vyhlášená. Mauro Durello se svou rodinou provozují ubytování v šesti útulných apartmánech s kuchyňkou a navíc si můžete v letních měsících zaplavat ve venkovním bazénu. Taková dovolená Vám umožní zapomenout na všední realitu a shon a skutečně vypnout, odpočinout si a nadýchat se čerstvého vzduchu. Můžete navštívit mnoho poutních míst, např. slavné Assisi, hlavní město Umbrie Perugii, vodopády Cascata delle Marmore v Terni, pohoří Monti Sibillini apod. Pro více informací o typologiích apartmánů a cenách mě kontaktujte na info@buonissimo.cz.

Za vůní olivového oleje
Za vůní olivového oleje – Agriturismo La Campagna d’Assignano

Zdroj fotografií a informací: archiv zemědělského podniku Mauro Durello

You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.

Jiřina Atanasi Ječná

Přidejte komentář Zrušit odpověď na komentář

Úvodem

Úvodem

Co řeknete, když Vám něco zachutná? V italštině po ochutnání něčeho lahodného zazní obvykle: „buonissimo“. Prostřednictvím blogu Buonissimo.cz Vám již 5 let předávám zejména italské recepty, které mě oslovily a stále se k nim vracím, když vařím pro svého manžela, děti i přátele. Poznejte se mnou skvělé tradiční i moderní chutě vyhlášené italské kuchyně, aby pro Vás jídlo bylo vždy příjemným zážitkem.

Dobrou chuť! / Buon appetito!

Jiřina Atanasi Ječná

SLEDUJTE NÁS

Sledujte nás na Instagramu

Nejoblíbenější recepty

  • Jak připravit kalamáryJak připravit kalamáry
  • Fazolový salátFazolový salát
  • Pomerančový koláčPomerančový koláč

  • Home

BUONISSIMO.CZ | VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA | © 2015-2021