Cedrát – několik způsobů, jak jej využít

O cedrátu obecně a tak trochu botanicky
Cedrát (latinsky: Citrus medica, italsky: il cedro (il čédro)) je citrusový plod, který je morfologicky podobný citrónu natolik, že některé zroje uvádí, že není jasné, zda tvoří samostatný druh citrusu nebo se jedná o poddruh citrónu.
Sezóna cedrátů je zejména v průběhu zimních měsíců. Produkce začíná v listopadu a pokračuje přes Vánoce, až do jara.
Cedráty rostou na listnatých stromech (nejedná se o jehličnatý cedr z Libanonu), jejichž kmeny jsou štíhlé a téměř po celé délce obrostlé větvemi, proto připomínají spíše keře. Výška stromů je maximálně 5 m, ale bývají zkracovány tak, že nebývají vyšší než 3 m. Dřevo stromu není jako u většiny citrusů pružné, ale lámavé, a proto bývají jeho větve podepírány, aby v hlavní sezóně unesly tíhu plodů a také lépe odolávaly větru. Listy jsou oválné a květy jsou stejně jako u citroníku bílé.
Plody jsou žluté barvy, ale jsou větší než citróny a jejich kůra je zvrásněnější, tvar oválný nebo i poněkud nepravidelný. Po rozříznutí to vypadá, jakoby byl cedrát samá kůra a žádná dužina, ale naštěstí tomu tak není, jelikož i bílý okraj kolem dužiny je nejen poživatelný a zdravý, ale i velmi dobrý. Dužina je chuťově podobná citrónu, ale je méně kyselá, kdežto bílý okraj je jemně sladký. Pokud je cedrát chemicky neošetřený, lze využít i žlutou kůru.

Benefity pro zdraví
Již latinský název cedrátu napovídá, že se jedná o léčivý plod přírody. Jako ostatní citrusy, je i cedrát významným zdrojem vitamínu C, minerálních látek a antioxidantů. Jeho dalšími kvalitami je nízké množství kalorií, stejně jako pozitivní vliv na zažívání, snižování vysokého krevního tlaku, funkci ledvin a jater. Má protirakovinné účinky. Účinně také bojuje proti celulitidě a podporuje růst vlasů, proto jsou výtažky z něho používány i v kosmetice.
Cedrát a jeho využití v kuchyni
Před jakoukoli přípravou je třeba cedrát dobře omýt za použití kartáče, jelikož ve zvrásněném povrchu kůry se snadno udržují nečistoty.

- Pojídá jako jiné ovoce, tedy krájený.
- Výborný je v ovocném salátu (macedonia al cedro), recept jsem pro Vás připravila zde: Ovocný salát s cedrátem
- Pokud si přejete jej nějak zajímavě dochutit, můžete cedrát posypat nastrouhanou hořkou čokoládou a servírovat např. s Cinzanem
- Můžeme připravit i Cedrát v karamelu
- Dále je v Itálii k dostání kandovaný cedrát, popř. je možné si s notnou dávkou trpělivosti připravit kandovaný cedrát sami doma.
- Marmeláda z cedrátu je další oblíbený způsob úpravy.
- Olivový olej s cedrátem můžete zkusit sehnat v Kalábrii, zejména pokud se vypravíte do oblasti nazývané La Riviera dei Cedri.
- Cedrát se využívá i pro přípravů nápojů. La cedrata je limonáda z cedrátu a cukru (na 1 ks 200 g cukru). Z cedrátu se vyrábí i likéry.
- S příměsí z tohoto citrusu lze připravit i cukrářský krém nebo mřížované koláče (crostata) apod.
Pokud chcete sehnat cedrát, můžete v sezóně sklizně kontaktovat Zeleninu Radotín a objednat si jej.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.