0 0

Ovocný salát s cedrátem

Macedonia al cedro

Vlastnosti:
  • bezlepkové
  • veganské
  • vegetariánské
  • 20min
  • Porce 2
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Ovocné saláty znamenají sladké i zdravé osvěžení zároveň, to proto jsou oblíbené všude na světě na mnoho způsobů. Ovocné saláty, pokud jsou připravené z čerstvého, šťavnatého a sladkého ovoce chutnají prostě každému. I vyloženým masožroutům a mlsným dětem.




Ovoce je nejlepší konzumovat ráno, ale ve formě salátu je lze doporučit po obědě nebo v rámci odpolední svačiny.

Když se mi díky Zelenině Radotín dostaly do rukou cedráty, uvažovala jsem, jak tento u nás vzácný a zdravý citrus správně využít. Dlouho jsem nepřemýšlela, protože po životě v Itálii si člověk zvykne konzumovat ovocné saláty (italsky macedonia) velmi často, a tak to byl první nápad. Proto Vám zde představuji snadný recept na Macedonia al cedro – Ovocný salát s cedrátem.

Potřebovat budete dva cedráty, a pokud o nich nyní čtete poprvé, přečtěte si můj následující článek o cedrátu. Najdete tam popis tohoto ovoce, informace o jeho významu pro naše zdraví, doporučení i další způsoby přípravy. Recepty můžete také nakombinovat, jelikož pro tento salát využijete jen určité části cedrátů, ale zbytek rozhodně není na vyhození! Cedrát lze využít celý a je výborný. V případě, že byste si tento ovocný salát rádi připravili, ale cedráty prostě neseženete, lze je nahradit většími bio citróny. Citrón má kyselejší chuť než cedrát, proto na uvedené množství ovoce nelze použít šťávu z celého citrónu. Popřípadě dolaďte podle chuti.

Dále budete potřebovat ovoce, které máte rádi. Já Vám nabízím kombinaci svěžích chutí, kterou mám osvědčenou. Výhodou je, že od každého typu ovoce budete pro dva ovocné saláty podávané v cedrátu potřebovat jen malé množství. V seznamu ingrediencí najdete 1 ks jahody, což znamená skutečně jen jednu jahodu atp.

Navštivte také náš nový eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Ovoce důkladně omyjeme (cedráty i kartáčem), dle typu oloupeme a nakrájíme na plátky (bobule hroznového vína na polovinu). Do cedrátů se lépe dekorují kousky ovoce ve tvaru trojúhelníčků, proto takto nakrájíme kiwi, pomeranč, banán i jahodu.

2
Hotovo

Kousky ovoce dáme do mísy a přistoupíme k vydlabání cedrátů. Cedráty rozpůlíme a ostrou vykrajovací lžičkou vyjmeme dužinu. Dužina obsahuje bílé blanky, které odstraníme. Zůstane nám tedy jen šťáva a čistá dužina. Alespoň čerstvě nakrájený banán by měl být okamžitě přelit šťávou z cedrátu, jelikož se takto zabrání jeho hnědnutí.

3
Hotovo

Do šťávy s dužinou přidáme polévkovou lžíci moučkového cukru a promícháme. Vlijeme do mísy s nakrájeným ovocem a opět promícháme. Touto směsí poté naplníme vydlabané poloviny cedrátů. Podáváme dozdobené mátovými nebo meduňkovými lístky.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Pesto z medvědího česneku
předchozí
Pesto z medvědího česneku
Cedrát v karamelu
další
Cedrát v karamelu
Pesto z medvědího česneku
předchozí
Pesto z medvědího česneku
Cedrát v karamelu
další
Cedrát v karamelu

Přidejte komentář