https://www.buonissimo.cz
  • Přihlásit se
  • Zaregistrovat se
  • Košík je prázdný
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Novinky
  • Recepty
  • Burroliva
  • Články
    • Tutoriály
  • Kdo jsem
  • Kontakt
  • Home
  • Články
  • Novoroční italská detox dieta

Novoroční italská detox dieta

Posted on Led 9th, 2020
by Jiřina Atanasi Ječná
Kategorie
  • Články
  • Novinky
Novoroční italská detox dieta

Pojďme se podívat, jaká doporučení přináší italský tisk (Repubblica.it) pro úspěšné snížení váhy v lednu 2020. Článek byl vydán dle doporučení nutriční specialistky Laury Rossi z organizace Crea Alimenti e Nutrizione se sídlem v Římě.

Dieta, ano či ne…

Rossi uvádí, že pokud o vánočních a novoročních svátcích přiberete 2-5 kg a byli jste před nimi na normální váze, nemusíte se okamžitě vrhat do diety, stačí jen návrat k normální stravě. Uvádí, že radikální dieta nemusí vždy znamenat úspěch, protože váha se může opět vrátit. Realisticky není problém ve vánočních sladkostech, ale v životním stylu a stravovacích návycích v průběhu roku. Vlivem přepětí člověk často konzumuje nevhodné potraviny v průběhu dne nebo se má tendenci večer přejíst. Tento přístup v kombinaci s nedostatečnou fyzickou aktivitou způsobí pomalý a postupný nárůst váhy a ukládání tuku v těle. Z podobného jednání může navíc vzniknout zlozvyk.

Pokud odložíme hubnutí až na nový rok, kila se přes svátky pravděpodobně už tolik nashromáždila, že není odkladu. Proto je třeba vybrat správný přístup s maximálním důrazem na zdraví a nikoli na rychlý úbytek váhy, který by mohl škodit.

Pozor na výběr diety i zdroje jídelníčku

Jakékoli diety, které nás mají snahu limitovat na pouze určité potraviny a vynechávat určitý element (sacharidy, tuky apod.), zmiňuje nutriční specialistka Rossi, jsou ve svém důsledku pro zdraví nevhodné či v delším časovém horizontu neúčinné. Každý by měl dbát rad experta (lékaře či certifikovaného nutričního poradce), nikoli následovat neodborné rady kohokoli, kdo se sám pasuje do role informátora o účinných dietách.

Co doporučuje italská nutriční specialistka Rossi zdravým jedincům?

Zdravý člověk může během 15 dní snížit váhu až o 3 kg, pokud se zaměří na příjem masa, ryb, salátů a malého množství ovoce a zároveň eliminuje ze stravy pečivo a těstoviny. Tělo splaskne a pročistí se. Těmito dvěma týdny bychom měli dospět k nastavení zdravého rytmu a udržení snížené váhy v dlouhém období. Neznamená to tedy, že je třeba se takto stravovat stále. Následný doporučený přístup spočívá konzumaci všech potravin v rozumném poměru a zařazení aktivního životního stylu (stačí být fyzicky aktivní, ale není tím řečeno nutně chodit do posilovny).

Experti z organizace Crea zpracovali seznam potravin a jejich doporučený podíl do dietního plánu o 1500 kaloriích.

Znamená to například, že těstoviny, rýže a obiloviny se mohou zařadit 1x denně, stejně jako je dovoleno 50 g pečiva. Sladké pečivo, jakými jsou bábovky, koláče a croissanty a snídaňové cereálie, je však dovoleno nejlépe pouze 1x týdně v malém mnořství a jen ráno. Červené i bílé maso doporučují jen 1x týdně, ryby i 2x týdně. Ovoce je vhodné v množství 150 g 2x denně a zelenina 250 g 2,5x denně.

Jídelníček složený ze všech potravin (dle italských zvyklostí) do 1500 kcal:

Obiloviny a výrobky z nich:

  • chléb (standardní porce 50 g): 2,5 porce denně
  • těstoviny, rýže, kukuřice, špalda, ječmen ap. (80 g denně): 1 porce denně
  • alternativy pečiva – grissini , krekry, suchary (30 g denně): 1 porce týdně
  • sladké – bábovka, italský linecký koláč (crostata), croissant, brioche, sušenky ap (30-50 g): 1-2x týdně
  • snídaňové cereálie (30 g): 1-2x týdně

Ovoce a zelenina:

  • čerstvé ovoce (150 g): 2x denně
  • čerstvá zelenina (200 g):  2,5 porce denně
  • listový salát (200 g): 2,5 porce za týden
  • brambory (200 g): 1 porce za týden

Maso, ryby a vejce:

  • červené a bílé maso (100 g): 1 porce za týden
  • ryby (150 g): 2 porce týdně
  • vejce (50 g): 2 porce týdně

Luštěniny:

  • čerstvé, mražené, suché, v plechovce (150 g): 3x týdně

Mléko a mléčné výrobky:

  • mléko a yogurt (125 g): 2 porce denně
  • sýry s obsahem tuku do 25% – ricotta, mozzarella, stracchino, provola (100 g): 2x týdně
  • sýry s obsahem tuku nad 25% – parmigiano, grana, groviera, caciotta, gorgonzola, pecorino, kozí sýry (50 g): 2x týdně

Oleje a tuky:

  • olivový olej (10 ml): 2 porce za den
  • máslo (10 g): 2 porce za den

Voda:

  • 200 ml alespoň 6x denně

 

Nakupte 100% italský olivový olej, luštěniny či celozrnné těstoviny zde. K dispozici i extra panenský olivový olej o objemu 3 a 5 litrů.

You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.

Jiřina Atanasi Ječná

Přidejte komentář Zrušit odpověď na komentář

Úvodem

Úvodem

Co řeknete, když Vám něco zachutná? V italštině po ochutnání něčeho lahodného zazní obvykle: „buonissimo“. Prostřednictvím blogu Buonissimo.cz Vám již 5 let předávám zejména italské recepty, které mě oslovily a stále se k nim vracím, když vařím pro svého manžela, děti i přátele. Poznejte se mnou skvělé tradiční i moderní chutě vyhlášené italské kuchyně, aby pro Vás jídlo bylo vždy příjemným zážitkem.

Dobrou chuť! / Buon appetito!

Jiřina Atanasi Ječná

SLEDUJTE NÁS

Sledujte nás na Instagramu

Nejoblíbenější recepty

  • Jak připravit kalamáryJak připravit kalamáry
  • Fazolový salátFazolový salát
  • Pomerančový koláčPomerančový koláč

  • Home

BUONISSIMO.CZ | VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA | © 2015-2021