Ingredience
-
300 g hovězí masoflanksteak
-
lístky ze tří stonků estragon
-
30 g olivový olejextrapanenský
-
sůl
-
bílý chléb
Úvod
Jednou jsem koupila několik stonků estragonu a použila je na dochucení hovězího masa. Tato kombinace nám s manželem zachutnala natolik, že jsem nakonec pořídila celou rostlinku estragonu. Níže Vám představím postup na Dračí hovězí neboli hovězí nudličky s estragonem. Uvedený recept má za cíl minimum ingrediencí, minimum času a štědrý přísun živin.
Proč se můj recept jmenuje Dračí hovězí? Latinský název estragonu je Artemisia Dracunculus. Název Artemisia pochází od bohyně Artemide a značí funkci estragonu při vyrovnávání menstruačního cyklu, Dracunculus zase poukazuje na to, že rostlinka má připomínat malého draka. Dračí hovězí je tedy název inspirovaný botanickým názvem estragonu, neočekávejte tedy pikantní chuť. Estragon má navíc takovou chuť, že dokáže nahradit částečně sůl i pepř, proto pepř není nutné přidávat vůbec. Čím více estragonu přidáte, tím pronikavější chuť bude celý pokrm mít.
Estragon pochází původně ze Sibiře a do oblasti Středozemního moře jej dovezli Arabové. K hovězímu masu se nehodí jen chuťově, ale i výživově. Estragon je bylina velmi zajímavé chuti, která se již dávno používala k řešení zdravotních potíží (v antickém Řecku ji žvýkali proti bolesti zubů). Tato aromatická bylina zvyšuje chuť k jídlu. Výluh z estragonu podávaný před jídlem dodá vitamín A a C, pokud jej vypijete po jídle, usnadníte proces trávení. Proč tedy lístky této plodiny nezkombinovat s hovězím masem, které je těžší a déle se tráví?
Vynikající chuti tohoto pokrmu dosáhnete výběrem správného a čerstvého hovězího masa. Osobně ráda používám flank steak, což je maso ze spodní části břicha krávy. Neobsahuje téměř žádný tuk. Flank steak se hodí také na grilování, je velmi tenký a snadno a rychle se zpracuje. Jak poznáte čerstvé a kvalitní hovězí maso? Při výběru Vás v první fázi navedou oči, podívejte se na barvu. Čerstvé hovězí maso je červené, nikoli hnědé nebo nahnědlé. Dále si přivoňte. Neměli byste ucítit žádnou nelibou vůni. Maso by mělo příjemně vonět i při tepelném zpracování. Osobně maso připravuji pouze dobře tepelně upravené. Nemám ráda, když je steak krvavý nebo narůžovělý. Hovězí maso je tužší, může vyžadovat delší tepelnou úpravu. Proto jsem v tomto receptu maso nakrájela na nudličky. Maso se tak dobře provaří za krátkou dobu.
Hovězí maso je výživově velmi důležité, jelikož obsahuje zejména bílkoviny, vitamíny skupiny B (význačně B12), minerální soli, zinek a železo. U červeného masa je však třeba se omezit na konzumaci dvakrát měsíčně (pozor, jsou zde zahrnuty i uzeniny). Pokud jste velcí příznivci masa a uzenin, nebojte se, že byste ve zbytku měsíce neměli dostatek živin, postačí, když budete připravovat bílé maso (kuřecí, krůtí) a ryby. Pokud příjmu masa neholdujete, doporučuji Vám luštěniny.
S čím se hodí Dračí hovězí podávat? Můžete jednoduše s bílým chlebem, pokud jste před tímto chodem měli například těstoviny. Pokud je podáváte jako jediné jídlo oběda, vhodnou přílohou je rýže.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
Na pánvičce předehřejeme extrapanenský olivový olej a přidáme hovězí maso. Doba celkové tepelné úpravy masa je (pokud je na nudličky) pouhých 15 minut. Je dobré v průběhu varu kontrolovat, aby se nevypařila šťáva, kterou maso pustí, protože je velmi chutná a může se hodit (zejména pokud se dračí hovězí rozhodnete podávat s rýží) na přelití. Pět minut před koncem varu přidáme lístky estragonu. |