Bezinkový sirup

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

13 květů černý bez
1 citrón bio
1 400 g cukr
100 ml jablečný ocet
1 l voda

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Bezinkový sirup

Sciroppo di sambuco

Vlastnosti:
  • bezlepkové
  • veganské
  • vegetariánské
  • 35h
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Při častých procházkách s kočárkem si nelze nevšimnout rozkvetlých bezinkových keřů a nevzpomínat na dětství, kdy mi babička dávala pít svůj domácí bezinkový sirup.

Zde Vám dávám k dispozici italský recept na bezinkový sirup, který bude lahodný a zdravý.




Pokud budete bezinkové květy sbírat ve svém okolí, ubezpečte se, že je jedná o druh Sambucus nigra (Sambucus ebulus, který se od bezu černého liší tím, že nemá dřevnaté stonky, je toxický od kořene až po květy a listy!) a že se nachází v lokalitě bez znečištění. Bezinkové listy lze jen těžko oplachovat bez ztráty kvítků, proto jejich výběr je velmi důležitý. Doufejme, že bezinkové květy, které se prodávají, jsou vypěstované ve zdravých podmínkách. Pro provedení receptu budete taktéž potřebovat bio citrón. Jelikož se plátky citrónu vkládají do vody se slupkou, použijte opravdu ten biologický, ať svůj precizně vyrobený sirup neznehodnotíte chemikáliemi použitými pro postřik.

Bezinkový sirup vyplavuje z těla nečistoty, což je umožněno faktem, že Sambucus nigra zvyšuje schopnost pocení se. Toho se ostatně využívá i při horečkách. Dalšími pozitivními účinky je obsah vitamínů A, skupiny B a C a vliv na zlepšování krevního oběhu. Ženám může ulevit od nateklých nohou a mužům od bolesti zad. Kladně působí také na dýchací cesty, reaguje proti kašli, rýmě a astmatu.

Navštivte také náš nový eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

První fáze trvá 34 hodin. Květy otrháme ze stonků a dáme je do mísy. Přidáme na plátky nakrájený bio citrón a zalijeme 1l vody. Zatížíme plátky citrónů například menší porcelánovou miskou (nebo něčím jiným čistým a těžším), aby květy i citrón zůstaly pod hladinou vody. Přiklopíme a necháme 34 hodin máčet.

2
Hotovo

Poté slijeme přes jemné sítko a vyždímeme jak květy, tak citrónové plátky, které již nebudeme potřebovat.

3
Hotovo

Do hrnce nasypeme cukr, přilijeme jablečný ocet a přefiltrovaný extrakt z bezu a citrónu. Promícháme a uvedeme k varu. V průběhu zahřívání průběžně mícháme. Vaříme 5 minut a okamžitě přelijeme do sterilní hermeticky uzavíratelné láhve, ve které nám sirup vydrží, aniž by se kontaminoval.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Losos v papilotě
předchozí
Losos „al cartoccio“
Špaldové muffiny s rebarborou a hořkou čokoládou
další
Špaldové muffiny s rebarborou a hořkou čokoládou
Losos v papilotě
předchozí
Losos „al cartoccio“
Špaldové muffiny s rebarborou a hořkou čokoládou
další
Špaldové muffiny s rebarborou a hořkou čokoládou

Přidejte komentář