Ingredience
-
100 g mouka 00nebo hladká mouka
-
5 vejce
-
150 g moučkový cukr
-
50 g kukuřičný škrob
-
1 vanilkový luskvolitelné
-
Burrolivana vymazání formy
Úvod
Krásně nadýchaný, měkký a vláčný dortový piškot. To je přesně výsledek, jakého dosáhnete, pokud budete postupovat podle tohoto receptu!
Piškotové těsto se používá na přípravu mnoha moučníků, například narozeninových dortů. Vypadá mnohem profesionálněji, pokud je dort plněný krémem ve třech vrstvách, tzn. dortový piškot musí být vysoký natolik, aby se jej podařilo rozříznout na 3 tenké ale celistvé pláty. Prvním důležitým úspěchem tedy je, když těsto v troubě pěkně vyběhne. Jak toho dosáhneme, když piškot neobsahuje droždí? Snadno. Postupujte podle těchto šesti pravidel:
- Vejce vyndáme z lednice s takovým předstihem, aby v době šlehání měla pokojovou teplotu.
- Pečlivě oddělíme žloutky a bílky, bílky nesmí obsahovat jakkoli minimální příměs žloutků!
- Bílky vyšleháme do pevného sněhu.
- Žloutky šleháme 6 – 10 minut.
- Mouku, cukr i škrob je lepší prosít.
- V průběhu pečení troubu nikdy neotevíráme před uplynutím 30 minut.
Kolik ingrediencí budeme potřebovat?
Při výběru počtu vajec se řídíme průměrem dortové formy. V mém případě bude mít dort průměr 25 cm, přidám tedy 5 vajec. Každé 2 cm v průměru navíc zvýší počet vajec o jedno. Stejně se postupuje i směrem dolů.
Co se mouky týče, platí, že na každé vejce připadá 25 g mouky.
Cukr se hodí dávkovat 30 g na jedno vejce.
Dortový piškot můžeme zajímavě ochutit. Lze přidat dřeň z vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr) či nastrouhanou kůru z bio citrónu nebo bio pomeranče.
Dortový piškot lze připravit i s předstihem. Obalíme jej potravinářskou fólií a necháme do druhého dne v lednici. Pokud má na své použití čekat déle, lze jej i zmrazit.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|
|
4
Hotovo
|