0 0

Dortový piškot

PAN DI SPAGNA

Vlastnosti:
  • vegetariánské
Kuchyně:
    • 60min
    • Středně těžké

    Ingredience

    Úvod

    Sdílet

    Krásně nadýchaný, měkký a vláčný dortový piškot. To je přesně výsledek, jakého dosáhnete, pokud budete postupovat podle tohoto receptu!




    Piškotové těsto se používá na přípravu mnoha moučníků, například narozeninových dortů. Vypadá mnohem profesionálněji, pokud je dort plněný krémem ve třech vrstvách, tzn. dortový piškot musí být vysoký natolik, aby se jej podařilo rozříznout na 3 tenké ale celistvé pláty. Prvním důležitým úspěchem tedy je, když těsto v troubě pěkně vyběhne. Jak toho dosáhneme, když piškot neobsahuje droždí? Snadno. Postupujte podle těchto šesti pravidel:

    1. Vejce vyndáme z lednice s takovým předstihem, aby v době šlehání měla pokojovou teplotu.
    2. Pečlivě oddělíme žloutky a bílky, bílky nesmí obsahovat jakkoli minimální příměs žloutků!
    3. Bílky vyšleháme do pevného sněhu.
    4. Žloutky šleháme 6 – 10 minut.
    5. Mouku, cukr i škrob je lepší prosít.
    6. V průběhu pečení troubu nikdy neotevíráme před uplynutím 30 minut.

    Kolik ingrediencí budeme potřebovat?

    Při výběru počtu vajec se řídíme průměrem dortové formy. V mém případě bude mít dort průměr 25 cm, přidám tedy 5 vajec. Každé 2 cm v průměru navíc zvýší počet vajec o jedno. Stejně se postupuje i směrem dolů.

    Co se mouky týče, platí, že na každé vejce připadá 25 g mouky.

    Cukr se hodí dávkovat 30 g na jedno vejce.

    Dortový piškot můžeme zajímavě ochutit. Lze přidat dřeň z vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr) či nastrouhanou kůru z bio citrónu nebo bio pomeranče.

    Dortový piškot lze připravit i s předstihem. Obalíme jej potravinářskou fólií a necháme do druhého dne v lednici. Pokud má na své použití čekat déle, lze jej i zmrazit.

    You need to or Register to bookmark/favorite this content.

    Kroky

    1
    Hotovo

    Vejce o pokojové teplotě rozdělíme na bílky a žloutky. Začneme šlehat bílky a jakmile jsou napěněné doběla, prosijeme k nim polovinu moučkového cukru. Poté šleháme, dokud nedosáhneme pevného sněhu.

    2
    Hotovo

    Ke žloutkům přidáme dřeň z vanilkového lusku nebo kůru z bio citrónu či bio pomeranče (volitelné) a zbývající polovinu moučkového cukru (lze i před šleháním). Šleháme 6 - 10 minut, tzn. do doby než získáme krásně krémovitou konzistenci, a následně prosijeme mouku a škrob.

    3
    Hotovo

    Dortovou formu vymažeme olivovým tukem a vysypeme moukou.

    4
    Hotovo

    Ke žloutkům opatrně přidáme sníh z vyšlehaných bílků a začneme neméně opatrně promíchávat lžící ve směru odspoda vzhůru. Po dosažení homogenního těsta převedeme směs do dortové formy vymazané máslem a vysypané trochou mouky. Pečeme na 180 stupňů 40 minut.

    Hodnocení

    Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
    Rizoto s cuketou a salsicciou
    předchozí
    Rizoto s cuketou a salsicciou
    Cukrářský krém
    další
    Cukrářský krém
    Rizoto s cuketou a salsicciou
    předchozí
    Rizoto s cuketou a salsicciou
    Cukrářský krém
    další
    Cukrářský krém

    Přidejte komentář