0 0

Granola s goji

Vlastnosti:
  • veganské
  • 50min
  • Porce 10
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Obvykle se zaměřuji na recepty, které pocházejí z Itálie. Nicméně jsem obdržela žádost na recepty na snídani a italské snídaně se obvykle skládají ze sušenek nebo cornetta (croissantu). Recept na moje vynikající sušenky jsem Vám již předala (Sušenky z mascarpone), recept na italské cornetto připravuji a mezitím tu mám něco odjinud, co je i v Itálii mezi nadšenci zdravé stravy velmi oblíbené.




Tento snídaňový pokrm je velmi populární například v Austrálii, ale pochází z USA. Nabízí se tak možnost připravit cereální snídani nebo pochutinu doma a nespoléhat se na produkty typu müsli od velkovýrobců. Můžete si sami dle vlastních chutí zvolit, co přidáte, proto je úspěch v přípravě zaručen. Nemohu tedy nepřidat i tento zajímavý recept!

Granola je směs ovesných či ječných vloček, oříšků a sušeného ovoce. Aby nebyla konzistence granoly pouze sypká a zvýšil se chuťový vjem, přidá se med či javorový sirup nebo sirup z agáve, voda a olej příjemné chuti. Já Vám představím jednu z podob granoly, ve které jsou použity pouze rostlinné ingredience. Rozhodla jsem se připravit variantu s ovocem goji.

A proč goji? Dnes se o těchto malých červených luscích hovoří jako o všemocných plodech. Kustovnice čínská, jak se jim jinak říká, zvyšuje imunitu organizmu, obsahuje mnoho antioxidantů, a dokonce prý bojuje s alergiemi, oddaluje stárnutí a má protirakovinné účinky. Goji obsahuje mnoho vitamínu C, betakaroten a lutein. Působí proti únavě a pomáhá zvýšit soustředěnost, jelikož nám dodává energii. Dále je zdrojem hodnotných mastných kyselin, které posilují kardiovaskulární systém. Není však doporučováno konzumovat více jak hrstku lusků kustovnice čínské denně. Zcela by se jí měly vyhnout osoby trpící zvýšeným krevním tlakem a cukrovkou, těhotné a kojící ženy a děti do 10 let věku.

Přečtěte si následující postup, kterým si připravíte zdravou a chuťově pestrou snídani založenou na Vašich oblíbených plodech přírody! Dobrou chuť a hodně sil do každého nového dne s Granolou s goji!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Nejprve si připravíme sirup z kokosového oleje, javorového sirupu a vody. Tyto ingredience smísíme v kastrůlku a přidáme lžíci tmavého třtinového cukru. Přivedeme k varu a necháme vařit asi 5 minut. Poté odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.

2
Hotovo

Navážíme si vločky, ořechy (lískové oříšky, mandle, kešu, makadamové ořechy, pekanové ořechy) a sušené ovoce (švestky, goji, banánové chipsy, papáju, brusinky). Dle libosti některé větší kusy těchto ingrediencí můžeme nakrájet. Já jsem nakrájela jen sušené švestky, zbytek jsem nechala v původním stavu. Smícháme vločky a ořechy a vlijeme náš předem připravený sirup. Dobře promícháme lžící a dovolíme, aby se vločky a ořechy sirupem slepily.

3
Hotovo

Směs vloček, ořechů a sirupu rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do předehřáté trouby a necháme vysoušet při teplotě 160 stupňů 40 minut, přičemž je potřeba za tuto dobu 3x plech vyndat z trouby a směs promíchat a opět rozprostřít.

4
Hotovo

Po 40 minutách vyndáme z trouby a přidáme i sušené ovoce - banánové chipsy, švestky, papáju, brusinky a goji. Promícháme, necháme vychladnout a poté můžeme ochutnat. Pokud něco zbyde :-), můžete směs uzavřít do hermeticky uzavíratelné nádoby a skladovat zhruba 2 týdny.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Dračí hovězí
předchozí
Dračí hovězí
Bresaola s rukolou a parmazánem
další
Bresaola s rukolou a parmazánem
Dračí hovězí
předchozí
Dračí hovězí
Bresaola s rukolou a parmazánem
další
Bresaola s rukolou a parmazánem

Přidejte komentář