Ingredience
-
600 g jablka
-
200 g hladká mouka
-
200 g cukrkrystal
-
2 vejce
-
80 g Burroliva
-
100 ml mléko
-
25 ml citrónová šťávaz 1/2 citrónu
-
1 citrónová kůraz 1 citrónu
-
1 vanilkový lusk
-
10 g droždísušené
-
10 g skořicový cukr
-
moučkový cukr
Úvod
Praktický recept na Jablečný koláč v italském stylu, který si však připravíte všude ve světě. Jablka se najdou kdekoli a bábovku každý udělá hravě. Jablečné koláče existují v každé zemi, každá má svou oblíbenou variantu. Tato verze je však obohacena o určité prvky typické italské přípravy moučníků. Nejedná se o vysušenou bábovku, opravdu ne. Jablečný koláč je vláčný, a pokud je Vás na jeho kanzumaci málo, možná Vám zbyde i na pár dalších dní. I pak je stále vláčný, měkký a lahodný.
S olivovým máslem Burroliva navíc vyřadíte cholesterol, který dodává jinak běžně používané máslo z krasvkého mléka. Burroliva je neztužený tuk z olivového oleje, který konzistencí i chutí připomíná máslo, avšak je mnohem lehčí na trávení a neobsahuje žádné alergeny. Skvělá našlehatelnost navíc dodá jakémukoli koláči či bábovce tu správnou krémovitou strukturu, výsledek po pečení je dokonalý! Pak už stačí jen nahradit mléko v receptu mlékem rostlinným dle Vaší preference a na světě je bezlaktózový moučník!
Jablečný koláč si můžete dát po obědě ke kávě nebo i k snídani. Záleží na tom, na co jste zvyklý a proč jej pečete. Pokud se snažíte zpracovat sklizenou zásobu jablek, k snídani je ideální. Neradím Vám tento tip ke konzumaci jen tak nezdůvodně, ale s dobrým úmyslem. Je známo, že sladké by se mělo jíst ráno nebo dopoledne.
Při přípravě Jablečného koláče provoníte svou kuchyni hned několikrát. Nejdříve vůní citrónu, pak vanilky a nakonec pečených jablek. Přeji Vám příjemný zážitek!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
Z lednice vyndáme vejce a olivové máslo bez alergenů a cholesterolu Burroliva. Připravíme si formu o průměru 25 cm. Vymažeme ji také tukem Burroliva a vysypeme moukou, aby se koláč k formě nepřipekl. Burroliva dáme do kastrůlku, kde ho při nízké teplotě necháme rozpustit. Omyjeme a oloupeme jablka, vykrájíme z nich jadřince a čtvrtky jablek ještě rozkrájíme tak, aby nám z nich zbyly malé měsíčky či půlměsíčky. Jablka posypeme skořicovým cukrem. Na získání citrónové kůry použijeme struhátko a kůru přidáme k jablkům. Pak citrón rozpůlíme a z poloviny vymačkáme šťávu, kterou přelijeme jablka. Tím zajistíme jablka proti hnědnutí. Dobře promícháme. |
2
Hotovo
|
Vanilkový lusk podélně rozkrojíme ostrým nožem, jehož špičkou následně seškrábneme dužinu z obou polovin vanilkového lusku. Vanilku přidáme do kastrůlku s olivovým máslem Burroliva a začneme míchat tak, aby se zrnka vanilky oddělily. Vyprázdněné části vanilkového lusku uzavřeme zpět do skleněné nádobky, budeme je moci použít pro příští přípravu moučníku (Například povařením v mléce, které při příštím receptu použijeme. Získáme tak i tu vanilku, kterou jsme nožem nevybrali.) |
3
Hotovo
|
|
4
Hotovo
50
|
|
5
Hotovo
|