Kapr „in porchetta“ s pistáciemi

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
1 kapr obecný
150 g lardo
25 ks pistácie
fenyklová nať
rozmarýn
2 stroužky česnek
1 citrónová šťáva šťáva z jednoho citrónu
olivový olej extra panenský
sůl

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kapr „in porchetta“ s pistáciemi

  • 90min
  • Porce 4
  • Středně těžké

Ingredience

Úvod

Sdílet

Kapr in porchetta (carpa in porchetta) je jeden z tradičních pokrmů v okolí krásného středoitalského jezera Trasimeno. Podstatou je příprava kapra ve stylu vepřového. Název však může mást, nejedná se o kapra s porchettou (umbrijská vepřová šunka), využívají se jiné ingredience.

Zaprvé je potřeba kapra vykuchat a zbavit šupin. Nebo si jej již takto koupit. Dále budeme potřebovat lardo, tedy italský masný produkt vyráběný z tuku nalezeného v podkoží krku prasete. Množství larda uvedené v ingrediencích odpovídá kaprovi o velikosti min. 2 kg. Při pečení lardo vyplaví většinu svého tuku na plech a plátky larda rozložené navrchu ryby se krásně stočí.

Pokud chcete použít larda méně a trochu Vám jej zbyde, můžete z něj poté připravit crostini. Jednoduše tenoučké plátky larda položíte na opečené krajíčky bagety

Do pokrmu jsem navíc přidala pistácie a vznikl tak luxusní pokrm, který lze servírovat v rámci štědrovečerní večeře. V Itálii, kde se takto připravený kapr jí s přílohou z pečených brambor, se nejedná o vánoční pokrm, ale v Čechách, kde je kapr tradicí, se může hodit právě v době Vánoc.

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Vykuchaného kapra bez šupin omyjeme zevnitř i zvenku, necháme okapat a položíme na plech vyložený pečicím papírem.

2
Hotovo

Vylisujeme šťávu z 1 citrónu, ke které přilijeme olivový olej a osolíme.

3
Hotovo

Kapra vzniklou směsí potřeme navrchu i zevnitř. Poté na bok kapra položíme plátky larda (fotografie níže pod krokem č. 7).

4
Hotovo

Zbylé plátky larda nakrájíme a pistácie vyloupeme.

5
Hotovo

Rozmixujeme fenyklovou nať, stroužky čeneku, pistácie a nakrájené lardo. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů.

6
Hotovo

Budoucí náplň kapra bude vypadat jako na tomto obrázku:

7
Hotovo

Kapra naplníme rozmixovanou směsí a větvičkami rozmarýnu.

8
Hotovo

Kapra vložíme do vyhřáté trouby a necháme jej péci jednu hodinu při 180 stupních Celsia.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Šafránové rizoto s houbami
předchozí
Šafránové rizoto s houbami
Sépie s hráškem
další
Sépie s hráškem
Šafránové rizoto s houbami
předchozí
Šafránové rizoto s houbami
Sépie s hráškem
další
Sépie s hráškem

Přidejte komentář