Ingredience
-
500 g boby obecné
-
1 stroužek česnek
-
1,5 l voda
-
olivový olej
-
sůl
Úvod
Purée z bobů (italsky Purè di fave) je chuťově vynikající, výživný a nízkokalorický pokrm, který je v Itálii velmi rozšířený. Kromě skvělé chuti je tomu jistě také proto, že k jeho přípravě je použito pouze pár levných surovin, které se navíc dobře skladují. Jeho původ si připisuje jižní region Puglia, ale lze se s ním setkat i v mnoha dalších regionech. Já jsem jej poznala v Umbrii, která je ostatně vyhlášená produkcí i mnoha typů luštěnin včetně právě zmíněných bobů obecných (lat. Faba vulgaris).

Boby jsou dobře stravitelné a obsahují více bílkovin než fazole. Jsou bohaté na vitamíny a minerály, z nichž nejvíce na železo, čímž pomáhají při anémii. Dalšími kvalitami bobů je množství vlákniny a velmi nízký obsah tuku.
Boby (italsky le fave) lze v Itálii sehnat velmi snadno, navíc jsou již zbavené slupek a není třeba je nechávat máčet. Příprava je tedy velmi snadná, jelikož se boby jednoduše uvaří tak, jak je uvedeno v postupu níže. Jinak je boby, jako i jiné luštěniny, třeba nechat máčet po delší dobu. Udává se 10 – 12 hodin, nejlépe přes noc. Poté se vaří v osolené vodě, dokud se nezačnou oddělovat slupky. Loupání bobů se provádí s cílem eliminace hořké chuti slupek, není tedy třeba odstranit každou slupku, ale alespoň valnou většinu.
A využití Purée z bobů? Osobně jsem se setkala s konzumací s purée jednoduše přelitým extrapanenským olivovým olejem. Opravdu stačí tak málo k tomu, aby vznikl chutný pokrm! Nicméně má i další využití, lze jej podávat jako přílohu k zeleným listům čekanky obecné (italsky la cicoria). (Divoká čekanka obecná je další plodina, která je v Itálii hojně konzumována, je využívána a připravována jako špenát. Jednoduše stačí listy spařit, dokud nezměknou.) Purée z bobů lze využít i jako omáčku na těstoviny, na závěr posypeme strouhaným parmazánem, nebo namazat na opečené krajíce bílého chleba (i crostini).
Přeji dobrou chuť!
Navštivte také náš nový eShop!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|