Ingredience
-
1 ks bio pomerančkůra
-
1 lžička med
-
voda
Úvod
Exokarp, jak se botanicky nazývá slupka, může být v případě mnoha plodů velmi užitečná. Například u jablek je známo, že bychom je neměli loupat, jelikož slupka obsahuje mnoho pektinu, vlákniny a dalších vitamínů.
Podobně je tomu i u pomeranče. Pomerančová kůra je zdravá. Má vliv na zvyšování funkce imunitního systému, je tak vhodná její konzumace v obdobích výskytu infekčních onemocnění. Dalším přínosem pomerančové kůry je obsah hesperidinu, který usnadňuje spalování tuků, pektinu pro dobrou funci žaludku a správnou střevní mikroflóru. Fakt, že je slupka pomerančů ve většině případů chemicky ošetřena (stříkána) nás právem odrazuje od jejího používání při přípravě jídel. Jelikož chemie se nelze zbavit, je třeba kůru z chemicky ošetřených citrusů vždy vyhodit, nikde ji nelouhovat ani ji nikam nepřidávat. Ale pokud máte BIO pomeranče, situace je zcela jiná a vyplatí se nám ji zužitkovat!
Jedním ze způsobů, jak využít kvality pomerančové kůry, je příprava čaje. V níže uvedeném postupu naleznete návod k jeho snadné přípravě. Je třeba podotknout, že obsah pomerančové kůry na jeden šálek by neměl být vyšší než 1-2 čajové lžičky. Výluh se doporučuje pít jednou dopoledne a jedenkrát odpoledne. Chuť čaje není příliš výrazná, pokud jej dochutíte medem, bude čaj medové chuti. Konzumace pomerančové kůry se nedoporučuje v těhotenství a při kojení.
Pokud Vás Čaj z pomerančové kůry nezaujal, určitě ochutnejte alespoň výborný Pomerančový koláč.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.