Čaj z pomerančové kůry

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
1 ks bio pomeranč kůra
1 lžička med
voda

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Čaj z pomerančové kůry

Vlastnosti:
  • vegetariánské
  • 17min
  • Porce 1
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Exokarp, jak se botanicky nazývá slupka, může být v případě mnoha plodů velmi užitečná. Například u jablek je známo, že bychom je neměli loupat, jelikož slupka obsahuje mnoho pektinu, vlákniny a dalších vitamínů.

Podobně je tomu i u pomeranče. Pomerančová kůra je zdravá. Má vliv na zvyšování funkce imunitního systému, je tak vhodná její konzumace v obdobích výskytu infekčních onemocnění. Dalším přínosem pomerančové kůry je obsah hesperidinu, který usnadňuje spalování tuků, pektinu pro dobrou funci žaludku a správnou střevní mikroflóru. Fakt, že je slupka pomerančů ve většině případů chemicky ošetřena (stříkána) nás právem odrazuje od jejího používání při přípravě jídel. Jelikož chemie se nelze zbavit, je třeba kůru z chemicky ošetřených citrusů vždy vyhodit, nikde ji nelouhovat ani ji nikam nepřidávat. Ale pokud máte BIO pomeranče, situace je zcela jiná a vyplatí se nám ji zužitkovat!



Jedním ze způsobů, jak využít kvality pomerančové kůry, je příprava čaje. V níže uvedeném postupu naleznete návod k jeho snadné přípravě. Je třeba podotknout, že obsah pomerančové kůry na jeden šálek by neměl být vyšší než 1-2 čajové lžičky. Výluh se doporučuje pít jednou dopoledne a jedenkrát odpoledne. Chuť čaje není příliš výrazná, pokud jej dochutíte medem, bude čaj medové chuti. Konzumace pomerančové kůry se nedoporučuje v těhotenství a při kojení.

Pokud Vás Čaj z pomerančové kůry nezaujal, určitě ochutnejte alespoň výborný Pomerančový koláč.

 

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Z jednoho BIO pomeranče ostrouháme slupku (pouze oranžovou vrstvu) a dáme do kastrůlku. Zalijeme horkou vodou a necháme vařit 10 minut. Poté odstavíme z plotýnky a necháme 5 minut odstát.

2
Hotovo

Výluh vlijeme do šálku přes sítko a dosladíme medem. Můžeme podávat.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Pomerančový koláč
předchozí
Pomerančový koláč
Pizza Margherita
další
Pizza Margherita
Pomerančový koláč
předchozí
Pomerančový koláč
Pizza Margherita
další
Pizza Margherita

Přidejte komentář