Ingredience
-
2 ks bio pomerančbio
-
220 g hladká mouka
-
200 g cukr
-
2 ks vejcevelká
-
1 ks žloutek
-
100 ml smetana ke šlehání
-
5 g droždísušené
-
moučkový cukrna posypání
Úvod
Jakmile uvidíte ve svém obchodě BIO pomeranče, minimálně dva si určitě kupte! Budou se Vám hodit na přípravu moučníku s pomerančovými plátky navrchu a šťavnatými kousky sladké dužiny uvnitř. Chuť Pomerančového koláče je nezaměnitelná!
Pomerančový koláč (v originále Torta all’arancia) je italský moučník, oblíbený v celé Itálii, zejména pak v oblastech, kde pomeranče hojně rostou, například na Sicílii. Torta all’arancia je velmi osvěžující a můj recept navíc neobsahuje žádné máslo, které se v tom originálním vyskytuje. Výsledkem je tedy velmi lehký a vláčný koláč. Pokud nevěříte, že je i zdravý, tak čtěte dále, třeba Vás přesvědčím 🙂
Z pomerančů určených na přípravu tohoto skvělého a snadného zákusku, využijete naprosto vše, jak dužinu, tak slupku. To má jednu skrytou výhodu. Víte, že je slupka z BIO pomerančů velmi zdravá? Obsahuje mnoho vitamínů (podstatně více než dužina) a byla by velká škoda se jich zbavit. Pomerančová slupka má totiž velmi pozitivní vliv na zvyšování obranyschopnosti organizmu. Dále obsahuje až o 20 % více hesperidinu, než pomerančová dužina. Hesperidin je flavonoid, který pomáhá metabolizovat tuky. To dělá z pomerančové slupky skvělého soupeře cholesterolu i nadváhy. Přirozený obsah pektinu zase pomáhá vyrovnat zažívání. Snad už nyní nepochybujete o tom, zda si pomerančový koláč připravit či ne, a brzy tedy také poznáte tuto specialitu.
Pokud jste právě zaujali názor, že už nikdy žádnou slupku z pomeranče nevyhodíte, tak zas tak jednoznačné to není! Omezte se na spotřebu slupek VÝHRADNĚ z BIO pomerančů! Ujistěte se, že kupujete opravdu pomeranče, jejichž slupka nebyla chemicky ošetřena. Bylo vědecky prokázáno (VŠCHT), že chemický postřik je škodlivý a nelze jej odstranit žádným způsobem mytí ani tepelně. K přípravě je tedy nutné vybrat striktně pomeranče bez chemického ošetření. Pomeranče by také měly být bez jakýchkoli známek plísně (bělavého nebo nazelenalého povrchu) na slupce. Měla jsem štěstí, že jsem koupila velmi sladké BIO pomeranče s tenkou slupkou. Takové vlastnosti jsou pro skvělý chuťový požitek také důležité. Pokud prodejce zeleniny a ovoce v místě Vašeho bydliště neprodává BIO pomeranče, zeptejte se, zda by je pro Vás sehnal. Do ČR se nejčastěji dováží ze Španělska nebo Sicílie.
Další ingrediencí, jejíž čerstvost a kvalitu je třeba zajistit, jsou vejce. Kupujte pouze taková, se kterými máte dobrou zkušenost, a z chovu, který preferujete. Při jejich výběru zkontrolujte datum spotřeby, nebojte se otevřít krabičku a zjistit, zda skořápky nejsou prasklé.
Doufám, že si na Pomerančovém koláči opravdu pochutnáte (skvěle se hodí i k snídani) a brzy si jej upečete znovu!
Pokud si tento skvělý moučník nemůžete připravit, například proto, že jste těhotná nebo kojíte (v těchto obdobích by se pomerančová kůra konzumovat neměla) nebo se vyhýbáte cukru nebo mouce s obsahem lepku, ale chcete využít BIO pomerančovou kůru, zkuste si připravit Čaj z pomerančové kůry.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
Nejprve obkreslíme dortovou formu na pečící papír a obrys vystříhneme. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou pouze po stranách, na dno položíme pečicí papír. Poté dobře omyjeme BIO pomeranče a první z nich rozkrojíme někde v jedné třetině a z většího dílu ukrajujeme tenké plátky. Snažíme se tedy dostat větší kolečka pomeranče, kterými vyložíme dno formy překryté pečicím papírem. |
2
Hotovo
|
Ze zbylých menších kusů rozkrájeného pomeranče a i z druhého pomeranče strouháme slupku tak, abychom získali jen oranžovou část, nikoli tu bílou, která má hořkou chuť. Poté oškrábaný pomeranč nakrájíme na plátky a každý plátek postupně zbavíme bílého okraje. Nakrájíme každé kolečko na kostičky a prozatím dáme i se strouhanou kůrou stranou. |
3
Hotovo
|
|
4
Hotovo
|
|
5
Hotovo
|
Pak těsto nalijeme do dortové formy na rozložené plátky pomerančů a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 35 minut. Vyndáme z trouby, vyjmeme z formy a otočíme na servírovací podnos či talíř. Sloupneme pečicí papír a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem. Jakmile koláč vychladne, můžeme podávat. Dobrou chuť! |